,
  • BIST 9548.09
  • Altın 2498.086
  • Dolar 32.4993
  • Euro 34.5477
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C

Kalın Bolton'la gerçekleştirdiği görüşmeyi anlattı

Kalın Bolton'la gerçekleştirdiği görüşmeyi anlattı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’la Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede ele alınan konulara ilişkin açıklamalar yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, basın mensuplarının sorularını da cevaplayarak, Suriye bağlamında yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kalın, kamuoyu ile canlı olarak da paylaşılan toplantıda şunları söyledi: "ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sayın John Bolton’un başkanlığındaki heyette Amerikan Genel Kurmay Başkanı, Suriye Özel Temsilcisi ve diğer yetkililer bulunuyordu. Kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik, çekilme sürecinin nasıl ele alınacağını, sürecin nasıl ilerleyeceğini detaylı bir şekilde konuştuk. Tabii öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızın da daha önce ifade ettiği gibi Sayın Trump’ın bu çekilme kararından memnuniyet duyuyoruz. Fakat bunun nasıl olacağı, geriye nasıl bir yapının bırakılacağı, özellikle dağıtılan ağır silahların ne olacağı, oradaki Amerikan askeri üstlerinin ve lojistik merkezlerinin akıbeti gibi konuların da açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bu toplantıda mukaddime mahiyetinde bu bahisleri etraflı bir şekilde ele aldık. Önümüzdeki günlerde de bugün de dâhil olmak üzere askerî makamlarımız, istihbarat birimlerimiz konuyu detaylı bir şekilde görüşmeye devam edecekler. Biz Amerika Birleşik Devletleri’yle müttefiklik ilişkisi çerçevesinde bu sürecin en sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."

"Suriye’nin siyasi birliğinin güvence altına alınması önem arz etmektedir"

Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye’nin tutumu baştan beri son derece net olduğunu vurgulayan Kalın, "Toprak bütünlüğünün yanı sıra Suriye’nin siyasi birliğinin güvence altına alınması da aynı şekilde önem arz etmektedir. Bir diğer önemli ilkemiz, Suriye topraklarının bizim sınırımız da dâhil olmak üzere bütün terör örgütlerinden tamamen temizlenmesidir. Böylece sadece bizim sınır güvenliğimiz sağlanmakla kalmayacak aynı zamanda Suriyeli sivillerin Kürt, Arap, Müslüman, Hıristiyan, Yezidi fark etmez, maruz kaldıkları terör saldırıları ve baskılardan tamamen kurtarılmaları sağlanmış olacaktır." dedi.

"Türkiye üzerine düşeni yapmıştır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Trump’a da ifade ettiği gibi; DEAŞ’la mücadele noktasında herhangi bir geri adım, zafiyet, duraklama söz konusu olmadığını aktaran Kalın, "Türkiye DEAŞ’la daha önce de etkin mücadele etmiş en önde gelen ülkedir. Fırat Kalkanı Harekâtı’yla; Cerablus-El Bab hattını DEAŞ terör örgütü mensuplarından temizlemek suretiyle, uluslararası DEAŞ karşıtı koalisyonun önemli bir üyesi olarak Türkiye üzerine düşeni yapmıştır. Ve bugün haritaya baktığınız zaman İdlib’den Afrin’e, Afrin’den El Bab’a ve Cerablus’a kadar bu bölgede ne DEAŞ terör örgütü, ne PKK ve onun Suriye uzantısı PYD, YPG terör örgütü ne de rejim unsurları bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Suriye Kürtleriyle PKK/YPG ve PYD’nin birbirine karıştırılmasına hepimiz tepkimizi verdik"

Kalın, şunları söyledi: "Bu bölgede bizim geliştirdiğimiz model çerçevesinde hem muhaliflerin hem de yerel unsurların oluşturduğu yönetim yapıları burada günlük hayatın akışını temin etmekte, güvenliği sağlamakta ve bunun bir neticesi olarak da Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerden yaklaşık 200 bin kişi geçtiğimiz yıl içerisinde bildiğiniz gibi geri dönüş yapmıştır. Bu sayı Cerablus bölgesiyle ilgili, Afrin’e bir o kadar insan geri dönmüştür. Ve orada güvenlik sağlandığı müddetçe de bu geri dönüşlerin devam edeceğini biz öngörüyoruz. Dolayısıyla, burada DEAŞ’la mücadele ederken Kürtler de dâhil olmak üzere Suriye’de hiçbir sivilin canının ve malının zarar görmemesi için Türkiye üzerine düşen görevleri bugüne kadar yerine getirdiği gibi, bundan sonra da getirmeye devam edecektir. Bu noktada Suriye Kürtleriyle PKK terör örgütü ve onun Suriye kolu olan YPG ve PYD’nin birbirine karıştırılması, adeta bunların aynı şeymiş gibi bir cümle içerisinde kullanılmasına Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tabii ki hepimiz tepkimizi verdik."

"Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamazlar"

Kalın, "Bugün sabahki görüşmede de bunların birbirinden net bir şekilde ayrılması gerektiğini ifade ettik. Benim evvelsi günkü açıklamamda, bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın grup konuşmasında da ifade ettiği gibi PKK terör örgütü, onun Suriye kolu olan PYD-YPG yahut benzeri örgütler Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamazlar. Bugüne kadar Türkiye gerek Fırat Kalkanı, gerek Zeytin Dalı Harekâtı’nda, gerekse diğer terörle mücadele operasyonlarında sivillerin can ve mal kayıplarının olmaması için azami gayret göstermiş ve burada da son derece başarılı bir performans ortaya koymuştur. Bu hususu da akılda tutmak suretiyle, Suriye sahasında karşımıza çıkan terör örgütlerine ve tehditlerine karşı kararlı mücadelemizin bundan sonra da devam edeceğini ifade etmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

"Münbiç yol haritası, mutabık kalındığı şekilde uygulanmalı"

"Bizim bugüne kadar ki bütün harekâtımız, politikalarımız, operasyonlarımız, Kürt halkına da baskı ve zulüm uygulayan bu terör örgütlerinin bu istibdat ve zulüm politikalarına son vermektir, bu anlamda bizim oradaki varlığımız, operasyonlarımız, izlediğimiz politikalar Kürt kardeşlerimizin de can ve mal güvenliğini garanti altına almayı hedeflemektedir." diyen Kalın, "Tabii çekilme süreciyle ilgili Fırat’ın doğusuna yoğunlaşırken, aynı zamanda Münbiç yol haritasının ivedilikle ve mutabık kalındığı şekilde uygulanması gerektiği konusunu da gene ele aldık. Bu konuda Amerikalı mevkidaşlarımıza artık bu sürecin daha fazla uzatılamaması gerektiğini ifade ettik. Kendileri de buna zaten olumlu yaklaştıklarını söylediler; ama sahada bunun operasyonel olarak nasıl yansıyacağınızı önümüzdeki günlerde göreceğiz. Gene Suriye sahasındaki bir diğer önemli konu olan İdlib’deki ateşkesin sürekli kılınması ve mevcut statükonun korunması meselesini de ele aldık, bu konuda da hemfikiriz. Türkiye’nin girişimleriyle bildiğiniz gibi İdlib’de hem büyük insani felaket önlendi, hem de görece bir güven ve istikrar ortamı İdlib’de sağlandı. Bunun devamı konusunda da Amerikalı mevkidaşlarımızla mutabık kaldık." diye konuştu.

Siyasi geçiş süreciyle ilgili olarak, özellikle anayasa komisyonunun oluşturulması noktasında çabalarına devam edeceklerini bildirin Kalın, "Bundan sonra da gerek Astana, gerekse Cenevre süreçlerinde mevkidaşlarımızla ve diğer müttefiklerimizle yakın ilişki içerisinde ve temas hâlinde olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Mevkidaşlarımızla bu konuyu konuşmaya devam edeceğiz"

Kalın, "Bu görüşme, yapacağımız bundan sonraki bir dizi görüşmenin tabii ki ilk görüşmesiydi. İlgili birimlerimiz konuyu, sahadaki çekilme sürecini, süresini, mahiyetini, geride bırakılacak olan tabloyu detaylı bir şekilde ele almaya devam edecekler. Biz de mevkidaşlarımızla bu konuyu konuşmaya devam edeceğiz." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55