,
  • BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 22 °C

Kalbi durdu 30 dakika sonra hayata döndü

Kalbi durdu 30 dakika sonra hayata döndü
Mardin’de geçirdiği kalp krizi sonrası 30 dakika kalp masajı yapıldıktan sonra kalbi çalışan ve ardından 7 gün komada kalan 42 yaşındaki Fırat Amak, sağlığına kavuştu.

Mardin’de geçirdiği kalp krizi sonucu kalbi duran adam, 30 dakika yapılan kalp masajıyla tekrar hayata döndürüldü.

Mardin Devlet Hastanesi Acil servisine göğüs ağrısı şikâyetiyle giden Fırat Amak, kalp şeridinin çekilmesi için hazırlık yapılırken aniden yere yığıldı. Ani müdahaleyle Yaklaşık 30 dakika kalp masajı yapıldıktan sonra hayata döndürülen Amak, tamamen kapalı olan ana damarı Kaardiyolok Fethullah Kayan, tarafından anjiyoyla açıldıktan sonra 3’ücü basamak yoğun bakım tedavisi için özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesine sevk edildi. Yoğun bakımda bir hafta komada kalan Amak, ardından uyanarak sağlığına kavuştu.

Hastanın yaşadığı sağlık durumu hakkında bilgi veren Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi Kaardiyoloji Uzmanı Dr. Mahir Çiftçi, şunları söyledi:

“Duran kalbi 30 dakika yapılan kalp masajının ardından tekrar çalıştı”

“Hastamız göğüs hastalığı şikâyetiyle Mardin Devlet Hastanesi Aciline başvuruyor hemen akabinde orada kalbi duruyor ciddi bir kalp krizi geçirdiği anlaşılıyor. 30 dakika kalp masajı yapılmış hemen ardından Doktor Fethullah Kayan tarafından anjuya alınıyor. Anjuda kalbin ana damarlarından biri açılıyor ve ilk müdahale alanında gereken tedavi yapıldıktan sonra 3’ücü basamak yoğun bakım tedavisi için hastanemize gönderildi.” diyerek yaşanan süreci anlattı.

“7 gün komada kalmasının ardından şuuru açıldı”

Amak’ın sağlık durumunun iyi olduğu ve yapılan tetkiklerinde herhangi bir sağlık probleminin olmadığını söyleyen Çiftçi, “Hasta bize geldiğinde genel durum kötüydü şuuru kapalı, komada ve beynin ciddi bir şeklinde oksijensiz kaldığı anlaşıldı. Yoğun bakım doktorumuz Ümit beyle birlikte hastaya -Hipotermi adını verdiğimiz- soğutma tedavisini yaklaşık 48 saat boyunca uyguladık ve hastayı 72 saat uyuttuk. Daha sonra ilaçları kestik ve hastanın uyanmasını bekledik. Hastamız uyandı, kendine geldi bu arada takip kontrolleri sırasında da hem kalp hem vücutta ciddi bir hasar oluşmadı. Şu an genel durumu iyi hasta tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılayabiliyor yürüyebiliyor ve yaklaşık üç beş hafta sonra da günlük iş hayatına dönebilecek.” şeklinde konuştu.

“48 saat geçtikten sonra uyanmayan hastalarda umudumuz çok kalmıyor.”

Genel itibariyle bu durumdaki bir hastanın 48 saat geçtikten sonra uyunmalarının zor olduğunu belirten Çiftçi, “7 gün komada kaldı tamamen şuuru kapalı vaziyetteydi. Toplam yatış süremiz on beş gün oldu. Şimdi açıkçası bu tip hastalarda uyutma tedavisini kestikten ve 48 saat geçtikten sonra umudumuz çok kalmıyor. Tabi hastanın yaşı genel durumu ilk tedavisinin etkili bir şekilde olarak yapılması bunu etkiliyor ve elbette bizim yoğun bakımdaki doktorumuzdan personele kadar fedakâr çalışmaları bunu etkiliyor. 7 günlük bir koma sürecinden sonra uyanması bizi çok sevindirdi. Klinik olarak bu sıkça karşılanan bir durum değil.” dedi.

Göğüs ağrısı şikâyeti için hastaneye gittiğini ardından hiçbir şey hatırlamadığını söyleyen Fırat Amak, göğüs ağrısı şikâyetiyle Mardin Devlet Hastanesine gittim. Daha sonrasını hatırlamıyorum ama Şu an iyiyim. Gayet sağlığım yerinde sağ salim döndürdüler beni. Her hangi bir şikâyetim yok ilgi ve alakalarından dolayı Allah onlardan razı olsun.” dedi. (İLKHA) 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55