,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerde tarihi yapılar da ciddi hasar gördü

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerde tarihi yapılar da ciddi hasar gördü
Kahramanmaraş'a komşu olan 10 ilde ciddi yıkımlara neden olurken şehirlerdeki asırlık yapıların da yıkılmasına veya ciddi hasar görmesine sebep oldu.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş Elbistan ve Pazarcık merkezli yaşanan 2 büyük deprem hem il genelinde hem de Kahramanmaraş'a komşu olan 10 ilde ciddi yıkımlara neden olurken şehirlerdeki asırlık yapıların da yıkılmasına veya ciddi hasar görmesine sebep oldu.

Kahramanmaraş'ın merkez ilçelerinden olan Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan Ulu Camii, Şekerli Camii, Sarayaltı Camii, Boğazkesen Camii, Arasa Camii, Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş Lisesi ve birçok tarihi yapı ciddi hasar görerek kullanılamaz hale geldi.

Ulu Camii

Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Süleyman Bey tarafından 1442-1454 yılları arasında yaptırılan Ulu Camii, daha sonra Süleyman Bey'in oğlu Alaüddevle tarafından 1501 yılında restore edilmiştir. Şehrin tarihinde önemli olaylara tanıklık etmiştir. Beylikler dönemi ve erken dönem Anadolu Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan Ulu Camii

Şekerli Camii

Dulkadiroğlu ilçesi Divanlı Mahallesi'nde bulunan ve miladi 1204 yılında yapılan Şekerli Camii, zaman içerisinde yeniden yapılsa da günümüze kadar orijinal haliyle ulaşabilen tek parçası minaresi olmuştu ancak son yaşanan depremlerle hem yeniden restore dilen cami hem de ayakta kalan minaresi de yıkıldı.

Boğazkesen Camii

Akdere ve Kanlıdere'nin birleştiği noktada yer aldığı için Boğazkesen Camii adını alan yapının kitabesi bulunamadığı için yapım tarihi kesin olarak bilinmese de arşiv kayıtlarına göre Alaüddevle Bozkurt Beyi Ekmekçibaşısı Hacı Ali tarafından 1490-1515 yılları arasında inşa edildiği bilgisi yer alıyor. Yapının minaresi ise 18'inci yüzyılda yapılmıştır. 2015 yılında yeniden onarılan 500 yıllık Boğazkesen Camii, son yaşanan depremlerde ciddi hasar görürken minaresi de yıkıldı.

yıkıldı.

Arasa Camii

Yaşanan depremlerde hasar gören tarihi yapılardan birisi de Dumlupınar Mahallesi'nde bulunan ve Sultan Gazi 2'nci Abdülhamit Han'ın halifeliği zamanında yüksek Maraş Mutasarrıfı Elhac Muhammed Arifi Paşa tarafından hayırseverlerin katkılarıyla inşa edilen Arasa Camii oldu.

oldu.

Yedigüzel Adam Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi (Kahramanmaraş Lisesi)

Dulkadiroğlu ilçesi Divanlı Mahallesi'nde bulunan Sarayaltı Camii ve Onikişubat ilçesinde bulunan tarihi Kahramanmaraş Kalesi ile şu anda Yedi Güzel Adam Müzesi ve Kütüphanesi olarak kullanılan, önemli şairlerin okuduğu tarihi Kahramanmaraş Lisesi de yaşanan depremlerde zarar gören yapılar arasında yer alıyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55