,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C

İtalya'daki referandum Euro'yu nasıl etkileyecek?

İtalya'daki referandum Euro'yu nasıl etkileyecek?
Bu pazar yeni anayasa referandumu için sandık başına giden İtalya'nın Avrupa Birliği'ndeki geleceğini belirlenecek.

İtalya bu pazar yeni anayasa referandumu için sandık başına gidiyor. Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, İtalya'nın Avrupa Birliği'ndeki geleceğini belirleyecek referandum sonucunun Euro varlıklarını ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikalarını etkileyebilecek güçte olduğunu kaydetti.

 

İngiltere’den Sonra Sıra İtalya’da Mı?

Avrupa Bölgesinde politik risk süreci artarak devam ediyor. Bu yılın Haziran ayında İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılması sonrası gözler şimdi de İtalya’nın Pazar günü gerçekleştireceği Anayasa Referandumunda olacak. Piyasalar ise İtalya’nın Avrupa Birliği’ndeki geleceğini sorgulamaya başladı.

Renzi İstifa Ederse Yeni Bir Süreç Başlayabilir

İtalya’nın Pazar günü gerçekleştireceği referandumda, Anayasada yapılacak değişiklikler ile İtalyan Parlamentosunun Alt seviyesi olan Cumhuriyet senatosunun yetkilerinin azaltılması hedefleniyor. Aynı zamanda Cumhuriyet Senatosundaki koltuk sayısı 315’ten 100’e düşürülmesi planlanıyor. Pazar günü gerçekleştirilecek olan referandum sonucunda İtalya’nın Avrupa Birliği’nde kalıp kalmayacağına yönelik bir karar ortaya çıkmayacak. Ancak, Referandum sonucunda” Hayır” çıkarsa Başbakan Matteo Renzi görevden ayrılacağını ifade etti. Eğer Renzi söylediğini yerine getirirse İtalya’nın Avrupa Birliğine yönelik geleceği sorgulanacaktır. Anayasa değişikliği Renzi’nin göreve geldiğinden bu yana en önemli siyasi hedeflerin başında geliyor. Eğer Renzi başarısız olur ve istifa ederse yerine büyük olasılıkla Sergio Mattarella atanacak. Bu durum aynı zamanda olası bir erken seçimi tetikleyecektir. Erken seçim olursa muhtemelen göreve Five Star Movement (FSM) partisi gelecek. FSM partisi ise Avrupa Birliğine karşı olan tutumuyla dikkat çekiyor. Olası bir erken seçim ile FSM partisinin göreve gelmesi muhtemelen İtalya’nın Avrupa Birliğinden ayrılma çalışmalarının başlamasına neden olacak. Böyle bir senaryo da, Avrupa Birliğinin geleceği yeniden sorgulatacak ve bu durum Euro varlıklarında sert değer kayıplarına neden olabilir.

Avrupa’da Politik Risk Süreci Devam Edecek

İtalya’nın gerçekleştireceği referandumda evet oyu çıkarsa Renzi görevine devam edecek ve İtalya’nın kısa vadede Avrupa Birliğinden ayrılma ihtimali ortadan kalkacak. Bu da Euro varlıkları için pozitif bir gelişme olacaktır Anketler ise % 53,5 hayır % 46,5 evet çıkacağını gösteriyor. İtalya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinin başlaması Avrupa Merkez Bankası’nın(ECB) para politikasını ve diğer ülkelerin bölgeye bakış açısını değiştirebilir. Böyle bir senaryo ’da ECB varlık alım programının miktarını ve süresini arttırabilir. 2017 yılı ise Avrupa Birliği’nde politik risk sürecinin devam edeceğini gösteriyor. Fransa, Almanya ve Avusturya’nın başkanlık seçimi ve 2017 yılının Ekim ayında yapılacak Almanya genel seçimleri Avrupa Birliğinde suların durulmayacağını gösteriyor.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55