,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C

İstanbul'da başlatılan "sadaka taşı" uygulaması büyük ilgi gördü

İstanbul'da başlatılan "sadaka taşı" uygulaması büyük ilgi gördü
Yeni tip Coronavirus (Covid 19) sebebiyle mağdur olan vatandaşlara, cami görevlileri ve cemaati tarafından 'imkânı olan ikram etsin ihtiyacı olan alsın' sloganı ile başlatılan yardım kampanyası büyük ilgi gördü.

​Covid 19 sebebiyle mağdur olan vatandaşlara yardım yapmak amacıyla Sarıyer Dedeman Camisinde başlatılan "sadaka taşı" projesine yurtiçi ve yurtdışından gelen destekler her geçen gün artarak devam ediyor.

Başta sadece rafların bir kısmının temel gıda malzemeleri ile doldurulup ihtiyaç sahiplerine ikram edildiği camide, projenin destek bulmasıyla birlikte her geçen gün daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşılmaya başlandı.

Yağ, un, pirinç, salça, makarna, mama, bebe bisküvisi gibi birçok farklı gıda ürünü ve temizlik malzemesinin bulunduğu camide, gıdalar her gün özenle raflara diziliyor. İsim ve telefon numaraları alınarak listeye eklenen ihtiyaç sahipleri, sıraya konularak her gün bir kısmı camiye davet edilerek ihtiyaçları karşılanıyor.

Hangi gün ve saatte gelecekleri konusunda cami görevlileri tarafından SMS ile bilgilendirilen vatandaşlar davet edildikleri gün ve saate göre camiye gelerek ihtiyaçlarını temin edebiliyorlar.

Sabah 08.00 itibarıyla camiye davet edilen vatandaşlar, camiye teker teker alınıyorlar. Böylelikle hem sosyal mesafe kuralına uyulmuş olunuyor hem de muhtemel bir karışıklığın önüne geçilmiş olunuyor.

Başlattıkları yardım çalışması hakkında İLKHA muhabirine konuşan Sarıyer Dedeman Cami İmam Hatibi Abdulsamet Çakır, yeni tip Coronavirus (Covid 19) sebebiyle mağdur olan insanlara yardım yapmak niyetiyle başlattıkları 'sadaka taşı' uygulamasının çok beğenildiğini ve destek gördüğünü söyledi.

"Ecdadımızın "sadaka taşı" kültürünü uygulamaya koyduk"

Çakır, "Coronavirus salgınından sonra birçok kardeşimizin işyerinden ücretsiz izne ayrılması nedeniyle halkımızın ve muhacir kardeşlerimizin de mağdur olduğunu düşünerek, 'imkânı olan ikram etsin ihtiyacı olan alsın' sloganı ile ecdadımızın 'sadaka taşı' kültürünü, askıda ekmek kültürünü camimizde uygulamaya koyduk. Bildiğiniz üzere, 'sadaka taşı' camilerin, kervansarayların, yol güzergâhlarının olduğu yere konulur ve oyuk bir taşın içerisinden ihtiyacı olan kardeşlerimiz ihtiyacı kadar alır. İmkânı olan kardeşlerimiz de oraya sadakalarını, zekâtlarını, yeri geldiğinde adaklarını koyarlar. Alan el veren el ile merhamet duygusuyla orada buluşur." diye konuştu.

Cami cemaati ve görevlileri ile başlayan proje dalga dalga büyüdü

Cami görevlileri ve cami cemaati ile birlikte 10 gün önce başlattıkları uygulamayla camideki bir kısım rafları doldurduklarını ve bir kısım ihtiyaç sahibi insanı belli bir saatte camiye davet ettiklerini belirten Çakır, "İhtiyaç sahipleri camiye gelerek ihtiyaçları kadar aldılar. Sadaka taşı uygulamasını hem imkânı olan kardeşlerimiz sevdi hem de ihtiyacı olan kardeşlerimizi sevindirdi. Bu şekilde camimizde bu iyilik dalga dalga yayılmaya başladı." diye konuştu.

Günde 60-70 kişiye yardım ulaşıyor

Çakır, "İlk başta 20-25 kardeşimizi camimize davet ediyorduk. Bugün elimizdeki verilerle beraber mahalle halkımızı ve bize başvuran kardeşlerimizden günde 70 aile kadar her yarım saatte 10 aileyi davet ediyoruz. Onlara telefonla ulaşarak camimize davet ediyoruz. Hayırseverlerin destekleriyle birlikte günde 60-70 ailemizi camimize davet ediyoruz." dedi.

"Hayra vesile olduğumuz için mutluyuz"

Projenin Sarıyer Müftülüğü Türkiye Diyanet Vakfı Şubesi tarafından desteklendiğini ve Diyanet Vakfı ile birlikte yurtiçi ve yurtdışından birçok kişinin projeye destek vermek için kendilerini aradıklarını hatırlatan Çakır, "Bizim amacımız hayra vesile olmaktı. Hayırsever ile ihtiyaç sahibi kardeşlerimizi buluşturmaktı. Yaptığımız 'sadaka taşı' uygulaması beğenilince Anadolu'dan kardeşlerimiz aradı ve şu anda bazı illerimizde, İstanbul'un bazı ilçelerinde bu proje başladı. Biz de hayra vesile olduğumuz için mutluyuz." şeklinde konuştu.

Vatandaşlar başlatılan uygulamadan çok memnun

Tek başına kirada kaldığını ve elektrik, su faturasını zor ödediğini söyleyen ihtiyaç sahibi vatandaşlardan Hatice Koç, "Aylık gelirim 600-700 lira. Durumum kötü, elektirik ve su paramı zor ödüyorum. Biz muhtaçtık, bize yardım ettiler. Allah çoluk çocuklarına bağışlasın. Bütün vatandaşlarımızdan Allah razı olsun." dedi. 

Camide başlatılan "sadaka taşı" uygulamasından çok memnun olduklarını belirten ihtiyaç sahibi vatandaşlardan Cemal Temur, Hanife Türker ve Sabiha Aymergen ise, bu işe vesile olan herkese teşekkür ederek hayır duasında bulundular. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55