,
  • BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C

İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI mart ayında 52,3’e yükseldi

İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI mart ayında 52,3’e yükseldi
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) mart ayında 52,3’e yükselerek imalat sektörünün koşullarında Şubat 2014 tarihinden bu yana gözlenen en güçlü iyileşmeye işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da mart ayında 49,7’ye yükseldi. Endeks, Ekim 2016’dan bu yana gözlenen en yüksek seviyede ve son 12 aydaki ortalaması olan 48,6’nın üzerinde ölçüldü.

 

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat Sanayi PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi)anketlerinin Mart 2017 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI mart ayında belirgin bir artışla 52,3’e çıktı. PMI, şubat ayında 49,7 olarak ölçülmüştü. Mart ayı değeri, anketin 12 yıllık geçmişinde gözlenen en yüksek aylık artışlardan biri olarak kayda geçerken, imalat sektörünün koşullarında da Şubat 2014’ten beri gözlenen en güçlü iyileşmeye işaret etti. Mart ayı PMI, aynı zamanda uzun dönem ortalaması olan 50,7 seviyesinin de üzerinde gerçekleşti. PMI endeksinin mart ayındaki iyileşmesinde üretim ve istihdamdaki hızlı yükselişin yanı sıra, yeni siparişlerdeki artış etkili oldu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI mart ayı anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları söyledi: “Mart ayında güçlü yükseliş gerçekleştiren Türkiye PMI endeksi, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında üç yıldan uzun bir dönemin en güçlü iyileşmesinin yaşandığına işaret etti. Üretim ve istihdamdaki artış hızlandı ve yeni siparişlerde büyüme yeniden başladı. Fiyat baskılarında da mart ayında hafifleme sinyalleri gözlendi.”

 

İstanbul İmalat PMI mart ayında 49,7’ye yükseldi

Şubat ayında 48,0 düzeyinde kaydedilen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da mart ayında 49,7’ye yükseldi. Endeks, Ekim 2016’dan bu yana gözlenen en yüksek seviyede ve son 12 aydaki ortalaması olan 48,6’nın üzerinde ölçüldü. Hızlı bir yükselişle eşik değer 50,0 üzerine çıkan ve imalat üretiminde büyümeye işaret eden Üretim Endeksi, mart ayında manşet endeks üzerinde etkili oldu. Yeni Siparişler Endeksi de mart ayında artış gösterdi ve nötr düzeye yakın gerçekleşti. Tedarikçilerin ortalama teslimat süresinin daha da uzaması ve İstihdam Endeksi’nin son dört ayın en yüksek seviyesine yükselmesi de mart verilerini olumlu etkiledi.

 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55