,
  • BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

"İslam Medeniyeti bir kitap ve okuma medeniyetidir"

"İslam Medeniyeti bir kitap ve okuma medeniyetidir"
"Nitelikli Eğitime Kararlı Adımlar" projesi kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Batman İl Milli Eğitim Müdürü, "Zaman ki kitapla olan ilişkimizi kestik, işte o zaman İslam Medeniyeti krizlerle karşı karşıya kalmıştır." dedi.

İslam medeniyetinin kitap ve okuma medeniyeti olduğunu söyleyen Batman İl Milli Eğitim Müdürü, "Zaman ki kitapla olan ilişkimizi kestik, işte o zaman İslam Medeniyeti krizlerle karşı karşıya kalmıştır." dedi.

"Nitelikli Eğitime Kararlı Adımlar" projesi kapsamında yürütülen "Batman Her Yerde Okuyor" kampanyası çerçevesinde Kitap ve Okuma Kültürü üzerine söyleşilere devam eden Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Mehmet Şimşek Kız Anadolu İmam hatip Lisesinde öğrencilerle bir araya geldi.

Okulun konferans salonunda gerçekleşen "Kitap ve Okuma Kültürü" konulu söyleşi programında öğrencilere hitap eden Kurtaran, insanın fıtratı gereği merak ve öğrenme isteğine sahip olduğuna dikkat çekti.

Bu hafta "Kitap ve Okuma Kültürü" üzerine söyleşilerin üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirten Kurtaran, "Mahlûkat içerisinde en meraklı olan canlı insandır. İnsanı tanımlarlarken öğrenen, düşünen, konuşan gibi kavramları kullanıyoruz. İnsanın bütün bu kavramlara sebebiyet veren özelliği öğrenmeye olan merakı, ilmi anlamda tecessüs etme isteği, bilgiyi araştırarak elde etme arzusudur. Bizim de insanın üzerinde durduğumuz ve dile getirmeye çalıştığımız yanı burasıdır. Allah'ın iradeli bir varlık olarak yarattığı insanın öğrenme isteği aslında fıtratının bir gereğidir. İnsanlık tarihine baktığımızda şunu görürüz, ilk insan Hz. Âdem'de ilk oluşan şey öğrenme isteğidir. Bu nedenle Allah, Hz. Âdem'e varlıkların isimlerini öğretiyor.  Hz. Âdem'den bu yana insanın fıtratında var olan bu istek hiçbir zaman sönmemiş ve bundan sonrada kıyamete kadar insanın yeni şeyleri öğrenme arzusu devam edecektir." dedi.

"İslam Medeniyeti bir kitap ve okuma medeniyetidir"

Konuşmasında "Müslümanlar olarak bizler öğrenme isteğimizi diri tuttuğumuz her dönem dünyaya ilmi ve fikri anlamda yön vermişiz." diyen Kurtaran, "İslam Medeniyeti bir kitap ve okuma medeniyetidir. Hz. Peygamber Medine'ye hicretten hemen sonra Suffe adı verilen yatılı bir okul kurmuştur. Oradan yetişen âlimler dinimizin farklı coğrafyalara yayılmasında ciddi katkılar sunmuşlardır. Daha sonraki dönemlerde de Emevilerden Abbasilere, Selçuklulardan Osmanlılara kadar İslam beldeleri ilim merkezleri olmaya devam etmiştir. Fakat biz ne zaman ki kitapla ve okumayla olan ilişkimizi kesmişiz, işte o zaman İslam Medeniyeti ciddi sarsıntılar ve krizlerle karşı karşıya kalmıştır. Kitaptan uzaklaştıkça medeniyet krizleri yaşamaya başladık. Bugün yaşadığımız sorunda bir medeniyet krizidir. Bu krizi aşabilmek için daha çok okumaya ve kendimizi ilmi anlamda yenilemeye ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

"Kitap okuma kültürünün yerleşmesi için çaba sarf edilmeli"

Bu kapsamda son bir buçuk yıldır Batman'da kitabı ve okumayı gündemlerine aldıklarını vurgulayan Kurtaran, "Batman'da özellikle kitabı gündemde tutmak istiyoruz. Neyi gündemde tutarsanız insanlar onunla meşgul olur. Bu durum insanın tabiatının bir gereğidir. Herkes kendisinden ve ailesinden başlayarak kitap okuma kültürünün yerleşmesi için çaba sarf etmeli. Okuma kültürünün geçmişte olduğu gibi bugün de toplumumuza yerleşmesi için hepimize sorumluluklar düşmektedir. Biz diyoruz ki, Batman olarak çok okuyalım. Evde, okulda, parkta, durakta, sokakta, kafelerde, kısacası her an kitapla iç içe olalım. Evlerimizde elimizi her attığımız yerde mutlaka bir kitap bulunsun. Bizler için kitap okumak lüks olmaktan çıkmalı, sıradan bir alışkanlık haline gelmelidir. Batman'ı kitapla anılan bir şehir haline getirelim. Her yerde kitap okumanın erdemini ve faydalarını anlatalım. Bu sayede Batmanımız kitapla anılan marka bir şehir olsun. Batman deyince insanların aklına kitap gelsin. Bu bizim aynı zamanda ilimize karşı olan bir sorumluluğumuzdur." diye konuştu.

Söyleşi, Kurtaran'ın konuşmasının ardından öğrencilerin kitap ve okuma kültürü üzerine duygu ve düşüncelerini ifade etmeleriyle son buldu. Söyleşinin sonunda öğrencilere kitap hediye edildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55