,
  • BIST 8794.28
  • Altın 2238.357
  • Dolar 32.3357
  • Euro 35.1109
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C

İslam bilim tarih müzesi öğrencilere ilham kaynağı

İslam bilim tarih müzesi öğrencilere ilham kaynağı
Gaziantep’te 3 yıl önce açılan İslam Bilim ve Teknik Tarihi Müzesindeki 29 Müslüman bilim adamına ait 103 eser ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Türkiye’de bulunan iki İslam Bilim ve Teknik Tarihi müzesinden biri olan Gaziantep'teki müzede Müslüman bilim adamlarının icatları ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Gaziantep’te 3 yıl önce açılan İslam Bilim ve Teknik Tarihi Müzesindeki 29 Müslüman bilim adamına ait 103 eser ziyaretçilerden büyük ilgi görürken, tarih müzesini bugüne kadar 51 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi.

İslam Bilim ve Teknik Tarihi Müzesi’nde Müslüman bilim adamlarının astronomi başta olmak üzere coğrafya, fizik, mekanik, kimya ve tıp bilimleri alanlarında ortaya koydukları çalışmaların prototipleri sergileniyor. Fizik ve matematik bilgini İb’ul-Heysem’den; eczacı, hekim, jeolog ve coğrafyacı Biruni’ye; ondan astronomi, mühendis, mekanikçi Takiyyuddin Raşid’e ve Ebu Mansur’a kadar birçok Müslüman âlim dehanın eserleri tanıtılıyor.

Kimya ünitesinde bir dokunmatik arayüz sayesinde ziyaretçiler, âlimlerin hangi teknik ve işlemlerden faydalanarak nasıl koku ürettiklerini adım adım takip edebilmenin yanı sıra bunun sonucunda da dönemin kokuları olan gül, amber ve od kokularını geliştirilen mekanizma sayesinde fiziksel olarak duyumsama imkânına sahip oluyor.

İslam Bilim ve Teknik Tarihi Müzesi’nde 29 bilim adamına ait 103 eser bulunuyor. Tarihi müzeyi ziyarete gelen öğrenciler, müzede gördükleri icatlardan etkilendiklerini söyledi.

2004 yılında hizmete açılan İslam Bilim ve Teknik Tarih müzesini bu güne kadar 51 bin kişini ziyaret ettiğini belirten Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, özellikle öğrencilerin ziyaret ettiği müzesinin bir çok üniversite öğrencisinin ilham kaynağı olduğunu belirtti.

Türkiye’deki iki İslam müzesinden birinin de Gaziantep’te bulunmasının kendilerini gururlandırdığını belirten Tahmazoğlu, müzede 29 Müslüman bilim adamının 103 eserinin sergilendiğini kaydetti.

Müzenin alt katında seminer salonu, giriş katında fizik, kimya ve tıp, üst katında astronomi, denizcilik ve haritacılık alanındaki eserlerin bulunduğunu belirten Tahmazoğlu, İslam bilim adamlarının buluşlarının interaktif bir şekilde sergilendiğini belirterek, “Örneğin astronomiyle ilgili, astronomi ölçümü ile ilgili tarihi bir cihaz olan usturlabı inceliyorlar. Maket üzerine yerleştirilen elektronik sensörler ve geliştirilen yazılım sayesinde usturlabın kullanımı, nasıl çalıştığını ve büyük ekrandaki temsili gökyüzünde birebir görüyorlar. Okunması zor olan eski haritaları burada dokunmatik bir ekran üzerinde günümüzün güncel dünya haritasıyla karşılaştırarak okuyabilmekte ve böylece eski haritaların ne denli gelişmiş ve bu yüzden de önemli gelişmeler olduklarını görme imkânı buluyorlar.” dedi.

Müze kurulmadan önce bazı buluşların mucidinin Batılı bilginler olarak bilindiğini ve müzede eseri sergilenen birçok İslam aliminin tanınmadığını söyleyen Tahmazoğlu, müzeyi gezen çocukların buluş konusunda özgüveninin arttığını belirterek, “3 yıl önce hayata geçirdiğimiz İslam Bilim Tarih Müzemiz her kesimden çok büyük ilgi gördü. Özellikle öğrencilerimiz tarafından çok beğeniyle takip ediliyor. Burada 29 bilim adamının 103 eseri sergileniyor. Buradan şunu çıkarıyoruz. İslam bilim adamları da bilim alanına, teknolojiye çok ciddi kafa yormuşlar, yatırım yapmışlar. Günümüzün birçok teknolojik aletinin temelini bu buluşlar oluşturuyor. Buraya gelen öğrencilerimizin özgüveni artıyor. Öğrenciler bu müzeyi ziyaret ettikten sonra ‘bizde ecdadımız gibi eğer çok çalışırsak bu tür buluşları yapabiliriz’ düşüncesine hâkim oluyorlar. Müzemiz çocuklara özgüven sağlıyor. Bu anlamda İslam Bilim ve Tarih Müzesi’ni çok değerli buluyorum. Açıldığı günden bu yana da müzemizi 51 bin vatandaşımız ziyaret etti. Şu ana kadarda müzemizi görmeyenler varsa müzemize davet ediyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55