,
  • BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C

İşadamı Özdemir: Belediye ihalelerde yolsuzluk yapıyor

İşadamı Özdemir: Belediye ihalelerde yolsuzluk yapıyor
Diyarbakır'ın Kayapınar İlçe Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bazı ihalelerde yolsuzluk yapılarak, ihalelere fesat karıştırıldığı yönünde iddialar gündeme geldi.

Diyarbakır'ın Kayapınar İlçe Belediyesi tarafından bazı ihalelerde yolsuzluk yapıldığı ileri sürüldü.

Belediyenin, ihaleleri özellikle belli başlı bazı şirketlere bıraktığını savunan ÖZDE Taşımacılık LTD. ŞTİ Müdürü Ahmet Özdemir, konu hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Kayapınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Araç Kiralama Hizmet Alımı, Park Bahçeler Müdürlüğü Araç Kiralama Hizmet Alımı ve Fen İşleri Müdürlüğü Araç Kiralama Hizmet Alımı'nda ihaleye girdiklerini bildiren Özdemir, kendisinin uygun fiyat vermesine rağmen ihalelerin, belediyeye yakın firmalara bırakıldığını ileri sürdü.

Elektronik Kamu Alımları Platformunun (EKAP) incelenmesi durumunda iddialarının ispatlanacağını söyleyen Özdemir, yetkililerin harekete geçerek, usulsüzlüklerin önüne geçmeleri gerektiğini kaydetti.

Özdemir, "Eskiden belediyede ihaleye giriyorduk, bu ihaleler hep belli kişilerde kalıyordu. Kayyum atandıktan sonra girdiğimiz ihalelerde de aynı sıkıntıların devam ettiğini gördük. Görünen o ki değişen bir şey yok. Yine belirlenen bazı kişiler var ve ne fiyat verirlerse versinler ihale hep onlarda kalıyor. İhale bizde kaldığında ise iptal ediliyor. İptal edildiği söylenen bazı ihaleler, perde gerisinde iptal edilmeyip yüksek fiyat veren şahıslara peşkeş çekiliyor." dedi.

İhale Kanunu'na aykırı hareket edildi

Geçtiğimiz günlerde Kayapınar Belediyesi tarafından verilen bir ihale ilanı hakkında Özdemir, şunları söyledi:

"Biz de ihaleye girdik ama uygun fiyat vermemize rağmen elendik. İhaleyi, kendilerine yakın olarak gördükleri bir firmaya verdiler. 7 seferdir ihaleye giriyoruz. Bazı ihaleler bizde kalınca ihaleleri bize vermemek için ihalenin iptal edildiği söylüyorlar ve bu şekilde ihale yine bize verilmiyor. Mesela; 27 Nisan 2018 tarih ve 2018/172218 ihale kayıt nolu Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Araç Kiralama Alımı işi ihalesinin belgeleri elimizde. Bu belge incelendiğinde, ihaleye 3 firmanın girdiği görülecektir. 266 bin 505,25 TL yaklaşık maliyet bedeli üzerinden ihaleye çıkan işe, ihaleye katılan firmalardan biri 87 bin 750 TL, biz ÖZDE Taşımacılık LTD ŞTİ 88 bin 650 TL, üçüncü firma ise 218 bin 625 TL fiyat vermişti. Bu ihale 218 bin 625 TL fiyat veren firmada kaldı. Oysaki ihale şartnamesinin 'Diğer Başlıklar' başlıklı 13'üncü maddesinde İhale Kanunu'nun 38'inci maddesi hatırlatılarak, “ihalenin, öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılması” istenmektedir ancak böyle yapılmadı. Bu apaçık bir yolsuzluk ve usulsüzlüktür, kamu burada zarara uğratılmıştır."

"İhale, daha yüksek fiyata verildi"

8 Mayıs 2018 tarih ve 2018/176629 ihale kayıt nolu Fen İşleri Müdürlüğü Araç Kiralama Hizmet Alımı işi ihalesinin ihale komisyon kararını örnek veren Özdemir, "Bu ihalenin de 'Diğer Hususlar' başlıklı 13'üncü maddesinde İhale Kanunu'nun 38'inci maddesi hatırlatılarak “ihalenin, öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılması” gerekirken bu ihale de böyle yapılmadı. Bu ihalede 599 bin 535, 04 TL yaklaşık maliyetle Kayapınar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılmış, ihaleye 7 firma katılmıştır. İhalede verilen en düşük fiyat 309 bin 800 TL iken ve şartname gereği ihalenin bu firmada kalması gerekirken ihale, 116 bin 965 TL fazla fiyat veren bir diğer firmaya 426 bin 500 TL'ye verilmiştir. En düşük fiyat ile verilen fiyat arasında farklı meblağlarda 3 ayrı teklif de mevcuttur." ifadelerini kullandı.

8 Mayıs 2018 tarih ve 2018/172084 ihale kayıt nolu Park ve Bahçeler Müdürlüğü Araç Kiralama Hizmet Alımı işi ihalesinin ihale komisyon kararını da örnek olarak sunan Özdemir, bu ihalenin de kendilerinde kaldığı için iptal edildiğini ileri sürdü.

Teknik Şartname'nin "Diğer Hususlar" başlıklı 13'üncü maddesi gereği, teklif sınır değerin altında kalan isteklilerden kanunun 38'inci maddesine göre açıklama istenmesi gerektiğini anlatan Özdemir, bu ihalenin de bir milyon 353 bin 140 TL yaklaşık maliyetle ihaleye çıktığını, kendilerinin bu ihalede bir milyon 135 bin 200 TL ile en düşük fiyatı verdiğini bildirdi.

"Kamunun alması gereken hizmet, birilerinin rantına feda ediliyor"

Özdemir, "Bu ihalede de en düşük fiyatı, kendilerine vermek istedikleri firmaların dışında bir firma, yani biz verdiğimiz için ihaleyi iptal ettiler. Bu durumda da hizmeti aksatıyorlar ve kamunun alması gereken hizmet birilerinin rantına feda ediliyor. Belediyeye itiraz ettik, yaptıklarının yanlış olduğunu söyledik. Tarafsız olmalarının önemi ve gerekliliği hususunda defalarca uyardık. Onlar da bu şikayetlerimizi komisyona vereceklerini söyleyerek, başlarından savıyor ve muhatap bile olmuyorlar. Bizler de başka muhatap bulamadık, bulamıyoruz. Belediye başkanıyla görüşmek istedik, randevu vermediler. Buradan yetkili savcılara çağrıda bulunuyorum: İhale komisyonu kararlarını araştırsınlar, incelesinler ve söylediğimiz her şeyin çok daha fazlasını görürler." şeklinde konuştu.

İptal edildiği savunulan ihalenin iptal edilmediği tespit edildi

İhalelerle ilgili görüştüğümüz Kayapınar Belediyesi ise ihalede herhangi bir usulsüzlüğün olmadığını ve 27 Nisan 2018 tarih ve 2018/172213 ihale kayıt nolu Fen İşleri Müdürlüğü Araç Kiralama Hizmet Alımı'nın iptal edildiğini savundular.

EKAP'tan yaptığımız incelemede, ihalenin iptal edilmeyip, en yüksek fiyat veren firmaya verildiği tespit edildi. Söz konusu ihalelerden bir diğerinin iptal edildiği, üçüncü bir ihalenin ise “ekonomik açıdan en avantajlı teklif veren” firmaya bırakılmadığı görüldü. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55