,
  • BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C

İş adamlarından hükümete Habur Sınır Kapısı çağrısı!

İş adamlarından hükümete Habur Sınır Kapısı çağrısı!
Habur Sınır Kapısı'nın her an kapanabileceğini açıklamaları üzerine Batman'daki iş adamları, hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak, sınır kapısının kapatılmasının bölge halkı ve Türkiye için iyi olmayacağını belirttiler.

​Habur Sınır Kapısı’nın kapatılacağı söylentileri üzerine açıklamalarda bulunan iş adamları, bu durumun gerçekleşmesi halinde Türkiye'ye ve bölgeye hiçbir faydasının olmayacağını belirttiler.

Irak Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen referandumun ardından hükümet kanadının Habur Sınır Kapısı'nın her an kapanabileceğini açıklamaları üzerine Batman'daki iş adamları, hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak, sınır kapısının kapatılmasının bölge halkı ve Türkiye için iyi olmayacağını belirttiler.

Referandumun ardından Habur Sınır Kapısı’nın kapatılacağının gündeme gelmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suad Özdemir ile Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, sınır kapısının kapanmasıyla oluşacak ekonomik sıkıntıdaki endişelerini dile getirdi.

suad-ozdemir-004.jpgBölgedeki yatırımcıların zor bir süreçten geçtiğini, sınır kapsının kapanmasıyla daha da zor günler yaşayacağına dikkat çeken Özdemir, son günlerdeki olayların yüksek şiddette cereyan ettiğini söyledi.

Habur Sınır Kapısı ile ilgili açıklamaları benimsemediklerini vurgulayan Özdemir, "Çünkü Habur Sınır Kapısı şu an bölgemizdeki illerin can simidi gibidir. Esnafımız, tüccarlarımız zaten ekonomik anlamda sıkıntı yaşıyor. Esnafımız, Kuzey Irak’a yapılan işlerden dolayı biraz da olsa evine ekmek getirmek durumda kalıyor." dedi.

Habur Sınır Kapısının kapanacağının gündeme gelmesinin bölgede büyük bir tedirginliğe sebep olduğunu vurgulayan Özdemir, "Habur Sınır Kapısının kapanmasının hiçbir şekilde ne bölgeye ne de Türkiye’ye bir artısı olmaz. Habur Sınır Kapısının gündeme getirilmesi bile bölgedeki insanları rahatsız ediyor. Bölgedeki insanlar kesinlikle sınır kapsıyla ilgili herhangi yaptırımın olmasını beklemiyor, istemiyor. Böyle bir durum olması durumunda bölge tamamen kilitlenir ve -maalesef zaten insanlarımız sıkıntıdayken- daha fazla sıkıntıya girmiş olacak. Bu da bölge ve Türkiye için iyi olmayacaktır." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden böyle bir adım atmasını istemeyiz"

Konuşmasının devamında Özdemir, şunları söyledi: "Bölge insanı bazında baktığımız zaman Habur Sınır Kapısı yurtdışıyla ilgili ticaret yapmak için bizim bir çıkış noktamız. Yıllardır maalesef Suriye’de süregelen bir savaş nedeniyle insanlarımız sıkıntıya girdi ve orada ticaret yapamadı. Suriye’de ticaretin bitmesiyle Habur Sınır Kapısıyla çok güzel şekilde ihracatımızın artmasına vesile oldu. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke Kuzey Irak Kürdistan Bölgesidir. Bölge ve ülke ekonomisine katkısı olan Habur Sınır Kapısının kapanması insanları zor duruma düşürecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden böyle bir adım atmasını istemeyiz. Bu adım iyi şeyler getirmez. Sıkıntıların olduğu bir dönemde sıkıntıların üstüne bir sıkıntı eklenmesinin pek bir artı tarafı olmayacaktır. Biz sınır kapısının önceden olduğu gibi sıkıntıya uğramadan açık olması ve hiçbir yaptırımın olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bölge insanı ve ülkemiz içinde faydalı olacak diye düşünüyoruz."

cemal-cetiz.jpg"Kapının kapatılmasıyla bölge halkı ve esnafı ciddi zararlar görecektir"

Habur Sınır Kapısının kapanmasıyla bölge halkının çok ciddi zararlar göreceğinin altını çizen HAKSİAD Şube Başkanı Cemal Çetiz, "Türkiye’nin Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı’nın kapatılacağı iddiaları başta bölge esnafı olmak üzere bütün kesimlerde tedirginliğe sebep olmaya başladı. Çünkü kapının kapatılması durumunda bölge halkı ve esnafı çok ciddi zararlar göreceği kaçınılmaz bir gerçektir. Güven ve huzur ortamının bozulması halinde yatırımların duracağı, işsizliğin artacağı ihtimali tedirginlikle beraber büyük endişelere yol açıyor." ifadelerini kullandı.

"Kapının kapanması olan sıkıntılara yeni sıkıntılar getirir"

Pişman olunacak adımların atılmaması gerektiğini belirten Çetiz, "Hükümetin bu konuda bir an önce hem bölge insanını hem de ekmeğini bu kapıdan sağlayan bölge esnafını rahatlatacak bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Aksi takdirde oluşacak zarar ve kayıpların telafisi imkânsız bir hal alacaktır. Kapının kapanması olan sıkıntılara yeni sıkıntılar getirir, yatırımcıları zor durumda bırakır. Özellikle bölgemize çok zarar verir. Çünkü bölge ihracatı daha çok Irak’a ve diğer komşu ülkelere yapılmaktadır. Yarın pişman olacak yaralar açılmamalıdır." açıklamasında bulundu.(İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55