,
  • BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 23 °C

İran: ABD yönetimi ile hiçbir temasımız olmadı

İran: ABD yönetimi ile hiçbir temasımız olmadı
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, "ABD ile doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir temasımız olmadı, olmayacak." dedi.

Basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendiren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Afganistan konusunda İran'ın ABD ile görüşüp görüşmediğine ilişkin bir soruya "Ne nükleer anlaşma ne de diğer konular hakkında Amerika Birleşik Devletleri ile doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir temasımız olmadı, olmayacak." dedi.

Hatipzade, İran'ın Birleşmiş Milletlerde düzenlenmesi beklenen Afganistan konulu toplantıya katılım için herhangi bir davet almadığını açıklayarak, "Afganistan'a ilişkin görüşümüz dostluğa dayanıyor. Afganistan bizim için çok önemli ve pazarlık konusu değil." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in "İran kısa süre içinde 'yapıcı ve somut' bir eylem planı sunacak" şeklindeki paylaşımı hakkında Hatipzade, "Nükleer anlaşmada kalan taraflarla yakın görüşmelerimiz var. İran'da söz konusu anlaşma ile ilgili bazı konular değerlendiriliyor. Zarif'in tweet'i de buna dayanıyordu. Konu sonuca varıldıktan sonra detaylar açıklanacak." ifadesini kullandı.

Papa Franciscus'un Irak ziyareti

Katoliklerin lideri Papa Franciscus'un Irak'a gerçekleştirdiği ziyareti "çok önemli" olarak nitelendiren Hatipzade, "Irak, halkının gösterdiği fedakârlık ve ülkedeki en büyük dini mercinin aşırılılık, dış komplolar ve tehditlere karşı aldığı tedbirler sayesinde bugün güvenli bir liman haline gelmiştir. Bu ziyaret 'barış dolu ve güvenli Irak' mesajı vermiştir. Papa'nın Ayetullah Ali Sistani görüşmesi, dinler arası diyalog ve yakınlaşmayı yansıtıyor. Aynı zamanda barış, dostluk ve medeniyet mesajı vermiştir. Bu görüşmede özellikle Filistin meselesinin ele alınması çok önemliydi." değerlendirmesinde bulundu.

Yemen krizi

Hatipzade, İran'ın Yemen'deki trajik krizden çok endişeli olduğunu dile getirerek, "Milyonlarca Yemenlinin içme suyuna ve yiyeceğe ihtiyacı var. Son altı yıldır İran sürekli olarak ateşkese, serbest erişimin sağlanmasına ve kuşatmanın son bulmasına vurgu yapıyor. Suudi Arabistan bu savaşı çabuk durdurursa hem kendisi ve hem de bölge için yararlı olacaktır. Krizin çözüm yolu, diyalog ve siyasi bir çözümden başka bir şey değildir." açıklamalarında bulundu.

Yemen Ordusu'nun Suudilere karşı başlattığı son operasyon

İranlı Sözcü, Yemen ordusunun Suudi petrol tesislerine karşı düzenlediği son operasyona dair, "Yemen'de olup bitenlerin nedeni 6 yıl boyunca milyonlarca Yemenlinin zulüm ve saldırıya uğramasıdır. Başkalarını suçlamakla sorun bitemez. Sorunun çözümü Suudi Arabistan'ın en fakir komşusuna karşı başlattığı savaşı durdurmaktır. İran ilk baştan siyasi bir çözüm arayışındaydı ve bugün de en etkili yardımı sağlamaya hazırız." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55