,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C

Irak'ta 3,6 milyon çocuk tehlike altında

Irak'ta 3,6 milyon çocuk tehlike altında
Irak'ta artan şiddet olaylarından dolayı 3,6 milyon çocuğun tehlikeyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından  yayımlanan raporda, "Irak'ta 3,6 milyon (her 5 çocuktan 1'i) ölüm, yaralanma,  cinsel saldırı, çatışmalarda kullanılmak üzere zorla alıkoyma ve kaçırma  eylemlerinden dolayı tehlike altında yaşıyor." denildi.
 
Ülkede 4,7 milyon çocuğun da insani yardıma ihtiyaç duyduğu  belirtilirken Felluce ve Musul çevresindeki son askeri operasyonlar sebebiyle  ailelerin hayat şartlarının daha da bozulduğuna dikkat çekildi.
 
Raporda "sarsıcı" olarak nitelenen çocuk kaçırma olaylarıyla ilgili de  şu bilgilere yer verildi:
 
"Irak'ta son iki buçuk yılda bin 496 çocuk kaçırıldı. Bu da her ay 50  çocuğun kaçırıldığını gösteriyor. Kaçırılan çocukların çoğu çatışmalarda  kullanılıyor ve cinsel saldırıya maruz kalıyor."
 
Raporda sözlerine verilen UNICEF Irak Temsilcisi Peter Hawkins,  "Çocukların evlerinden, sokaktan ve okullarından kaçırılması korkunç bir olay. Bu  çocuklar ailelerinden koparılarak her türlü kötülük, sömürü ve korkuya maruz  bırakılıyor. Irak'ta çocuklar suçsuz yere kendilerini ateşin ortasında buluyor."  ifadesini kullandı.
 
1,5 milyon çocuk evini terk etmek zorunda kaldı
 
Raporda ayrıca 2014 yılı başından itibaren şiddet olaylarından dolayı  1 buçuk milyondan fazla çocuğun evini terk etmeye zorlandığı, her 5 okuldan  birinin çatışmalar nedeniyle kullanılmaz halde olduğu ve yaklaşık 3 buçuk milyon

çocuk ve gencin eğitime devam edemediği kaydedildi.
 
Irak'ta çocuk haklarının korunması için acil önlemler alınması yönünde  çağrı yapılan UNICEF raporunda, öncelikle atılması gereken adımlar şöyle  sıralandı:
 
"Çocukları öldürme, kaçırma, işkence, cinsel saldırı ve çatışmalarda  kullanmak için zorla alıkoyma olaylarına son verilmeli. Okul ve tıbbi tesislere  saldırılar durdurulmalı. Çocuklara insani yardımların engel çıkarılmadan  ulaştırılması garanti altına alınmalı. Evlerini terk etmek isteyen sivillerin  çıkışını sağlamak için güvenlik koridorları oluşturmalı. Okula gitmeyen çocuklar  için eğitim hizmeti iyileştirmeli ve yayılmalı. Öğretmenler ve çocuklar için  gerekli eğitim malzemeleri temin edilmeli. Psikolojik ve sosyal destek  programları geliştirilmeli."
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55