,
  • BIST 9731.74
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 30 °C

Iraklı minik Ali sağlığına kavuştu

Iraklı minik Ali sağlığına kavuştu
Çok nadir görülen yüz anamolisi nedeniyle yediği yemekler gözüne ve burnuna kaçan Iraklı minik Ali, başarıyla tamamlanan ve toplamda 11 saat süren özellikli ameliyatlar sayesinde İstanbul’da sağlığına kavuştu.

Iraklı 10 yaşındaki Ali Adnan Abdullaalii Aljaberi, dünyada çok nadir görülen yüz anamolisiyle doğdu. Minik Ali’nin, ağız, burun ve göz boşluğunda birbiriyle bağlantılı olması gereken kemikleri birleşmediği için ağzı ve gözü arasında tünel şeklinde bir boşluk bulunuyordu. Bu nedenle yediği yemekler gözüne ve burnuna kaçan Ali’nin gözü iltihap kaptı. 3 yaşındayken iltihap nedeniyle sağ gözünü kaybeden Ali, hayatına protez gözüyle devam etmeye çalışıyordu. Sağlık sorunu da devam eden Ali’yi ailesi Irak’ta doktor doktor gezdirdi, küçük yaşına rağmen birçok büyük operasyon geçiren Ali hiç birinden çözüm alamadı. Çareyi ise İstanbul’da buldu.

 

Emsey Hospital Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Gülden Avcı Çakmak, minik Ali’nin dünyada son derece nadir görülen bir hastalığa sahip olduğunu ifade ederek, bu hastalığa neden olabilecek faktörler arasında; akraba evlilikleri ve Irak gibi savaşın yaşandığı coğrafyalarda anne adaylarının yaşadıkları stresin çocuğun anne karnındaki gelişimine olumsuz etkilerinin olabildiğini söyledi.

 

Opr. Dr. Çakmak, “Ali bize ulaştığında yediklerinin burnundan ve gözünden geldiğini, protez gözünün gün içinde kendi kendine düşebildiğini ve bu gözünü uyurken bile kapatamadığını ifade etmişti. Ali’nin şikâyetlerini incelediğimizde en önemli sıkıntısının görüntüsel değil fonksiyonel olduğunu bulguladık. İleri seviyede ve nadir görülen yüz yarığı olarak tanımlayabileceğimiz bu vakada, çok zor ve özellikli iki ayrı operasyon gerçekleştirdik. Yaklaşık 5 saat süren ilk operasyonda, kalçadan kemik nakli yaparak damaktaki deliklerini kapattık ve dişlerinin bulunduğu yerdeki alveolar kemiğine destekler koyduk. Bu operasyonun başarılı geçmesinin ardından, ikinci operasyonda göz altına ve yanak bölgesine kemik destekler yerleştirdik. Gözün kapanması ve göz protezinin düşmemesi için alt ve üst göz kapağına gerekli cerrahi müdahaleleri yaptık. Yaklaşık 6 saat süren bu operasyon ile hem işlevsel hem de estetik görünüm açısından optimum sonuca ulaştık. Tüm bu operasyonlar sonucunda Ali’nin artık yediği yemeklerin burun ve gözünden geri gelmesini engelledik. Ayrıca kendi kendine düşen göz protezi sorunu da ortadan kalktığından artık protezini de son derece rahat ve konforlu bir şekilde kullanabiliyor.”

 

Ali en sevdiği yemeklere kavuştu

Hastalığı nedeniyle okula gitmek istemediğini söyleyen Ali, “Beni en çok üzen şey istediğim yemekleri rahat rahat yiyememekti. Her yutkunmaya çalıştığımda korkuyordum. Kardeşlerime ve arkadaşlarıma bu konuda o kadar özeniyordum ki. Artık istediğim gibi yemek yiyebilecek olmak çok güzel” dedi.

 

Ali özgüvenle sosyal hayata karışacak

Ali’nin babası Adnan Aljabari yapılan başarılı operasyon sonrasında doktorlara ve hastane yönetimine teşekkür ederek şunları söyledi: “Ali bebekliğinden beri sürekli hastanelerdeydik, küçük yaşında birçok sıkıntıyla baş etmek zorunda kalan oğlumuzun artık sağlığına kavuşmuş olmasından dolayı ailecek çok mutluyuz.”

 

Ali’nin annesi Lamyaa Khalaf ise bir öğretmen olarak kendi öğrencilerine bir şeyler öğretebilmek için çalışırken, kendi çocuğu için elinden bir şey gelmemesi nedeniyle çok üzüldüğünü belirtti. Oğlunun görüntüsel durumunun eğitim hayatını engellediğini ve doğduğu andan itibaren çok zor bakımla ve emekle büyüttüğü çocuğunun bu operasyonlar sonrasında sosyal hayata daha fazla özgüvenle karışacağı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55