,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2246.151
  • Dolar 32.3314
  • Euro 35.1904
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

İnşaat sektöründe yılın ikinci yarısı hareketlilik bekleniyor

İnşaat sektöründe yılın ikinci yarısı hareketlilik bekleniyor
İnşaat sektöründe yılın ikinci yarısı hareketlilik bekleniyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği “Hazır Beton Endeksi”nin 2017 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi, haziran ayında 100,19 değerine gerileyerek mayıs ayına göre yüzde 0,6 oranında düştü.

Türkiye Hazır Beton Birliği, Hazır Beton Endeksi’yle inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koydu. Raporda, son üç aydır 100 değerinin üzerinde bulunan Faaliyet Endeksi’nin, mevsimselliğe rağmen haziran ayında da eşik değerin üzerinde kalması dikkat çekti. Güven Endeksi’nin 100 değerine ulaşmamış olması, hazır betondaki hareketliliğin halen istenilen seviyede olmadığını ortaya koydu.

 

Faaliyet Endeksi mevsimselliğin etkisi ile kısmi bir azalma gösterdi

Aralık ayından bu yana artış gösteren Faaliyet Endeksi haziran ayında mevsimselliğin etkisi ile faaliyetteki yavaşlama sebebiyle %1,4’lük kısmi bir azalma gösterdi. Ankete katılan firmaların %47’si haziran ayında satışlarının azaldığını belirtirken %28 oranındaki katılımcı, satışlarında geçen aya kıyasla bir değişme olmadığını ifade etti. Satışlarının arttığını söyleyenlerin oranı yüzde 26’da kaldı. Alınan kayıtlı siparişlerde azalma olduğunu söyleyenlerin oranının %42 olması, faaliyetlerdeki mevsimsel yavaşlamayı teyit etti.

 

Güven Endeksi eşik değerin altında kaldı

Güven Endeksi mayıs ayına kıyasla %0,6 azalış kaydetti. Haziran ayı Güven Endeksi’nin değerinin 100 eşik değerin altına düşmesi, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin sınırlı olduğunu gösterdi. Ankete katılanların %72’si yeni yatırım yapmayı düşünmemekte iken yeni bir istihdamı düşünenlerin oranı %9, istihdamın aynı kalacağını düşünenlerin oranı ise %80 oldu.

 

Beklenti Endeksi kısmi bir artış gösterdi

Önümüzdeki dönem gidişatını göstermesi açısından büyük önem taşıyan haziran ayı Beklenti Endeks değeri bir önceki aya kıyasla %0,3 oranında artış gösterdi. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı haziran ayında yüzde 51 iken satışlarının azalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 12 oldu. Beklenti Endeksi’nde gerçekleşen bu kısmi artışın, önümüzdeki dönemde sektörün satışlarında bir hareketlilik beklediğine dikkat çekti.

 

Hazır Beton Endeksi haziran ayında yüzde 0,6 oranında geriledi

Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden etkilendi. Hazır Beton Endeksi 100,77seviyesinden 100,19’a gerileyerek haziran ayını önceki aya kıyasla yüzde 0,6 düşüş ile kapattı.

 

İnşaat sektöründe yılın ikinci yarısı hareketlilik bekleniyor

Hazır Beton Endeksi Haziran Ayı Raporu sonuçları ile ilgili görüşlerini açıklayan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, 2016 aralık ayından bu yana artış gösteren Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin haziran ayında mevsimselliğin etkisi ile kısmi bir azalma gösterdiğini ancak inşaat ve hazır beton sektöründeki hareketliliğin yılın ikinci yarısı artabileceğini söyledi.

Yavuz Işık, 2017 yılı haziran ayı raporu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Aralık ayından bu yana artış gösteren Faaliyet Endeksi haziran ayında mevsimselliğin etkisi ile kısmi bir azalma gösterdi. %0,6 azalış kaydeden Güven Endeksi hariç diğer 3 endeks, haziran ayında 100 değeri üzerinde gerçekleşti. Haziran ayında en yüksek değer, Beklenti Endeksi’nde görüldü. Bu durum, mevsimselliğin etkisi ile azalış kaydeden Beklenti Endeksi’nin, önümüzdeki dönemde yükseleceğine işaret etti. Raporda, 3 aydır 100 değerinin üzerinde bulunan Faaliyet Endeksi’nin, mevsimselliğe rağmen haziran ayında da eşik değerin üzerinde kalması dikkat çekti. Güven Endeksi’nin halen 100 değerine ulaşmamış olması, hazır betondaki hareketliliğin halen istenilen seviyede olmadığını ortaya koydu. Beklenti Endeksi değerleri geçtiğimiz aya kıyasla %0,3’lük bir artış gösterdi. Beklenti Endeksi’ndeki bu artış inşaat sektöründe hareketliliğin yılın ikinci yarısında artacağına olan sektörün inancını gösterdi.”

 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55