,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 23 °C

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç: Fiyat artışları işsizlik ve iflas olarak sektöre yansımaktadır

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç: Fiyat artışları işsizlik ve iflas olarak sektöre yansımaktadır
İMSİAD ve inşaat sektörü paydaşları akademik oda başkanları, sektör dernek başkanları ve yöneticileri ile birlikte, son dönemde inşaat malzemesi ve ham maddesinde yaşanan fahiş artışları değerlendirmek için bir basın açıklaması düzenledi.

 

İnşaat Müteahhit ve Sanayicileri İş adamları Derneği (İMSİAD) son dönemde inşaat malzemesi, hammadde ve yarı mamullerinde görülen, dövizdeki artışı da geçen fiyat artışlarını, sektörün değerli paydaşları olan akademik oda başkanları, sektör dernek başkanlarına ve yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısı Merinos Göl Park Cafe'de gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını konuşma yapan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, "Halkımıza ev fiyatı ve kiralarda rekor artışlar şeklinde yansıyan bir daralma var. Bu, işsizlik ve iflas olarak sektöre yansımaktadır. Hem en temel insan ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacına cevap veren, hem de ülkemiz ekonomisinin taşıyıcı sektörlerinden biri olan inşaat sektörü, inşaat malzemelerinin hammadde ve yarı mamullerine gelen dövizdeki artışı aşan zamlar nedeniyle, ülkemize sağladığı katma değeri ve istihdamı zorlamaktadır." ifadelerini kullandı.

"Ustasından taşeronuna, mühendis-mimarından müteahhitine ve onlara malzeme üreten fabrikalara kadar her kesim iflas ve işsizlikle yüz yüze geldi"

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç: Fiyat artışları işsizlik ve iflas olarak sektöre yansımaktadır

Mustafa Andıç

Halkımızın, barınma ihtiyacı gibi en temel insan ihtiyaçlarından birini sağlayan ve yüzbinlerce kişinin geçim kapısı olan inşaat sektöründe iç piyasa taleplerinin göz ardı edilmesinin kaybedeninin herkes olacağını söyleyen Andıç şunları kaydetti:

"İnşaat malzemesi fiyatlardaki aşırı artışın engellenmesi için, inşaat sektörünün kullandığı hammadde ve yarı mamuller malzemelerde ihracatın, iç piyasa ihtiyacı karşılandıktan sonra yapılabilmesini sağlayacak bir düzenleme yapılması ve keyifli fiyat artışlarının engellenmesi gerekmektedir. İş yapan ustasından taşeronuna, mühendis-mimarından müteahhitine ve onlara malzeme üreten fabrikalara kadar her kesim iflas ve işsizlikle yüz yüze geldi. Ek fiyat farkının devam eden işler için iş bitim süresine kadar ödenmesi ve fiziki gerçekleşme oranı henüz yüzde 80'i geçmemiş işler için tasfiye hakkının tanınması gerekiyor.  Aksi takdirde olan ev hayali kuran, kentsel dönüşüm bekleyen milyonlara, her yıl mezun olan binlerce mühendis, mimar ve teknikere ve nihayetinden hepimize olacaktır."

"Genç mühendislerde işsizlik oranı son 10 yılı baz alırsak yüzde 50'ye çıktı"

Düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar, "Sıkıntıları beraber yaşıyoruz. Sektörde yaşanan sorunlar, meslektaşlarımıza doğrudan yansıyor. Genç mühendislerde işsizlik oranı son 10 yılı baz alırsak yüzde 50'ye çıktı. Düşük ücretlere çalışma şartlarına zorlanıyoruz. Çalışanlar, iş kaybetme korkusu içindeler. Bu olumsuzluklara çözüm arama gayretinde, bu platformlarda kendimizi anlatmaya çalışıyoruz." dedi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Bursa Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, "Proje üretimi ve denetimi alanlarında işsizlik fazlalaştı. Mühendis ve mimarlardaki işsizlik oranı yükseldi. Meslektaşlar, asgari ücrete talip şekilde iş arar oldular. Mutlaka çözüm bekliyoruz. Bu kadar sıkıntı olan ve gelinen bu süreçte, sektörel büyük sıkıntı olduğu görünüyor." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55