,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

İmam Abdullah Zaviyesi 3 parça halinde taşınacak

İmam Abdullah Zaviyesi 3 parça halinde taşınacak
Batman’ın Hasankeyf ilçesinde tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın ardından Ilısu Barajı Göl Alanında kalan İmam Abdullah Zaviyesi'nin de taşınarak yeni yerinde konumlandırılacağı bildirildi.

​Tarihi Hasankeyf ilçesinde Ilısu Baraj göleti altında kalacak olan İmam Abdullah Zaviyesi'nin 3 parça halinde taşınacağı bildirildi.

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Batman’ın Hasankeyf ilçesinde tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın ardından Ilısu Barajı Göl Alanında kalan İmam Abdullah Zaviyesi'nin de taşınarak yeni yerinde konumlandırılacağı bildirildi.

Zaviyeyi taşıma işleminin yarın gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğünün. Hasankeyf’te bulunan ve Ilısu Barajı göl alanından etkilenen kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması maksadıyla yoğun mesai harcadığı, baraj sularından etkilenmeyecek olan yukarı şehrin, yeniden düzenlenerek bir açık hava müzesi haline getirildiği kaydedildi.

540 yıllık Zeynel Bey Türbesi ile Artuklu Hamamı’nın başarılı bir şekilde yeni yerine taşınmasının ardından sıranın İmam Abdullah Zaviyesi'nde olduğu ifade edilen açıklamada, "İmam Abdullah Zaviyesi 3 parça (İmam Abdullah Türbesi, Minaresi ve Müştemilat Bölümü) halinde taşınacak ve Hasankeyf Yeni Yerleşkesinde yer alan Arkeopark Alanında bütüncül olarak sergilenecektir. İmam Abdullah Zaviyesi; ortak avlu içerisinde kuzeyde bulunan ve içerisinde sandukanın da bulunduğu kare formlu türbe, türbenin hemen doğusunda yer alan minare (kule) ve bu yapılara güney yönde eklemlenen zaviye ve giriş bölümlerinden oluşan bir anıt yapıdır." denildi. 

"3'üncü tarihi taşıma operasyonu"

Açıklamanın devamında, taşınacak zaviyeyle ilgili şu bilgilere yer verildi: "Türbe 800 ton, minare 400 ton, müştemilat bölümü ise 200 ton olup taşıma tertibatı da dikkate alındığında taşınacak yük; türbede 850 ton, minarede 450 ton ve müştemilat bölümünde ise 250 ton olacaktır. İmam Abdullah Zaviyesinin üç ana kütle halinde taşınacağı mesafe; mevcut konumlarındaki başlangıç noktasından yeni konumlarındaki bitiş noktasına kadar 2 bin 400 metredir. Taşıma işleminin yapılacağı yolun maksimum eğimi yüzde 3.60 olup zaviye, 62 metre üst kota taşınacaktır. Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’ndan sonra ‘3. Tarihi Taşıma Operasyonu’ 10 Eylül Pazartesi sabaha karşı saat 05.00’da gerçekleştirilecek olup ilk planda Türbe taşınacaktır. Minarenin taşıma işleminin ise 12 Eylül tarihinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55