,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 26 °C

İlhan: "Maden kaderine terk ediliyor"

İlhan: "Maden kaderine terk ediliyor"
Elazığ'ın Maden ilçesinde yaklaşık iki yıldır bir işletmenin hafriyat dökümü sonrası oluşturduğu, doğal olmayan heyelanla ilgili meydana gelen sorunlar bitmek tükenmek bilmiyor.

​Elazığ'ın Maden ilçesindeki bir işletmenin hafriyat dökümü sonrası oluşturduğu heyelanların bir çok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Sosyolog Gökhan İlhan, Maden'in kaderine terk edildiğini, halkın da tedirgin olduğunu söyledi.

İlçenin coğrafi konumunun dağlık alan olmasıyla beraber ilçenin üst kısmına dökülen hafriyattan dolayı onlarca apartman ve ilçenin girişindeki köprüde hasar oluştu.

İLKHA'nın daha önce defalarca gündeme getirdiği konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir’de yaşayan Maden’li Sosyolog Gökhan İlhan, ilgili işletme hakkında dava açılması gerektiğini belirtti.

"Sosyal, kültürel, çevresel, hukuksal birtakım adımlar atılmış olsa dahi Maden halkı hâlâ tedirgin, mağdur ve karamsarlık içinde beklemektedirler. Maden her geçen gün kaderine terk edilmeye bırakılıyor." diyen İlhan, "doğal olmayan heyelanın" devlete maddi olarak ağır bir yük bindirdiğini söyledi.

İlhan, "Çevre, sadece yaşadığımız ve diğer canlılarla, içinde olduğumuz yerler olarak algılanmamalıdır. Nefes gibi her canlı toprağa, suya, temiz havaya ihtiyacı vardır. Yüce Allah’ın lütfettiği tüm nimetlerin kaynağı olan çevremizin önemini anlamak, kavramak insanlık görevidir, bizlerin görevidir. Maden ilçemizi de korumak, kollamak bu anlamda görevimizdir. Madenli merhum atalarımıza, şu an yaşayan büyüklerimize, çocuklarımıza karşı  olan sorumluluğumuz ve  minnet borcumuzdur, asli görevimizdir." dedi.

“Yanlış hafriyat dökümü, toprak kaymasına neden oluyor”

"Heyelan, Maden insanına, ruh haline, ilçenin doğal yapısına, ekolojisine zarar veriyor"

Maden'de doğal olmayan hafriyat dökümü sonrası meydana gelen heyelanların ikinci yılına girdiğini belirten İlhan, "Heyelan, Maden insanına, ruh haline, ilçenin doğal yapısına, ekolojisine verdiği zararın yanında, devletimize trilyonlarca yük bindirmiştir, zarar vermiştir. Maden ilçe girişinde bulunan ve yıkılmak üzere olan tarihi Taş Köprü bitişiğindeki Beton Arma Köprü, Maden Belediye binası, Kaymakamlık binası, Milli Eğitim Müdürlüğü binası, halı saha, Maden Anadolu Lisesi, Milli Emlak binaları, Özel İdare binası, Belediyeye ait iş yerleri ve bir çok konut bu doğal olmayan, insan eliyle oluşturulan heyelan sonucu trilyonlarca maddi zarar görmüştür." ifadelerini kullandı.

Maden yok olmayla karşı karşıya!

"İlgili işletme sahada 1/3 olan şev eğilimine ters düşmüştür"

İlhan, şunları söyledi: "Maden ilçesinde faaliyet gösteren İlgili firma; 18.07.2017 tarihinde ÇED olumlu kararı almış olsa dahi 1/3 olan şev eğilimlerine ters düşmüştür. İlgili işletme hafriyat döküm depo alanı, metrajını raporlarda da görüldüğü gibi fazlasıyla aşmıştır. Milyonlarca ton hafriyatı ilçe üzerine dökmüştür. Hafriyatın döküldüğü alan birinci derece deprem bölgesi olarak bilindiği halde, o alana milyon ton hafriyat dökülmesi ve bu tehlikenin hangi mantık, hangi hesaplamalar sonucu bu doğa katliamını oluşturduğunu anlamış değiliz. Hangi projeyle, planla bu kadar eve, işyerine, devlet binalarına zarar verilmiştir. Yanlış atık tesisi projesi hazırlama ve planlama yapan arkadaşlarımız, neye göre böyle bir tehlikeye davet çıkarmışlardır? Neye göre atık depolama projesi hazırlamışlar ve nasıl etüt sonucu atık depolama tesisi oluru projesi sunmuşlardır?"

Elazığ’ın Maden ilçesi göçük tehlikesiyle karşı karşıya

"Mahkeme açılması beklenmektedir"

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından 27 Ekim 2016 tarihinde heyelanla ilgili hazırlanan rapora değinen İlhan, "Raporda, 'Tarihi köprü ve çevresindeki yapılarda oluşan hasar, ETİ GÜMÜŞ A.Ş.’nin sahasındaki dökümün depolamasından kaynaklanmaktadır.' denilmiştir. Maden ilçe halkınca gerek sosyal medyadan gerekse yazılı şikayet başvuruları neticesinde, 4 Ocak 2018 tarihinde Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkililerince tutulan rapor sonucunda,  ilgili işletmeye Y:558290-X4249035 koordinatları çerçevesinde dökülen  hafriyatın can ve mal güvenliği için tehlike arz ettiği belirtilmiş olup ,işletme çalışması durdurulmuştur. 21.03.2018 tarihli 800618 sayılı Maden işletmeleri Genel Müdürlüğü yazısıyla Maden yönetmeliğinin 35'inci maddesi 10'uncu fıkrasınca 28 Mart 2018 tarihinde ilgili işletmeye hafriyatın kaldırılması için 6 ay süre verilmiştir. Bu sürenin bitiminde işletme, hafriyatı kaldırmayıp idari para cezasına çarptırılmıştır. Tekrar ek süre verilmiş olup, süre sonunda hafriyatın kaldırılmadığı görülüp, ikinci kez MİGEM tarafından idari para cezası verilip ilgili işletme hakkında Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünce mahkeme açılması beklenmektedir." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55