,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C

İKMİB'ten en inovatif 14 AR-GE projesine 135 bin TL ödül

İKMİB'ten en inovatif 14 AR-GE projesine 135 bin TL ödül
Kimya sektörünün ihracatını katma değeri yüksek ürünlerle artırmak amacıyla düzenlenen“Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı” bu yıl altıncı kez gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) ortaklığı ilegerçekleştirilen “6. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı” 26 Kasım 2016 tarihinde İstanbul Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlendi. Bu yıl altıncısı hayata geçirilen ve kimya sektörünün en büyük inovasyon etkinliği olan Ar-Ge Proje Pazarı; üniversiteler, araştırma kurumları, sanayiciler, girişimciler ile ilgili kamu kurumlarını bir araya getirdi.

 

İlaç ve Eczacılık Ürünleri, Kozmetik, Sabun ve Temizlik Ürünleri, Plastik ve Kauçuk, Temel Kimyasallar ile Boyalar ve Yapıştırıcılaralanlarında başvuruda bulunan ve değerlendirmeye uygun görülen 188 proje, akademisyen ve sanayicilerden oluşan Değerlendirme Kurulu Üyeleri tarafından “online” ortamda puanlama sistemiyle değerlendirildi. İlk 40’a giren proje sahipleri, Ödül Kurulu Toplantısı’nda projelerini jüri üyelerine detaylı olarak anlattıkları sunumlar yaptı. Değerlendirme sonucunda kategoriler bazında birinci seçilen projeler 15 bin TL ile ikinciler 10 bin, üçüncüler ise 5 bin TL ile ödüllendirildi.

 

Kimya AR-GE Proje Pazarı Ödül Töreni’nde konuşan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “Kimya ihracatında katma değerin artırılması, inovasyon kültürünün yaygınlaştırılması ve üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi adına bu yıl altıncı kez Ar-Ge Proje Pazarı’nı gerçekleştirdik. Kimya sektörünün hammadde ve ara mal ithalatının azaltılmasında Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının önemi yadsınamaz. Plastik, kozmetik, boya, ilaç ve eczacılık ürünleri, medikal gibi katma değeri yüksek ürün grupları ile ekonominin lokomotifi konumundaki sektörümüz Ar-Ge ve inovasyon yatırımları ile ihracatını artırmayı hedefliyor. Sektördeki yeni fikirleri ve projeleri destekleyen Kimya Ar-Ge Proje Pazarı, hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir role sahip. Etkinliğimize bugüne kadar 800 üzerinde başvuru oldu ve dereceye giren projeleri toplamda 551 bin TL ödül ile destekledik. Ancak asıl önemlisi dereceye giren projelerin sadece proje olarak kalmaması, üretilebilir olması ve sanayiye kazandırılması. Fikirler ne kadar üretilebilir olursa hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine katkısı o derece fazla olacaktır. Bu doğrultuda dereceye giren projelere desteğimizi sonrasında da devam ettiriyoruz. İlgili projeleri yıl boyunca sektörel fuarlarda sergileyerek sanayicilerle buluşmalarını sağlıyoruz” dedi.

 

AR-GE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu ise altıncı yılına giren Kimya Ar-Ge Proje Pazarı’nı değerlendirirken şunları söyledi: “AR-GE Proje Pazarında bu yıl da çok etkileyici projelerle karşılaştık. Bir kez daha Ar-Ge ve inovasyonun önemi ortaya çıktı. Zorlu bir değerlendirme sürecinin ardından 40 proje finale kalmayı başardı. Bu projeler arasından ödül alacakları seçmek bir hayli zordu. Hepsi birbirinden değerli projelerin sanayicilerimiz tarafından üretime dönüştürülmesi bizim için en değerli kazanım olacaktır. Tüm sanayicilerimizi projeleri incelemeye davet ediyoruz. Geçmiş yıllarda kozmetik sektöründe üretilen projelerin olması önemli, dileğimiz diğer tüm sektörlerde de bu örneklerin yaygınlaşması.”

 

Kimya Ar-Ge Proje Pazarı’nda yaptığı konuşmada inovasyonun önemine değinen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi üniversite öğrencilerini ve girişimcileri 8-10 Aralık 2016 tarihleri arasında yapılacak İnovasyon Haftası’na davet etti. Mehmet Büyükekşi; “Kimya sektörü yüksek katma değer üretmesi açısından ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor. Ar-Ge Proje Pazarlarının da asıl amacı katma değeri yüksek üretime katkı sağlamak. Özellikle sanayi-üniversite işbirliğini geliştirebilmek için bu yola çıktık. Buradaki projeleri kazanç haline getirebilmek, projeler için alıcı bulmak önemli. Günümüzde tüketiciye ulaşabilmek şart, tüketicinin hayatını kolaylaştıran ürünler rekabette ön sıralara geçiyor. Kimya sektörü yaşamın her alanında olduğu için tüketicinin hayatını kolaylaştıracak ürünler yapmak çok mümkün. Ama maalesef bizler hala olmamız gereken yerde değiliz. Buradaki projeler bu açıdan da büyük önem taşıyor. Dünya markaları yaratmak için Ar-Ge, inovasyon, tasarım mutlaka olması gereken unsurlar. 2023 ihracat hedeflerimiz arasında dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay almak var. Bu hedefe varabilmek için çok daha fazla çalışmalıyız” dedi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55