,
  • BIST 9615.36
  • Altın 2479.702
  • Dolar 32.4978
  • Euro 34.6277
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 27 °C

İhvan'ın eski lideri Mehdi Akif vefat etti

İhvan'ın eski lideri Mehdi Akif vefat etti
​Müslüman Kardeşler Teşkilatı tutuklu eski lideri Muhammed Mehdi Akif vefat etti.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) eski lideri Muhammed Mehdi Akif, Mısır'da sağlık sorunları nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Hapishanede tutuklu bulunduğu sırada sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine başkent Kahire'nin batısındaki bir hastaneye kaldırılan 89 yaşındaki Akif, akşam saatlerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı eski lideri Muhammed Mehdi Akif, 2013 yılında Mısır'da gerçekleşen darbenin ardından tutuklanmıştı. Tutuklu bulunduğu hapishanedeki şartlar nedeniyle sağlık durumunun kötüleştiği belirtilen Akif'in hayatının 20 yılını hapishanelerde geçirdi. (İLKHA)

 

MUHAMMED MEHDİ AKİF (12 Temmuz 1928 - 22 Eylül 2017)

İhvan'ın Kuruluş Yılı Olan 1928 Yılında Doğdu

Muhammed Mehdi Akif, İhvan'ın kuruluş yılı olan 1928 yılında(12 Temmuz) doğdu. 1940 yılında İhvan'a katıldı. Cemaat saflarında İngiliz işgalcilerine karşı savaştı. 1954'ten 1974'e kadar 20 yıl zindanda kaldı. Kendisi Şehid Seyyid Kutub'un zindan arkadaşlarındandır. Akif, cemaatin şahin kanadından bilinirdi. Mehdi Akif hakkında Mısır basınında çıkan en ilginç iddia, onun Lübnan Hizbullah'ına yakın durduğu ve Hizbullah'ın safında savaşması için 10 bin genci göndermek istemesiydi.

“Şiiler Ve Sünniler, İslam Ümmetinin Bir Parçasıdır” Derdi

Merhum Akif “Şiiler ve Sünniler, İslam ümmetinin bir parçasıdır. Aynı Rabb'e inanırlar, aynı kitabı referans alırlar, aynı Nebi'ye tabi olurlar, aynı Kıble'ye yönelirler.” Derdi. Şüphesiz ki Ehl-i Sünnet dünyasında, çıkartılmak istenen "Şii-Sünni fitnesi" nin karşısındaki en güçlü isim İhvan-ı Müslim'in Hareketi'nin Genel Mürşidi Muhammed Mehdi Akif'ti. Genel Mürşid Muhammed Mehdi Akif, bu duruşundan ötürü yoğun eleştirilere ve ithamlara maruz kalmıştır. Bütün bunlara ve tüm baskılara rağmen İslami vahdet çizgisinden bir nebze olsun sapmamıştır.

Evrensel İslam Cephesi Oluşturmak İçin Çaba Sarfedilmesini Arzulardı

İhvan-ı Müslim'in eski Genel Mürşidi Üstad Muhammed Mehdi Akif İslami Vahdetin ümmet çapında tesisi amacıyla kendi çapında ortaya koyduğu çabaların yanında İslam dünyasının önde gelen alim ve önderlerinden de, güçleri nispetinde, Müslümanların kalplerinde birbirlerine karşı taşıdıkları kini ve öfkeyi çıkarıp atmak, Şii veya Sünni bütün Müslümanlar arasında "İslami kardeşlik" duygularını canlandırıp güçlü bir İslam birliği ve evrensel İslam cephesi oluşturmak için çaba sarfetmelerini istemekteydi.

Mübarek Olmayan Hüsnü'de Onu 3 Yıl Zindana Atmıştı

hüsnü mübarek döneminde 1996'da gözaltına alınarak "İhvan'ın Uluslararası Teşkilat Başkanı olmakla" suçlanan Akif,  3 yıl hapse mahkum edilmişti. Akif, 1999 yılında özgürlüğüne kavuşmuştu. Akif ayrıca Ürdün Krallık Araştırmaları Merkezi'nin 2009'da yayınladığı raporunda, "İslam dünyasının en etkili 50 şahsiyetten 12'ncisi" olarak gösterilmişti.

2004 Yılında İhvan'ın Mürşitlik Görevini Üstlendi

Muhammed Mehdi Akif İhvan-ı Müslimin mürşitlik görevini Muhammed Me'mun el-Hudeybi'den sonra devraldı. El-Hudeybi vefat ettiğinde kimse Mehdi Akif'in genel mürşitliğe seçileceğini tahmin etmiyordu. Fakat genel İrşad Konseyi'nde yapılan seçimde Muhammed Mehdi Akif, Dr. Vahid'i ve Hayrat Eş-Şatır'ı birkaç oyla geçerek genel mürşit seçildi. Mehdi Akif, bu sonuca bakarak Vahid'i ve Şatır'ı kendine yardımcı seçti. Mehdi Akif, cemaat tarihinde ilk olarak sadece 6 yıllığına ve kendinden sonraki mürşidi atama yetkisine sahip olma koşuluyla bu görevi kabul ettiğini açıklamıştı. 2010 yılında görevini Müslüman Kardeşler Teşkilatının yeni Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed el-Bedii'ye devretti.

Alçak “sisi” nin Darbesiyle Yeniden Zindana Girdi

Alçak “sisi” darbe yapınca 4 Temmuz 2013 tarihinde Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed el-Bedii ve eski Başkanı Mehdi Akif de gözaltına alındı. Firavun sisi'nin zindanında iken Muhammed Mehdi Akif, sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle, ilerleyen yaşına rağmen(89) defalarca hastane hastane gezmek zorunda bırakıldı.

2 Ay Önce Sadece Serumla Beslenebiliyordu

İki ay önce ise merhum Akif'in kızı Alya Necla Akif, 4 yıldır tutuklu bulunan babasının sağlık durumuyla ilgili Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, "Babamın sağlığı her geçen gün kötüleşiyor, durumu çok kritik." ifadelerini kullanmıştı. Babasını başkent Kahire'deki el-Kasr el-Ayni Hastanesi'nde ziyaret ettiğini belirten Alya Necla Akif, şunları kaydetmişti: "Doktorlar babamın ölümle pençeleştiğini söyledi. Şu anda ne bir şey yiyebiliyor ne içebiliyor, sadece serumla besleniyor. Bu yüzden konuşma ve gözlerini açma konusunda çok zorlanıyor."

"İrşad Bürosu Olayları" olarak bilinen tek davadan yargılanarak müebbet (25 yıl) hapse mahkum edilen Akif hakkında verilen karar, geçen ocak ayında temyiz mahkemesi tarafından bozulmuş, "başka bir mahkeme ve yargı heyeti tarafından tekrar yargılanmasına" hükmedilmişti.

Hayat İman Ve Cihad Alnının Yazısıydı

Hayatı iman ve cihattan başka bir şey değildi. O, hayatı boyunca Aziz İslam uğruna ve Yüce Allah'ın yolunda, her türlü fedakarlığı göze alan ve gerçekleştiren Rabbani bir âlimdi.  İslam Ümmeti'nin bu kahraman alimini, Rabbimizin rahmetiyle kuşatmasını ve bizleri de onun gibi azizlerin yolundan ayrı düşürmemesinin niyaz ediyoruz.

İslam Ümmeti'nin başı sağ olsun…   (DOĞRUHABER)

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55