,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C

İflasın eşiğinde olan kırtasiyeciler devletten destek bekliyor

İflasın eşiğinde olan kırtasiyeciler devletten destek bekliyor
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, pandemi sürecinde önce uzaktan ardından da seyreltilmiş yüz yüze eğitim kararının kırtasiyecileri olumsuz etkilediğini, esnafın iflasın eşiğine geldiği söyledi.

Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında 2019-2020 eğitim-öğretim sezonunun 2’nci dönemi itibarıyla eğitime ara verilmişti. Pandeminin devam etmesi nedeniyle 2020-2021 eğitim-öğretim yılında da okulların tam kapasiteyle açılamaması kırtasiyecileri olumsuz etikledi.

Pandemi sürecinde kırtasiyecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, seyreltilmiş şekilde başlatılan yeni eğitim döneminde esnafın beklediğini bulamadığını, aldıkları kırtasiye malzemesinin ellerinde kaldığını ve ödemelerini yapamayacak duruma düştüklerini ifade etti.

“Bizim mesleğimizin dayalı olduğu yer öğrenci, veli ve öğretmendir”

Türkiye'de zincir marketlerin kitap ve kırtasiye malzemesi satmaları sebebiyle kırtasiyecilerin olumsuz yönde etkilendiğini belirten Şimşek, "Bizim mesleğimizin dayalı olduğu yer öğrenci, veli ve öğretmendir. Bunların bir araya geldiği yerler de okullardır. Okullarda Coronavirus’ten dolayı tam olarak açılmadı. Öğretmen ve öğrencilerin ihtiyaç maddeleri genelde kitapçı ve kırtasiyeden temin edilir ama Türkiye’de sorunun büyüğü kitapçı ve kırtasiyeci dışında zincir marketlerin de kitap ve kırtasiye malzemeleri satıyor olması. Bunlar kitapçı ve kırtasiyecilerin işini ciddi anlamda baltalıyor. Çünkü günümüz insanı ekmek almaya gitmişse ‘şuradan peynir de alayım buradan da çocuğa da defter kalem alayım’ dediği zaman bizden alacağını da oradan temin etmiş oluyor. Onun için kitapçı ve kırtasiyeciler pandemi sürecinden dolayı normalde zor durumda iken bu durum dolayısıyla ikinci defa perişan oluyor." dedi.

“Okulların güvenli bir hale getirilip bir an önce açılması gerekir”

2019-2020 eğitim-öğretim sezonunun 2’nci dönemi itibarıyla okulların tamamen açılmamasının kırtasiyecileri zora soktuğunu söyleyen Şimşek, "Devletin bu süreçte en önemli işi okulları eğitim-öğretim yapılabilecek şekilde güvenli bir  hale getirmek olmalıdır. Coronavirus yaklaşık 9 aydır var ve nereye kadar gideceği belli değil. Bir iki sene daha devam ederse bu süreçte çocuklar okula gitmeyecek mi? Bu nedenle okulların güvenli bir hale getirilip bir an önce açılması gerekir." diye konuştu.

"Kırtasiyecilere hibe veya kredi desteği verilmeli"

Kırtasiyecilerin ayakta kalabilmeleri ve ödemelerini yapabilmeleri için devlet tarafından faizsiz kredi veya hibe verilmesi talebinde bulunan Şimşek, son olarak şu ifadelere yer verdi:

"Ekonominin sıkıntılı olması, hayatın pahalı olması sadece biz kırtasiyecileri değil bütün ülke esnafını zorluyor. Kırtasiye fiyatlarında küçük çapta da olsa fiyat artışı var. Tüm esnaflardan kendimizi ayırt etmiyoruz. Devlet bu süreçte bize Halk Bankası üzerinden 25 bin lira nakit 25 bin lira kredi kartına yüklü olacak şekilde 50 bin lira destek verdi. Bunu birçok arkadaşımız alamadı. Borcu olana kredi verilmedi. Zamanında kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişilere de verilmedi. Borcu olmayan ve kredi kartının taksitlerinin ödeyenlere destek verildi. Bunları yapabilenin zaten ihtiyacı yok. Çünkü ihtiyaç sahibi borcunu ödeyemeyen adamdır. İhtiyaç sahibi kredili mal almışsa o krediyi ödemek için destek alır. Kredi ödememiş ve borca girmiş ise devlet ona destek vermiyor. Destek alan arkadaşlarımızın büyük bir kısmı o parayı aldığı malzemelere ve kiraya ödedi. İş yapamadığı için de bankaya ödeme zamanı geldiğinde sıkıntı yaşamaya başladılar. Bizim beklentimiz mümkün olduğu kadar faizsiz kredi verilmesidir. Hatta hibe verilirse daha iyi olur. Bu sayede kırtasiye esnafı ayakta kalmış olur. Yetkililerden bu talebimiz var. Devletin verdiği destekler ötelenebilir ama ötelendiği zaman esnaf gene zorda kalır. Çünkü esnaf kira ödemeye ve alıp satamadığı malın parasını ödemeye devam ediyor." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55