,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C

İbrahim Kalın "Rusya'nın gerçekçi olmayan talepleri var"

İbrahim Kalın "Rusya'nın gerçekçi olmayan talepleri var"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı özel bir televizyon yayınında Rusya-Ukrayna krizi ile ilgili Türkiye'nin şu zamana kadar attığı adımları ve Montrö Sözleşmesi'nin nasıl uygulanacağı gibi gündeme dair merak edilenler hakkında konuştu.

İki tarafında müzakerelere şans vermesi gerektiğini ve heyetler ile yakın temasta olduklarını hatırlatan Kalın, saldırıların durdurulmasına odaklarını söyledi.

"Rusya'nın gerçekçi olmayan talepleri var"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Rusya'nın gerçekçi olmayan talepleri var. Odaklandığımız yer bu saldırıların bir an önce durması. Masadan bir ateşkes çıkması. İki taraf da el yükseltmeye çalışıyor. Müzakerelerin ciddiye alınmasını istiyorsanız saldırıların devam etmesi ile olmaz. Müzakere zemini ortadan kalkar. Aksi halde büyük can kayıplarının yaşanmasının dışında müzakere zemini de ortadan kalkacak. Çabalarımız hep bu yönde. Daha fazla insan ölmesinden endişe duyuyoruz. Rusya tarafına gerekli telkinlerde bulunuyoruz. Hepsinin nihai amacı bu. Rusya tarafında daha büyük bir sorumluluk var. Karamsar olmak istemiyorum ama gördüğüm tablo iç açıcı değil. Özellikle yaşanan son gelişmeler ile beraber pek umut verici bir durum yok. Rusya ile gemileri yakmadan, Ukrayna'ya da destek olacağız. Bir ülkenin işgal edilmesi haklı ve meşru değil. Benim değerlendirmem önümüzdeki bir 10 yıllar daha meşgul etmeye devam edecek. Rusya ile batı arasında kazan-kazan ilişkisi kurulmalı." dedi.

"AB, Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almıyor"

Kalın, "Cumhurbaşkanımız çok önemli bir başlık açtı o da şu: Batı açısından Türkiye hemen döndüğü bir müttefik. Batılı muhataplarımız bize diyor ki Rusya ile köprüleri atmayın. Biz Türkiye'nin menfaatleri açısından kendimizi ön plana almak zorundayız. Rusların da güvenebileceği bir aktörün ortada olması lazım. Aslında Batılı dostlarımız bundan memnun. Açıkça söylemeseler de bize söylüyorlar bunu. İlla bir felaket mi yaşanması gerekiyor Türkiye'nin öneminin tekrar anlanması için. AB, Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almıyor." ifadelerini kullandı.

Montrö için nasıl hareket edilecek?

"Karadeniz'de barış içi Montrö kritik öneme sahip. 19,20 ve 21. maddeler açık. Kurallar aynen uygulanıyor." Diyen Kalın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savaşa giden geçen gemiler Boğaz'dan geçemez. Ancak bağlama limanına geri dönen gemiler buralardan geçebilir. Boğazlar için başvuru yok. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği bir cümle ile söyleyeyim, Montrö'nün yorumlanmasını gerilimi tırmandırmayacak şekilde yapıyoruz. Karadeniz'i bu işin bir parçası yaparlarsa gerilim daha çok yayılır. Böyle bir başvuru yapılmaması için de elimizden geleni yapıyoruz. Bu zamana kadar nasıl uygulandıysa bundan sonra da öyle devam edecek. Umarız ateşkes çabaları sonuç verir. Çabalarımız bu yönde. Krize daha geniş bakıldığında çıkarılması gereken dersler var. Soğuk savaş döneminden sonra dünya düzeni tam olarak oturmadı. Sürekli bir düzen arayışı var. Yenidünya düzeni arayışı çok fazla unsurun olduğu bir konu. Önümüzdeki 10 yıllarda da bunları yaşamaya devam edeceğiz. NATO'nun cevabı bence dengeli bir cevaptı. Nükleerin gündeme gelmesi yanlış. Bu süreç Rusya için de değil. Dünyada yalnızlaştırılacak, ekonomik ve askeri olarak zayıflayacak. Rus toplumunda da buna bir tepki olacaktır. Bilim insanları, spor insanlarına yaptırımlar geliyor. Umarız Sayın Putin geniş kapsamlı olarak sonuçları görür. Oturup ciddi olarak konuların konuşulması yönünde çağrı yapıyoruz. Savaşın derinleşmesi herkesin zararına.  Dünyada güçlü bir Putin karşısı koalisyon oluştu. Orta vadede bu bir siyasi zafere dönüşmeyecektir. Yaptırım paketi gibi bir şey planlamıyoruz. Burada Rusya'nın yeniden stratejik bir hesap yapıp bu savaşı derhal durdurması gerekiyor. Aksi halde bedeller ödemek zorunda kalacaklar."

"Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması büyük önem taşıyor"

İbrahim Kalın, "Şu an Rusya ile aramızda bir doğalgaz problemi yok. Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması büyük önem taşıyor. Daha önce Türkiye'yi dışarıda bırakarak bir program konuşuldu. En doğal rasyonel alternatif Türkiye üzerinden yapılması. Türkiye'nin enerjide transit ülke olması önemli. Bir ateşkes olursa neden olmasın. Bizim davetimiz geçerli. Bugün yarın planlanmış bir telefon görüşmesi yok ama her an olabilir.  Cumhurbaşkanımızın yoğun bir telefon diplomasisi devam ediyor. Doğal olarak bu liderlere de olabilir." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'dan tahliyeler

Ukrayna'da bulunan Türkiye vatandaşlarının tahliyesi hakkında da konuşan Kalın, "Bizim Ukrayna'da 20 bin vatandaşımız var. Bunların yaklaşık 5 bin tanesi tahliye edildi. Tahliyelerle ilgili hemen bir kriz masası oluşturuldu. Olaylar olmadan 15 gün önce de Dışişlerimiz tarafından bir uyarı yapıldı. Bakanlığımız gayet iyi bir şekilde çalışıyor. Hava sahası kapalı olduğu için havadan yapamıyoruz. Bir insani koridor oluşturulsa ateşkes ile hava sahası güvenliği sağlanırsa başka yollardan da tahliyeler devam edecek. Onların oradan çıkarılması için tüm imkanlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz. Orada çatışmalar yaşanırken de oradan vatandaşlarımızı çıkarmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55