,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C

HÜDA PAR Şanlıurfa heyeti tarım işçilerinin sorunlarını yerinde tespit etti

HÜDA PAR Şanlıurfa heyeti tarım işçilerinin sorunlarını yerinde tespit etti
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan ve beraberindeki heyet Osmaniye'de mevsimlik işçilerin bulunduğu çadır alanı ziyaret etti.

 

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan ve beraberindeki heyet, tarım işçilerinin dramını yerinde görmek ve bir rapor hazırlamak için işçilerin çalıştığı illeri ziyaret için Şanlıurfa'dan yola çıktılar.

Heyetin ilk durağı Osmaniye'de çalışan mevsimlik işçilerin barındığı çadır alanı oldu.

Burada aileler ile görüşüp sorunlarını görüşen Özaslan ve beraberindekiler, dinledikleri sorunları tek tek not ettiler.

Tarım işçileri, ciddi manada mağduriyet yaşadıklarını belirttiler. Su ve elektrikten mahrum olduklarını belirten işçiler, sulama kanallarının etrafında tedbir alınmamasının da büyük acılara yol açtığını kaydetti.

https://ilkha.com/ekonomi/huda-par-tarim-iscilerinin-sorunlarini-yerinde-tespit-edecek-162734

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden ailece geldiklerini belirten Aziz Büyükçay,"Yaklaşık 40 gündür tarım işçisi olarak Osmaniye'ye gelmişiz. Tarım işçisi olarak tarlalarda soğan toplayacağız. Burada 40 gün çalıştıktan sonra İzmir'e gideceğiz ve orada çalışmamız bittikten sonra Konya iline çalışmaya gideceğiz." dedi.

Tarım işçisi olarak bu sürecin eylül ekim ayına kadar sürdüğünü belirten Büyükçay, "Bu süreç bittiğinde ekim kasım aylarına gelmiş oluyoruz ve evimizin yolunu tutuyoruz. Burada yaşam şartlarımız çok sıkıntılı. Elektriğimiz yok,  memleketten aldığımız güneş panelleri ile çadırımızın içini aydınlatıyor ve telefonlarımızı şarj ediyoruz. Memlekette tarlalarımız var sulama yapamadığımız için ekim yapamıyoruz. Şu an Mardin'in Kızıltepe ilçesine su götürülmüş ve o su ile aramızda 30-40 kilometre mesafe var ama o su bize bir türlü getirilemiyor. Eğer su getirilmiş olsaydı buralara gelmezdik, memleketimizde kalır kendi ekinimiz ile uğraşırdık. Bir ay önce benim amcaoğlumun iki kızı sulama kanalına düştü, burada hayatlarını kaybettiler. Yine bir akrabamız aynı şekilde çocuğu sulama kanalına düştü hayatını kaybetti. Memleketimizde su olsaydık belki o çocuklar yaşayacaktı. Ya da kanalın etrafına tel çekilip güvenlik alınsaydı yine bu olay yaşanmayabilirdi. Bu mağduriyetlerimizi yetkililer görmeli." ifadelerini kullandı.

Ziyaretten sonra bir açıklama yapan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan ise tarım işçilerinin ciddi mağduriyetler yaşadıklarını ve bu mağduriyetlerin giderilmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

"Şanlıurfa'dan her yıl 250-300 bin mevsimlik işçi Türkiye'de yaklaşık 43-44 iline dağılıyor"

Yaşanan mağduriyetler hakkında konuşan Özaslan, "Yaklaşık 32 gün önce bir dram yaşandı ve Osmaniye'de Şanlıurfa Siverekli iki ailenin 3 çocuğu boğulmuştu. Medyadan olayı öğrendik ve hemen aileye taziyeye gittik. HÜDA PAR olarak kurulduğumuz gün itibari ile masa başı siyaset yapmayacağız dedik. Sahada olacağız, gerçekten samimi ve dürüst bir siyaset yapacağız. Yönetimimiz ile toplantı yaptık. Şanlıurfa'dan her yıl 250-300 bin mevsimlik işçi Türkiye'de yaklaşık 43-44 iline dağılıyor ve mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Tabi giderken bu insanların çoğu trafik kazası geçiriyor, çok ciddi dramlar ve mağduriyetler yaşıyor. Çocuklar çok kötü etkileniyor ve okulları yarıda kalıyor. Hem dönem sonundan mahrum kalıyor hem de eylül-ekim aylarında yani okulun başlangıcından mahrum kalıyor. Dolayısıyla iki dönemden mahrum kalıyorlar. Annelerimiz, bacılarımız çok ciddi etkileniyor, çok zor şartlarda yaşıyorlar. Geldik, baktık ve bu mağduriyetleri yerinde gördük.  Masa başı siyaset değil, halkın yaşadıklarını yerinde görmek istedik." dedi.

Özaslan, "Kaldıkları yerde ciddi mağduriyetler var. Çadırlarında elektrik sorunu var. Kendi getirdikleri güneş panelleri ile elektrik ihtiyaçlarını görüyorlar. Su sıkıntıları var. Bütün bu kardeşlerimiz buraya geliyorlarsa dedik ki bunu tam tersine çevirelim, insanlar Şanlıurfa'dan kalkıp Türkiye'nin 43-44 iline dağılmasınlar, memleketlerinde, evlerinde kalsınlar. İstedikki sorunları yerinde tespit edelim. Bize şunu söylüyorlar "Bizim 300-400 dönüm tarlamız var köyde fakat su olmadığı için maalesef ektiğimiz ekin maliyetini kurtarmıyor. Eğer su olmuş olsaydı bugün belki biz burada olmayacaktık kendi tarlamızı ekip biçecektik." İnsanların böyle bir talebi var." şeklinde konuştu.

https://ilkha.com/guncel/osmaniye-de-sulama-kanalinda-kaybolan-2-cocugun-cesetlerine-ulasildi-159594

Özaslan, "Bu suyun başında bir dram yaşandı ve bu drama hiçbir yürek dayanamaz. Bundan yaklaşık 32 gün önce Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelen iki ailenin 3 çocuğu burada boğuldu. Kanalın etrafı tamamen açık. Bu durum hiçbir yetkilinin umurunda değil. Bu kanalın etrafının kapalı olması gerekirken açık." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55