,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam uyuşturucu ile mücadelede ailenin önemine dikkat çekti

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam uyuşturucu ile mücadelede ailenin önemine dikkat çekti
​HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "En İyi Narkotik Polisi Anne" sloganıyla başlatılan çalışmayı değerli bulduklarını belirterek, uyuşturucu veya toplumda var olan birçok sorunla mücadelede ailenin büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı haftalık iç gündem değerlendirmesinde; uyuşturucu ile mücadelede aile faktörünün önemi, insan sağlığını ve güvenliğini tehdit eden sokak hayvanları ve temel gıdaya gelen zamlar ile ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

Uyuşturucu madde kullanım ve bağımlılığının ciddi bir toplumsal sorun olduğuna dikkat çeken Sağlam, uyuşturucu madde kullanımı, kumar, alkol ve diğer bağımlılıkların bireyselliği aşarak toplumsal bir salgına dönüştüğünü ifade etti.

Sağlam, "Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından 15 bin 328 kişi üzerinde yapılan araştırmada uyuşturucu madde kullanan gençlerin yüzde 85'inin aileleriyle birlikte yaşadığı ve yüzde 47'sinin ise uyuşturucu maddelerini evde kullandığı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın asıl tehlikeli sonucu ise; ebeveynlerin birlikte yaşadıkları çocuklarının uyuşturucu kullandığını ancak 2 yıl sonra fark edebilmeleri olmuştur. Bu sonuçlar, aile kurumumuzun zayıfladığını ve artık bireyleri dış tehditlere karşı koruyamadığını da ortaya çıkarmıştır. Aile bireylerinin eğitim durumu, bilinç düzeyi, iletişim becerileri ve sahip olunan sosyal aile bağlarının düzeyi artıkça bireylerin madde kullanımına yönelimini azaltacaktır. Ebeveynlerin çocuklarını bağımlılıklara karşı korumada ciddi sorumlulukları bulunmaktadır. Çocukların uyuşturucu maddelerin zararları konusunda bilinçlendirilmeleri, arkadaşlık çevrelerinin bilinip takibinin yapılması ve davranışlarının iyi gözlemlenmesi koruyucu tedbir ve zamanında müdahale açısından oldukça önemlidir." dedi.

"Aile kurumunun güçlendirilmesi koruyucu tedbir açısından bir gerekliliktir"

Bireyleri bağımlılığa yönlendiren araçların farklılaşmasının, bağımlılığa karşı mücadelede yeni ve etkin yöntemler geliştirmeyi de gerektirdiğine işaret eden Sağlam, "Narkolog projesi kapsamında ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ sloganıyla başlatılan çalışma çok değerlidir. Uyuşturucu veya toplumda var olan birçok sorunla mücadelede aile faktörü azımsanmayacak bir öneme sahiptir. Aile kurumunun güçlendirilmesi, aile üyelerinin eğitilmesi ve sorunlarla baş etme becerilerinin geliştirilmesi, koruyucu tedbir açısından bir gerekliliktir. Her ne sebeple olursa olsun, zamanında alınmayan tedbirler, çok daha ağır sonuçlarla mutlaka önümüze çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

"Sokak hayvanlarına bir çözüm bulunmalıdır"

Sahipsiz sokak hayvanlarının şehir merkezlerinde ve toplu yaşam alanlarında artan yoğunluğu, insan sağlığını ve güvenliğini tehdit eder bir boyuta ulaştığını söyleyen, özellikle sahipsiz köpeklerin gerçekleştirmiş olduğu saldırıların birçok vatandaşın yaralanmasına ve kimisinin ölümüne yol açtığını hatırlattı.

Bu durumun, aynı zamanda sahipsiz hayvanlar için de ciddi bir tehlike olduğunu söyleyen Sağlam, "Zira önemli bir kısmı arabaların altında kalarak veya farklı sebeplerle telef olmaktadır. Tüm kısırlaştırma önlemlerine rağmen sayıları hızla artan sokak köpekleri, özellikle park, bahçe, mezarlık ve bazı tenha alanları sahiplenerek sürü psikolojisi içerisinde zaman zaman saldırgan bir tutum alabilmektedirler. Bu nedenle gece saatlerinde yürüyüş yapan, hava aydınlanmadan işe giden, sabah namazı için camilere ulaşmaya çalışan vatandaşlar tedirgin olmakta, özellikle çocuklar saldırıya uğramaktadır." dedi.

"Sokak hayvanlarına meskûn mahallerden uzakta daimi barınak ve yaşam alanları yapılmalı"

Sağlam, "5199 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik, sahipsiz hayvanların belediyeler tarafından kalıcı olarak meskûn mahallerden uzaklaştırılmasını ve daimi barınaklara alınmalarını yasaklamaktadır. Dünyanın gelişmiş şehirlerinde sokaklarda sahipsiz bir hayvana, hele ki bu hayvanlar sebebiyle yaşanan saldırılara, can kayıplarına ve trafik kazalarına rastlamak mümkün değildir. Hem insanlar hem de sokak hayvanları için ciddi sorun haline gelen mevcut duruma çözüm bulma anlamında; sokak hayvanlarına meskûn mahallerden uzakta daimi barınak ve yaşam alanları inşa edilmelidir. İlgili mevzuat da bu doğrultuda revize edilmelidir." ifadelerine yer verdi.

"Mutfaktaki yangın söndürülmelidir"

Eylül ayındaki verilere göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 447 lira, yoksulluk sınırının da 7.973 lira olarak belirlendiğini aktaran Sağlam, açlık sınırındaki bir yıllık değişmenin 385 lira yani yüzde 18,56 olduğunu kaydetti.

Bu rakamın aynı zamanda asgari ücretlinin ve düşük gelirlinin yıllık enflasyonu olduğunu söyleyen Sağlam, "Çünkü bu kesim, gelirlerinin tamamına yakınını gıda harcamasına ayırmak mecburiyetindedir. Son yıllarda gıda fiyatları genel düzeyi sürekli yükselme eğilimindedir. Bu hususta acil tedbirler geliştirilmelidir." dedi.

"Tarım ve hayvancılık sektörü daha fazla ihmal edilmemelidir"

Türkiye'nin, tarım ve hayvancılık potansiyeli çok yüksek olduğu halde birçok temel gıdayı ithal ettiğini belirten Sağlam, "Gıda tedarik zincirinin üretim safhasına gereken önem verilmediği için bugün önümüze büyük bir sorun olarak çıktı. Tarım ve hayvancılık sektörü daha fazla ihmal edilmemelidir. Bir milletin kendi kendine yetebilirliği açısından tarım stratejik bir öneme sahiptir. Tarımsal ürünlerde dışa bağımlılığın önlenmesi hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle çiftçimiz birer hazine gibi kıymetli görülerek korunmalıdır. Dar gelirli ve yoksul vatandaşlarımızın temel harcama kalemlerine gelen zamları kaldırma tahammülü kalmamıştır. İşsizliğin tavan yapması ile eş zamanlı olarak hayat pahalılığının da hızla yükselmesi sıra dışı bir durumdur. Bazı temel ürünler enflasyon rakamının birkaç katı zamlandı. Bu kötü gidişatın önüne geçebilmek için bir seferberlik mantığıyla, olağanüstü tedbirler alınmalıdır. Özellikle gıda üretimine ciddi yatırımlar yapılmalı, üretici maliyetleri düşürülmeli ve ağır vergiler gözden geçirilmelidir. Bu tedbirler, aynı zamanda önemli bir istihdam sahası da açacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55