,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı İmir'in yurt sorununa sunduğu öneri ses getirdi

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı İmir'in yurt sorununa sunduğu öneri ses getirdi
HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı Hüseyin İmir'in, yurt sorununu aşmak için sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım sonrası bazı belediye ve valilikler harekete geçerek misafirhanelerini öğrencilere açtı.

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı Hüseyin İmir'in "misafirhaneler öğrenci yurtlarına çevrilmeli" önerisi sonrası bazı belediye ve valilikler harekete geçerek bünyelerindeki misafirhaneleri öğrenciler için barınma yeri olarak tahsis etti.

Fahiş kira ve yurt ücretlerinin yanı sıra öğrencilerin barınması ile ilgili ciddi problemlerin söz konusu olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı Hüseyin İmir, var olan yurt sorunuyla ilgili geçici ve kalıcı önerilerde bulundu.

İmir, geçtiğimiz hafta sosyal medya hesabında, "Üniversitelerin açılması ile yurtlara yerleşemeyen öğrenciler barınabilecek yer bulma telaşındalar... Bir tarafta yetersiz yurtlar diğer tarafta fahiş ev kiraları. Acilen öğretmenevleri, polis evleri, hâkim evleri, orduevleri, bilumum misafirhaneler öğrenci yurtlarına çevrilmeli." şeklinde bir paylaşımı olmuştu. Paylaşımın ardından ise bazı belediyeler ve valilikler harekete geçerek öneriyi hayata geçirmişti.

"Öğrencilerin barınması ile ilgili ciddi problemler söz konusu"

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine verdiği röportajda İmir, "Öncelikle 2021-2022 eğitim-öğretim yılı hayırlara vesile olsun. Üniversiteyi yeni kazanan genç kardeşlerimize yeni eğitim-öğretim yılında başarılar diliyorum. Malumunuz son dönemlerde öğrencilerin barınması ile ilgili ciddi problemler söz konusu. Bu konuda öğrencilerin de bize yönelik ciddi talepleri var. Barınma konusunda yaşadıkları sorunlarla ilgili bu konudan da bizden beklentileri var. Bizler de onların sesi olmak adına, bugün onların yaşadıkları sıkıntıları sizin aracılığınızla kamuoyuna ve hükümete iletmek istiyoruz. Öncelikle malumunuz pandemi nedeniyle son 2 yılın üniversite kazananları bu sene okula başladılar. Bu da kendisiyle beraber barınma problemini getirdi. Yine bununla beraber inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılardan ötürü yeteri kadar evlerin, inşaatların yapılmaması bununla beraber sorunu daha da katmerleştirdi." dedi.

"Hükümetin bu durumu göz önünde bulundurarak yeteri kadar yurt imkânı sağlayabilmesi gerekirdi"

Yaşanan sorunun çözümü ile ilgili hükümetin öngörülebilir politikalar yürüterek bu sorunu daha önceden çözmesine yönelik adımlar atması gerektiğini belirten İmir, "Maalesef bunun yeteri kadar yapılmadığını görüyoruz. Bu öngörülebilir bir sorundu. Buna yönelik çözümler oluşturulabilirdi. Maalesef bu sorunlara yönelik önceden ortaya konulamayan çözümlerden ötürü bugün genç kardeşlerimiz ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Kazandıkları üniversitelere maalesef sevinememektedirler. Bugün ortaya çıkan sorun öngörülebilir bir sorundu. Yurt kapasitesi ne kadardır? Bu sene kazanabilecek öğrenciler kaç kişidir veya önceki sene kazanan öğrencilerin kaç kişi olduğu bilinen şeylerdir ve ortada olan rakamlardır. Bu nedenle hükümetin bu durumu göz önünde bulundurarak yeteri kadar yurt imkânı sağlayabilmesi gerekirdi. Bugün yaşanan temel sorunun sebebi de budur." ifadelerini kullandı.

"Geçici çözüm için var olan misafir hanelerin öğrencilerin hizmetine sunulması gerekir"

Röportajın devamında İmir, şunları aktardı:

"Özellikle 2 yılın kazananlarının bir arada üniversiteye gelmesi, var olan kapasitenin yetmediğini ortaya koyuyor. Şu anda son 2 yılın üniversite kazananları bir arada geldikleri için geçici olarak bu seneye mahsus bazı çözümler ortaya konulabilir. Biz bunu daha önce de ifade ettik. Yılın dörtte üçünde boş geçen misafirhaneler var. Bu misafirhanelerin acilen öğrencilere açılması gerekir. Öğretmen evi, polis evleri, hâkim evleri ve buna benzer birçok misafirhaneler var. Geçici süreliğine bu sorunun çözümü için bu misafirhanelerin öğrencilerin hizmetine açılması gerekir. Daha önce dile getirdiğimiz gibi var olan misafirhanelerin öğrencilerin hizmetine sunulması gerekir. Bu konuda bir çağrıda bulunduk. Çağrımızdan sonra, bazı belediye ve valilikler bu çağrımıza ses oldular ve bu anlamda adım attılar. Bu da bizim için sevindirici bir durumdur."

"Kalıcı bir çözümün ortaya konulabilmesi için uzun vadeli politikaların ortaya konulması gerekir"

İmir, "Tabii bu yapılanlar önemli olmakla beraber bu geçici bir çözümdür. Kalıcı bir çözümün ortaya konulabilmesi için uzun vadeli politikaların ortaya konulması gerekir. Aslında bu sorun birçok alanda kendini göstermektedir. Ortaya konulan politikalar, beş-on yıllık politikalar olmadığı için birçok alanda bu sorunu yaşıyoruz. Eğitim alanında… tarım politikalarında bu sorunu yaşıyoruz. Orta ve uzun vadeli politikalar hükümet tarafından ortaya konulmadığından, çiftçimiz de esnafımız da vatandaşlarımız da mağdur olmaktadır." dedi.

"Son dönemlerde yurt fiyatlarında da ciddi bir artış var"

Artan kiralara da değinen İmir, "Son dönemlerde kira fiyatlarındaki fahiş artışlar söz konusudur. Buradan da tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyoruz. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Gençlerimizin eğitim-öğretim yılını başarılı bir şekilde geçirebilmesi için sağlıklı ortamlarda barınması gerekmektedir. Bunun yapılabilmesi için de ev sahiplerinin uygun fiyatla kendi gençlerimize, üniversite öğrencilerimize yardımcı olmaları gerekir. Tabii vatandaşlarımıza yaptığımız gibi hükümete de bir çağrımız var. Son dönemlerde yurt fiyatlarında da ciddi bir artış var. Son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar, hayat pahalılığı maalesef yurt fiyatlarına da yansımış. Öğrenciler başarılı bir şekilde derslerine mi odaklansınlar yoksa yurt fiyatlarındaki artıştan ötürü ek bir iş arama telaşına mı girsinler? Bu da öğrencilerin üniversite sürecini ve akademik başarılarını ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Bu konuda hükümetin acil olarak yurt fiyatlarına da bir düzenleme getirmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"Üniversitelerle birlikte akademik kadroların oluşturulması, öğrencilerin barınabileceği imkanların sunulması gerekir"

Hükümetin üniversitelerle birlikte barınma sorunlarına da çözüm bulması gerektiğini dile getiren İmir, "Bir diğer önemli mesele ise şudur: Üniversitelerin açılması, toplumda üniversite mezunu gençlerimizin sayısının artması elbette önemlidir. Ama bir yerde üniversite inşa edilirken orada okuyacak öğrencilerin barınması, oradaki akademik kadronun yeterli olması en az üniversite yapmak kadar önemli bir olgudur. Bu nedenle üniversite yapılmadan önce akademik kadroların oluşturulması, öğrencilerin barınabileceği imkanların sunulması gerekmektedir. Şu an yaşadığımız sorunların bir sebebi de budur. Örneğin İstanbul'da 60'ın üzerinde üniversite bulunmaktadır. Peki bu üniversitelerde okuyan öğrencilere yetecek kadar barınma imkanı var mıdır? Yeteri kadar yurt var mıdır? Görünen o ki bu anlamda ciddi sıkıntılar var, yetersizlik var. Ve şu an birçok öğrenci üniversiteyi kazanmasına rağmen kendi bulunduğu şehirde belirsizlikten ötürü üniversiteye gitmemektedir. Kendisine bir yurdun çıkmasını beklemektedir. Bu belirsizliğin de bir an önce giderilmesi gerekmektedir." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55