,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C

HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Kaya: KPSS mağdurları için bir çözüm bulunsun

HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Kaya: KPSS mağdurları için bir çözüm bulunsun
HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Metin Kaya, KPSS'nin geçerliliğinin iki yıldan bir yıla indirilmesi, sınav ücretlerinin yüksek tutulması ve öğrencilerin geri ödemeli kredi borçları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Öğretmen ve memur adaylarının KPSS'de yüksek puan almalarına rağmen mülakatlarda farklı sebeplerden dolayı elendiğine dikkat çeken Kaya, memur ve öğretmen adaylarının mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Kaya, "HÜDA PAR olarak daha önce gençlerimizin sesi olmaya gayret etmiştik. Özellikle üniversite mezunları olup başvuru yapan öğretmen adaylarımız, memur adaylarımız mülakatlarda farklı sebeplerden dolayı çok yüksek puan almalarına rağmen elendiler. Ancak şu anda 2020 KPSS'ye giren gençlerimiz farklı şekilde mağdur edildiler. Daha önce 2017-2018-2019 Kamu Personeli Seçme Sınavına giren öğrenciler için sınavın geçerliliği iki yıl olarak baz alınıyordu. Ancak 2020 yılında çıkarılan bir genelgeyle KPSS puan geçerliliği bir yıla düşürüldü. 2020 yılında yüksek puan alıp atanamayan ve atanma bekleyen adaylarımızın çoğu KPSS puanları tek yıl geçerli olduğu için adaylarımız mağdur edildi. Parti olarak bu adayların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

"Yeni bir atama metodu uygulandığında eski atamalardan mağduriyetlerin oluşturulmaması gerekiyor"

Sürekli farklı metodların uygulandığını, bundan kaynaklı mağduriyetlerin arttığını belirten Kaya, "Biz yine şunu söylüyoruz ki; atamalarda bir istikrarın olması lazım. Sürekli değişim yapılarak ve sürekli farklı metodlar denenerek adaylarımız mağdur ediliyor. Bu mağduriyetlerin de giderilmesi gerekiyor. Yani ya KPSS puanlarında -eskiden olduğu gibi- iki yıla geri dönülmesi ya da tek yıla düşürüldüyse de o iki yıl geçerli olan dönemde adaylarımızın mağduriyeti giderilerek yeni sisteme geçilmesi gerekir. Yeni bir atama metodu uygulandığında, eski atamalardan kaynaklı mağduriyetlerin oluşturulmaması gerekirdi. Parti olarak yetkililere sesleniyoruz; bu mağduriyetler acil olarak giderilmelidir. O dönemde atanması olabilecek adayların ataması yapılmalıdır. Bununla beraber eğer KPSS puanı bir yıl geçerli olacak ise aradaki geçişte mağduriyetler olmamalıdır. Hükümetin bu konu üzerinde hassasiyetle durması gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Devlet KPSS'ye giren öğrencilerin ücretine muhtaç değildir"

Sınavlara giren öğrencilerden ciddi miktarda ücret alınmasına tepki gösteren Kaya, binlerce öğrencinin yüksek ücret ödeme imkanının olmadığını söyledi.

Kaya, "Bu dönem KPSS'ye giren öğrencilerden ciddi miktarda ücret isteniyor. Eğitimin tamamen ücretsiz olması gereken bir dönemde, çalışamayan veya imkânı olmayan adaylarımızın bu ücreti ödemesi mümkün değildir. Devlet KPSS'ye giren öğrencilerin ücretine muhtaç değildir. Bu anlamda bu gençlerin bu mağduriyetlerin giderilmesi için ya bu ücretin makul bir seviyeye indirilmesi ya da bu ücretin tamamen kaldırılması gerekir. Her bir öğrenci seans başına 115 TL ödeyecek. İşsiz olan binlerce öğrencinin bu ücreti ödeme imkânı yoktur." şeklinde konuştu.

"Devlet burslu öğrencilere para verdiği gibi kredileri de burslu yapmalı"

Ataması olmayan öğrencilerin kredi borcunu ödemekte zorlandığına değinen Kaya, son olarak şunları söyledi:

"Üniversite okurken devletten bir kredi alan ciddi sayıda öğrencilerimiz vardır. Öğrenciler üniversiteyi bitirdikten sonra aldıkları kredinin 2 katını ödemek zorunda kalıyor. Zaten ataması olmayan bu gençlerimiz bir de bu kredinin geri ödemesiyle uğraşıyor. Devlet ya burslu öğrencilere verdiği gibi bu kredileri bursa dönüştürmeli ya da faizleri kaldırıp ana parayı yalnız tahsil etmelidir ki bu gençlerimiz mağdur olmasın. Buna da acil bir çözüm getirilmelidir. Çalışmayan bu gençlerimiz okul okuduğu bu süre içerisinde almış oldukları bu krediyi kat kat fazla ödemeyle büyük bir külfete giriyorlar. Hükümet buna el atmalı, gençlere yardımcı olmalıdır." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55