,
  • BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Çiftçilerimizin emeği zayi olmasın

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Çiftçilerimizin emeği zayi olmasın
HÜDA PAR Batman il Başkanı Davut Şahin ve beraberinde bir heyetle, ekili toprakları baraj suları altında kalan Batman’ın Balpınar beldesine bağlı Yeniköy sakinlerini ziyaret etti.

 

HÜDA PAR Yeniköy temsilcisi İlhami Yağar, Batman il Başkanı Davut Şahin ve beraberindeki heyeti karşılayarak köylülerin sorunlarıyla ilgili bilgi verdi.

Balpınar (Gresira) beldesine bağlı ve merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunan 600 haneli yaklaşık 4 bin nüfuslu Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, iki bin dönüm ekili arazilerinin baraj suları altında kaldığını ve yaklaşık 5 bin dönümlük ekili alanın hepsinin sular altında kalma tehlikesi altında olduğunu belittiler.

Şahin, köylülerin yaklaşık 6 yıldır süren Mahkeme nedeniyle ne olacağı kesinleşmeyen yaklaşık 5 bin dönüm tarım arazilerinin ekilip ekilmemesi konusunda kendilerine hiçbir tebligat ve uyarının yapılmadığını belirterek sular altında kalan yaklaşık iki dönüm ekili arazileri ve 10 sera için yaşanan mağduriyetin yetkililerce giderilmesi çağrısında bulundu.

Yeniköy (Segirkan) köyünde çiftçi arkadaşlarla birlikte olduğunu belirten Şahin, “Köylü kardeşlerimiz her yıl özellikle sebze konusunda Batman ekonomisine ciddi bir katkı sunuyorlar. Bu yılda her yıl olduğu gibi yine sebzelerini ektiler. Tahıl ürünlerinden özellikle buğday ve mısır ürünlerini ektiler. Fakat Ilısu baraj suyunun yükselmesi ile birlikte belki yetkililerin de tahminlerinin üstünde bir su yükselmesi söz konusu olduğundan köylü kardeşlerimizim ektikleri araziler ve saraları sular altında kaldı. Baraj suyu köye hızla yaklaşmaktadır.” dedi.

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Çiftçilerimizin emeği zayi olmasın

“Bu çiftçilerimizin emekleri zayi olmasını istemiyoruz”

Çiftçilerin taleplerini belirten Şahin, şunları söyledi:

“Tapusu elinde bulunan arazi sahipleri kamulaştırma paralarını almış olabilirler. Fakat bu insanlarımız ailece erkek, kadın, çoluk çocuk bu Ramazan ayında büyük bir iş gücü ortaya koymuşlar. Büyük bir emek sarf etmişler. Ayrıca büyük bir harcama da yapmışlar. Örneğin kendi anlattıkları bir dönümlük bir seranın günümüz itibari ile ortalama 40 bin lira maliyeti var. Gördüğümüz kadarıyla etrafımızda birkaç sera sular altında kalmış durumda. Dolayısıyla biz bu çiftçi kardeşlerimiz adına yetkililere çağrımız şudur. Çiftçilerimiz özellikle bu Ramazan ayında ailece ciddi bir emek ve çaba ortaya koymuşlar. Bu çiftçilerimizin emekleri zayi olmasını istemiyoruz. Görüldüğü gibi bu insanların bu mağduriyetleri bir şekilde karşılanmaz ise, ciddi bir hak kaybına uğrayacaklar.”

“Sosyal devlet adı ve düşüncesiyle mağduriyet giderilmelidir”

Şahin, “Batman ekonomisinin kötü olduğu bu süreçte çiftçilerimizin bedenleriyle, çabalarıyla ve el emekleriyle zar zor geçindikleri bu süreçte çiftçilerimizin emekleri sular altında kaldı. Bizim bu çiftçi kardeşlerimiz adına yetkililerden talebimiz, çiftçilerimizin bu hak kaybını sosyal devlet adı ve düşüncesiyle mağduriyetin giderilmesidir. Dediğimiz gibi buradaki çiftçilerimiz kamulaştırma bedelini istemiyorlar. Kamulaştırma bedelini belki arazi sahipleri almış olabilir. Bu arazileri icare yöntemiyle geçimlerini sağlamaya çalışıyor ve Batman ekonomisine de ciddi bir maddi destek sağlıyorlar.” dedi.

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Çiftçilerimizin emeği zayi olmasın

“Çiftçi kardeşlerimizin hak mağduriyetleri giderilsin”

Çiftçilerin ektikleri mevsimsel sebzeler Batman’da çok rağbet görüldüğünü belirten Şahin son olarak, “Devlet yetkilileri etraftaki köylere suyun arazileri gelebileceği tebligatı yapılırken, Yeniköy (Segirkan) halkına böyle bir tebligat yapılmamış. Köylüler suyun geleceğiyle ilgili uyarı yapılsaydı bu kadar masraf yapılmayacaktı. Köylülere tebligat yapılmadığından ve baraj suyunun bu kadar erken geleceği tahmin etmemelerinden dolayı tarlalarını boş kalacağına ürün ekip masraflarda bulunmuşlar. Yetkililere çağrımız, çiftçi ve ziraatçı kardeşlerimiz adına bu hak mağduriyetleri yaşanmasın ve bu mağduriyetleri telafi edilsin. HÜDA PAR olarak bu işin takipçisi olacağız. Çiftçimizin hakları ve emekleri telafi edilmezse büyük bir mağduriyet yaşayacaklardır.” ifadesini kullandı.

“Bize tebligat yapılmadı”

5 bin dönüm araziden yaklaşık 600 ailenin geçimini sağladığını belirten Çiftçi Mehmet Arif Cengiz, kendilerine tebligat yapılmadığını söyledi.

Cengiz, “Köyümüz barajın son noktasıdır sitemimiz bundandır. Yoksa barajın yakınandaki köyler gibi olsaydık hiçbir şekilde itiraz ve talepte bulunmazdık. Bu bölgemizde yaklaşık 100 adet sera var ve şu anda 10 tanesi sular altında kaldı. Önlem alınmazsa diğerleri de sular altında kalabilir. Başkanımızda mağduriyetimizle ilgili buraya kadar gelip açıklamalarda bulunduğundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Tarlaların ekilmemesiyle ilgili bizim etrafımızdaki köylere tebligat yapılmış. Bize tarlaların ekilip ekilmemesi ile ilgili hiçbir haber, uyarı ve tebligat yapılmadı. Köyümüzün toprakları çok verimli olduğundan ve suyun bu kar çabuk geleciğini de tahmin etmediğimizden dolayı bu verimli toprakların boşta kalacağına, bizimde yapacak başka bir işimizin olmaması nedeniyle ekimimizi yaptık. Tamda hasat zamanında baraj suyu tarlalara yetişti ve herkes içi buruk bir şekilde toplayamadığı ürünlere bakıyor. Biz şu anda çok mağduruz. Yetkililerin bize bir şekilde yardım etmelerini bekliyoruz.” diye konuştu.

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Çiftçilerimizin emeği zayi olmasın

“Yılda 10 aile İstanbul’dan köye geri geliyor”

Son olarak Cengiz, “Buralarda toprak ağaları yok. 600 ailenin her birinin elinde 5, 10 en fazla 20 dönümü olan 3 adam göremezsiniz. Bu aileler hepsi kendi geçimini sağlayan ailelerdir. Bizim köyümüz İstanbul’dan en fazla göç alan yerdir. Köyümüz seracılıkla tanıştıktan sonra neredeyse yılda 10 aile İstanbul’dan gelerek köyüne yerleşip, seracılık yapmaya başladı. Köyümüzün toprakları çok verimli olduğundan ne ekerseniz yetişiyor. Domates, salatalık, soğan, karnabahar, lahana gibi türlü türlü çeşit verim alınabiliyor. Köyümüzden Bingöl’e kadar sebze gönderiyoruz. Şu anda içinde bulunduğumuz sorun sadece Batman’ın değil, bütün güneydoğunun da sorunudur.” İfadelerinde bulundu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55