,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2241.171
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.1719
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Arazileri hazineye devredilen 4 köyün mağduriyeti giderilmeli

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Arazileri hazineye devredilen 4 köyün mağduriyeti giderilmeli
Batman'da arazileri hazineye devredildiği için sorun yaşayan köylüleri ziyaret eden HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, yaklaşık 3 bin insanın mağdur olduğu soruna dikkat çekerek yetkililere çözüm çağrısında bulundu.

Batman merkeze bağlı Urganlı (Zağora), Suçeken (Şıkefta), Kılıç (Zeriye) ve Kesme Köprü köyleri, Ilısu Barajının yapılmasıyla tapulu arazileri sular altında kaldı. Yüz yıldan fazladır ekip biçtikleri diğer arazileri ise iki yıl önce Batman Valiliği öncülüğünde yapılan parselleme çalışmaları esnasında hazine arazisi olarak belirlendi.

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin ve beraberlerinde bir heyetle birlikte Urganlı (Zağora) köyüne giderek diğer köy muhtarları ve köylülerle bir araya gelip sorunlarını dinledikten sonra basın açıklaması yaptı.

4 köyün yüz yıllardır ekip biçtiği arazilerin, hazine devredilmesiyle köylerinde bir ev bile yapamaz hale hediklerini belirten HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin yaptığı açıklamada, köylülerin hayvanlarını otlatacakları ve ekip biçecekleri arazilerinin kendilerine verilmesi için yetkililerin yeniden bir çalışma başlatarak mağduriyetlerin en kısa sürede girilmesi gerektiğini söyledi.

"Ciddi bir mağduriyet oluşturmaktadır"

Şahin, "Bugün merkez köylerinden Suçeken, Kılıç, Urganlı ve Kesme köprü halkıyla bir arada çok önemli bir konuyu konuştuk. Kardeşlerimizin babaları, dedeleri yüzyıldan öncesine dayanan bir tarihten fazla bu taşlı toprakları kendi imkânlarıyla toplayıp ekip biçiyorlar. Bu şekilde her ailenin topraklıları belirlenmiş ve geçimlerini sağlamaya çalışmışlar. Ancak Ilısu Barajı yapıldıktan sonra bu topraklar üzerinden bazı program ve projeler yapılmaya başlanmış. İki yıl önce Batman Valiliği tarafından bu köylerin toprakları ellerinden alınıp hazine arazisine dönüştürülmüş ve başka projeler adı altında başkalarına satma girişiminde bulunuluyor. Bu da ciddi bir mağduriyet oluşturmaktadır. " dedi.

"3 bin insanımız olumsuz etkileniyor"

4 köy halkının yaşadığı mağduriyetin en kısa sürede giderilmesi gerektiğini ifade eden Şahin "Her ailenin yıllardır ekip biçtikleri parseller devlet tarafından yapılan düzensiz parsellemelerden dolayı 4 köy halkının arasına fitneye dönüştürülmüştür. Hazineye dönüştürülen arazilerde köylüler kendi köylerinin içerisinde ev yapamıyor, ekip biçemiyor ve hayvancılık bile yapamıyor. Bu durumdan 4 köy olmak üzere neredeyse 3 bin insanımız olumsuz etkileniyor. Oysaki yapılan baraj köylüler için bir fırsata dönüştürülmesi lazımdı. Başta Batmanlı yöneticiler olmak üzere Çevre ve Şehircilik ve Milli Emlak Müdürlüklerine sesleniyoruz; köylülerimiz daha fazla mağdur edilmeden en kısa zamanda bu köylülerimizle oturulup sorunlarına çözüm bulmaları çağrısında bulunuyoruz. HÜDA PAR İl Teşkilatı olarak bu meselenin takipçisi olacağız." şeklinde konuştu.

"Bizimle görüşüp sorunlarımıza çözüm bulun"

100 yıldan fazladır arazilerini ekip biçtiklerini belirten köy sakinlerinden İsmet Topkan, masa başında çizilen hazine arazilerinin köylülerle görüşülüp yenilenmesini talep etti.

Topkan, "Köylerimize 1955 yılında tapu kadastro girdi. O zamanlarda Türkçe bilen insan sayısı yok denecek kadar azdı. Bu yüzden sadece köye yakın olan yerler tabulaştırılmıştı. 100 sene öncesi geçmişe baksalar bile bu topraklar köylüler tarafından ekilip biçilmektedir. 1960 yıllardan beri bu köylerin arazileri senetle bir birlerine devretmekteydi çünkü o zamanlarda çoğu kişinin tapusu yoktu. Bu şekilde yıllardır kimse kimsenin arazine karışmıyordu. Şimdi baraj yapılınca herkes kendi arazisini kendi adına tapu yapması gerekirken, tabu kadastro masa başsında çizim yaptığı için bütün araziler iç içe geçmiş durumdadır. Şu anda bütün köy arazileri hazine arazisi diye el konulmuş. Köyümüzde bir metre hazine arazisi yoktur. Çünkü Osmanlı zamanından tapuları vardı. Yetkililerden isteğimiz bizimle görüşüp sorunlarımıza çözüm bulmalardır." diye kaydetti.

"Mağduriyetimiz giderildin"

Suçeken Köyü Muhtarı Sabri Ayiş ise şunları söyledi: "Atalarımızdan ve dedelerimizden bizlere kalan bu arazilerimize devletin el koymamasını ve biz köylülerin mağdur olmaması için yetkililerden ricamız haklarımızın bize iade edilmesidir."

"Köylüler olarak sudan çıkmış balık gibiyiz"

Köylerinde mülteci durumuna düştüklerini belirten köy sakinlerinden Tahir Özgünlük, "Öyle bir duruma geldik ki kendi köylerimizde mülteci durumuna düştük. Baraj olmadan önce kendi arazilerimizi ekip biçiyor, hayvancılık yapıyorduk, balık avlayarak ve biraz da tarımla bir şekilde geçimimizi sağlıyorduk.  Şu anda ellerimizde ki arazilerimiz hazineye devredildi. Köyümüzde kendimizde bir ev bile yapamıyoruz. Şu ada köylüler olarak sudan çıkmış balık gibiyiz. Yetkililerden isteğimiz; acilen hazineye devredilen arazilerin kaldırılması ve köylerimize yeniden tapu kadastronun girmesiyle sorunumuza çözüm bulmalarıdır." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55