,
  • BIST 8800.18
  • Altın 2238.004
  • Dolar 32.339
  • Euro 35.0904
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C

HDP'li Baluken: Türkiye'nin başkanlık sistemine ihtiyacı yok

HDP'li Baluken: Türkiye'nin başkanlık sistemine ihtiyacı yok
Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, HDP'ye yönelik ‘siyasi soykırım' operasyonlarının yapıldığını, neredeyse operasyon yapılmadık teşkilatlarının kalmadığını söyledi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Türkiye'nin şu anda ne yarı başkanlık ne de tam başkanlık gibi bir ihtiyacı yoktur" dedi.

‘AKP'LİLERİN BÜYÜK BİR KISMI GERÇEK BAŞBAKANIN YILDIRIM OLMADIĞINI BİLİYOR'

AK Parti'nin demokratik siyasetin alanını daralttığını, Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Çözüm mözüm yok, HDP'yi bir siyasi parti olarak görmüyoruz" ifadesini kullandığını vurgulayan Baluken, şunları söyledi:

"Binali Yıldırım'ın yaptığı açıklamalara öyle çok fazla detayıyla cevap verecek durumumuz yok. Sadece HDP değil AKP'lilerin de büyük bir kısmı şu anda gerçek Başbakanın Binali Yıldırım olmadığını biliyor. Şu anda gerçek Başbakan Berat Albayrak'tır. HDP'nin gündeminde böyle birisinin olması mümkün değil. Böyle bir pozisyonda olan kişi Erdoğan'ın konuşmalarının arasına atılmış olan bir karbon kağıdının ötesine geçemiyor. Binali Yıldırım'ın pozisyonu, karbon başbakanlık pozisyonudur."

‘TÜRKİYE 90 DAKİKA BOYUNCA SAHA KENARINDA ISINAN BİR YEDEK OYUNCU POZİSYONUNDA'

Dış politikada ve Ortadoğu'da Türkiye'nin yapması gerekenin barışçıl, diplomatik siyasi çözümlere katkı sunmak ve bölge halklarının iradesini esas almak olması gerektiğine işaret eden İdris Baluken, "Türkiye, 90 dakika boyunca saha kenarında ısınan, durmadan da hakemin, takımın onayı olmadan sahaya girmeye çalışan bir yedek oyuncu pozisyonundadır. Onay yok, durmadan sahaya girmeye çalışıyor. Onay olmadan sahaya girdiği için de hemen elinin tersiyle tutup, sahanın dışına atıyorlar. Böyle bir pozisyona bu ülkeyi ne diye getiriyorsun?" diye konuştu.

'MGK'NIN ALMIŞ OLDUĞU KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR' AÇIKLAMASI YAPMADILAR MI?'

Bir gazetecinin, "Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Başbakan Binali Yıldırım arasında yaşanan bir FETÖ polemiği var, 2004'te yapılan MGK üzerinden. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Baluken, "Böylesi bir karar ortada iken bunlar çıkıp en yetkili ağızdan, 'MGK'nın almış olduğu karar yok hükmündedir' açıklaması yapmadılar mı? O günden bugüne kadar cemaate her türlü desteği bunlar sunmadı mı? AKP, cemaat ilişkisini, Allah aşkına Türkiye'de bilmeyen biri var mı? 7 yaşındaki bir çocuğa sorsanız, bir paranın yazı tura gibi iki yüzü olduğunu herkes size söyler" ifadesini kullandı.

‘AKP'NİN DARBEYLE İLGİLİ GERÇEKLERİ AÇIĞA ÇIKARMA GİBİ BİR NİYETİ YOKTUR'

Gazetecilerin, "Darbe komisyonu üyeleriyle ilgili tartışma var. İki üyenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olduğu için darbe komisyonunda görev alamayacakları söyleniyor. Nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine Baluken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olan üyelerin İçtüzük gereği başka bir komisyonda görev alamayacağını savundu.

Baluken, "AKP'nin darbeyle ilgili gerçekleri açığa çıkarma gibi bir niyeti yoktur. 17-25 Aralık gibi bu darbe komisyonunu da darbeyle ilgili gerçekleri saklama ve darbeyi aklama komisyonuna dönüştürmüşlerdir. AKP, darbe komisyonunda, darbeyle ilgili gerçeklerin ortaya çıkmasını istemiyor. Çünkü bu darbeyi önceden biliyorlardı, darbeye yönelik tedbir almışlardı" iddiasında bulundu.

‘TARİHE GEÇECEK BİR İTİRAF'

Baluken, "Başbakan'ın 'Başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açıldı' sözlerini nasıl değerlendirirsiniz?" şeklindeki soru üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Bir itiraftır. Bu açıklama Erdoğan ve AKP'nin bu darbeden neyi beklediğine dair tarihe geçecek bir itiraftır. İlk itiraf Erdoğan'dan gelmişti. 'Bu darbe Allah'ın bir lütfudur' demişti. Şimdi onu doğrulayacak şekilde, Binali Yıldırım da '15 Temmuz ile başkanlığın kapısı aralanmıştır' açıklaması yapıyor. Erdoğan ve AKP, 15 Temmuz darbe girişiminden filan rahatsız değiller."
Baluken, Türkiye'nin şu anda yarı başkanlık veya tam başkanlık gibi bir ihtiyacının olmadığını, Türkiye'nin demokrasiye ve toplumsal barışa ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55