,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

Hasankeyf’teki taşıma çalışmalarına ara verildi

Hasankeyf’teki taşıma çalışmalarına ara verildi
Hasankeyf Kalesinin Orta Kapısı 3 parça halinde yaklaşık 10 gün boyunca taşıma çalışmaları sürüleceği belirtilirken, bugün başlatılan çalışmalara ara verilerek yarın kaldığı yerden devam edilecek.

Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyesinin ardından Orta Kapı için başlatılan taşıma çalışmalarına ara veridi.

Batman’ın antik kenti olan Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar devam ediyor. Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesinin ardından bugün başlatılan tarihi Orta Kapı taşıma çalışmalarına ara verilerek yarın devam edileceği belirtildi.

Tarihi Hasankeyf ilçesinden yeni Hasankeyf’e taşınan 3 tarihi eser Hasankeyf Kültürel Park Alanı’ndaki (Arkeopark) yeni yerlerinde ziyaretçilerini ağırlarken taşınacak olan Hasankeyf Kalesinin Orta Kapısı 3 parça halinde yaklaşık 10 gün boyunca taşıma çalışmaları sürüleceği belirtilirken, bugün başlatılan çalışmalara ara verilerek yarın kaldığı yerden devam edilecek.

“Orta Kapı’nın taşıma işlemlerine başladık”

Sular altında kalacak tarihi eserlerin taşınmasıyla ilgili basına bilgi veren DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösali, “Ilısu projesi kapsamında bir yandan sular altında kalmayacak olan eserlerin sağlamlaştırılması ve koruma altına alınması devam ederken bir andan da sular altında kalacak eserlerin yeni Hasankeyf’e taşınma işlemleri devam ediyor. Geçen yıl Zeynel Bey Türbesinin taşınmasından sonra bu yılda Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyesi taşımasını tamamladık. Bugünde öneli bir yapı olan Orta Kapı’nın taşıma işlemlerine başladık.” dedi.

“Orta Kapı’nın yaklaşık ağırlığı 400 ton civarında”

Orta Kapısı hakkında bilgilendirmede bulunan Kösali, “Orta Kapı bin 400 yılında Süleyman Han tarafından yapılmıştır. Yaklaşık ağırlığı 400 ton civarındadır. Eseri 3 parça olarak taşıyacağız. En üsteki parçanın yaklaşık olarak 110 ton, alttaki parça 120 ton ve toplam ağırlığı da 400 tona yakın bir ağırlığı var. Bu eseri her zaman taşıdığımız metottan farklı bir şekilde taşıyacağız. Bunun için özel olarak kurduğumuz vinç var. Vinç yardımıyla en üst parçayı alıp Tahrikli Modüler Taşıyıcının (SPMT) üzerine koyacağız. Geçit depo sahasına götüreceğiz. Sonra ikinci parçayı da aynı şekilde, en alt parçayı alıp SPMT ile daimi yerine götüreceğiz. Burada kurduğumuz vinci oraya kurduktan sonra parçaları aynı sırasıyla yeni yerine kurumuna başlayacağız. Bu işlem yaklaşık 10 gün sürecek. Bu arada İmam Abdullah Zaviyesindeki ayvan yapısını da yerine taşıyacağız. Orta Kapı ile beraberi yeni Hasankeyf’e 4’ncü eserimizi götürmüş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Durdurulan çalışmalar yarın devam edileceği ve taşınacak ilk parçanın ise saat 10.00’da kurulmuş olan vinç yardımıyla SPMT üzerine konulacağı belirtildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55