,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C

Güneydoğu'dan 185 ülkeye 5,4 milyar dolarlık ihracat

Güneydoğu'dan 185 ülkeye 5,4 milyar dolarlık ihracat
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2018 yılının 8 aylık döneminde 185 ülkeye 5 milyar 449 milyon dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2018 yılının 8 aylık döneminde 185 ülkeye 5 milyar 449 milyon dolarlık ihracat yapıldığı belirtildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Fikret Kileci, ocak-ağustos 2018 dönemiyle ilgili ihracat verilerini değerlendirdi. Bölge ihracatının ocak-ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 arttığını belirten Kileci, söz konusu dönemde 185 ülkeye 5 milyar 449 milyon 79 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.

Son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntıların hep birlikte kenetlenerek aşılabileceğinin altını çizen Kileci, “Zamanı daha verimli kullanmak, daha çok çalışmak ve katma değeri yüksek ürünler üreterek dünya pazarlarındaki gücümüzü arttırmak zorundayız.”dedi.

Kileci, “Ülke olarak son dönemlerde ekonomimizde yaşanan sıkıntılardan ders çıkararak daha güçlü ekonomiye sahip bir ülke için bilimsel verilerin ön planda olduğu, üretime de AR-GE ve inovasyonun yansıtıldığı, eğitimle insan iş gücünün geliştirildiği ve üretimin dünya ihtiyaçları göz önüne alınarak planlandığı, dijital dönüşümün sağlandığı, sanayide ve üretimin bütün aşamalarında endüstri 4.0’ın uygulanabilmesi için gerekli altyapı hazırlıklarına hız verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bundan sonra daha çok çalışacağız, daha çok üretecek ve eğitimli insan iş gücünün üretimin bütün safhalarında yer alması için kalifiye eleman yetiştirilmesine önem vererek dünya pazarlarına sunduğumuz ürünlerinde patentli ve global markalar haline gelebilmesi için çalışacağız.”ifadelerini kullandı.

“Uzun tatillerde ihracatın aksamaması için gerekli önlemleri alınmalıdır”

Kileci, ağustos 2018 ayı ihracatında görülen kısmi düşüşün ay içerisindeki 9 günlük bayram tatilinden kaynaklandığını belirterek, “Ağustos ayı ihracat rakamlarındaki düşüşe bakıldığı zamanda 9 gün süren Kurban Bayramı tatilinin bu düşüşte önemli etken olduğunu düşünüyor ve hükümetimizin böylesine uzun tatillerde ihracatımızın aksamaması için gerekli önlemleri almasını bekliyoruz.”şeklinde konuştu.

Gaziantep’ten 4 milyar 419 milyon 96 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği ve Gaziantep’in bir önceki yılın aynı dönemine oranla ağustos 2018 döneminde ihracatın yüzde 14,5 düşüşle 517 milyon 191 bin dolar olarak gerçekleştirildiğinin bilgisini veren Kileci, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 49 payla ilk sırada, AB ülkelerinin yüzde 19,9 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 11,4 payla üçüncü sırada yer aldığını açıkladı.

Gaziantep'in Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruduğunu da sözlerine ekleyen Kileci, tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri sektörlerinin kentin ihracatında önde gelen sektörler olduğunun altını çizdi.

Gaziantep ihracatta 6’ncı sıradaki yerini korudu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre Gaziantep’ten yapılan ihracat bu yılın ocak-ağustos döneminde yüzde 3,4 artışla 4 milyar 419 milyon 959 bin dolara ulaştı.

Ağustos ayında ise yaz dönemi olması ve 9 günlük kurban bayramının etkisi ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 oranında azalışla 517 milyon 191 bin dolar olarak gerçekleşti. Gaziantep bu rakamlar ile 6’ncı sıradaki yerini korudu.

İhracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, yaz dönemi olması, 9 günlük bayram tatilinin sadece Gaziantep değil, tüm Türkiye’de ihracatın düşmesine neden olduğunu söyledi.

“Döviz kurunun makul seviyelerde dengede tutulması hayati önem taşıyor”

“Üretimin ve ticaretin global ölçekte yaşandığı günümüz dünyasında döviz kurundaki artışın en başta sanayici ve iş dünyamıza yansımaları oldu” diyen Ünverdi, “Devlet tarafından atılan her adım piyasayı rahatlattı. Tabii bu adımların devam etmesi ve döviz kurunun makul seviyelerde dengede tutulması hayati önem taşıyor.”diye konuştu.

Gaziantep özelinde de gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Ünverdi, “Bizde sanayicilerimizin yaşadığı sorunlara yönelik ekonomi yönetimi ile bir araya geliyor, beklenti ve taleplerimizi kendileri ile paylaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde yapmış olduğumuz görüşmelerin sonuçlarını inşallah hep birlikte görmeyi umut ediyoruz. Bunların yanı sıra ihracata yönelik yeni pazar araştırmalarımız ve bunun yanı sıra fuar organizasyonlarımız ile sektör bazlı çalışmalarımız devam ediyor.”diye belirtti.

“Hammadde ve makine sektöründe yerlileşmemiz hayati önem taşıyor”

Bağımsız ve uluslararası manipülasyonlara dirençli bir ekonomi için yerli üretimin önemine de dikkati çeken Ünverdi, “En başta hammadde ve makine sektöründe yerlileşmemiz hayati önem taşıyor. Daha öncede vurgu yaptığımız gibi AR-GE, inovasyon, marka ve katma değer oluşturmak zorundayız ve dışa bağımlılığımız ancak bu şekilde azaltabilir, dış etkenlere karşı koruyabilir, ülke ekonomimizi yukarılara taşıyabiliriz.”şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55