,
  • BIST 9749.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C

Guantanamo'daki Afgan komutan Afganistan İslam Emirliğinin çabaları sonucu serbest bırakıldı

Guantanamo'daki Afgan komutan Afganistan İslam Emirliğinin çabaları sonucu serbest bırakıldı
​ABD'nin Küba'daki Guantanamo kampında 15 yıldır tutuklu bulunan Esadullah Harun, Afganistan İslam Emirliği yetkililerinin çabaları sonucunda ülkesine geri döndü.

 

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Afganistan İslam Emirliği'nin çabaları ve ABD ile doğrudan ve olumlu etkileşimi sonucunda, Guantanamo hapishanesindeki Esadullah Harun'un, serbest bırakıldığı açıkladı.

Mücahid, yaptığı açıklamada Emirliğin, başka ülkelerde tutuklu bulunan Afganları serbest bırakmayı bir görev olarak kabul ettiğini ve dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir Afgan'ın baskı altında kalmaması için çaba gösterdiğini söyledi.

Mücahid, "Şu anda Afganların gözaltına alındığı bazı ülkelerle temas halindeyiz ve onları bir an önce serbest bırakmaya yönelik çalışmalar sürüyor." dedi.

Emirliğin çabaları sonucu Harun'un Guantanamo hapishanesinden serbest bırakılmasına ve yıllar sonra ailesine kavuşmasına tanık olmanın sevincini yaşadıklarını ifade eden Mücahid, konuda çaba harcayan Katar'a da teşekkürlerini iletti.

video

Hizb-i İslami komutanı

Guantanamo'daki Afgan komutan Afganistan İslam Emirliğinin çabaları sonucu serbest bırakıldı

Sovyet Rusya'ya karşı büyük mücadeleler vermiş olan Hizb-i İslami/Gulbeddin partisinin önemli komutanlarından olan Esadullah Harun, ABD askerleri tarafından 22 Haziran 2007'de yakalanarak Küba'daki ABD Guantanamo Körfezine konulmuştu. Esadullah Harun'un avukatı Mark Maher, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada müvekkilinin 2007'den beri herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın hapiste tutulduğuna dikkat çekmişti.

Guantanamo kampı

Resmi olarak Guantanamo Körfezi veya NSGB Deniz Karakolu olarak bilinen Guantanamo Körfezi Deniz Üssü, Küba'nın güneydoğu ucundaki Guantanamo Körfezi kıyısında 45 mil karelik kara ve su üzerinde bulunan bir ABD askeri üssüdür.

Guantanamo Körfezi, 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush tarafından kuruldu. ABD, Afganistan başta olmak üzere işgal ettiği İslam coğrafyasında yaptığı baskınlarda yakaladığı Müslümanları bu kampa nakletti ve akıl almaz işkenceler yaptı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55