,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C

Google Jigsaw ile DAEŞ'e karşı savaş açacak

Google Jigsaw ile DAEŞ'e karşı savaş açacak
Google, Jigsaw programı adı altında terörizmle mücadele ediyor. Yaşadığımız dönem, birçok uzman tarafından teknoloji asrı olarak adlandırılıyor. Hayatımızın her alanına yayılan teknolojik ürünler, yüz milyonlarca insanı etkisi altına almayı başardı.

Google, Jigsaw programı adı altında terörizmle mücadele ediyor. Bu program ile özellikle gençlerin, internet aracılığıyla terör örgütlerine katılımının engellenmesi amaçlanıyor.

Yaşadığımız dönem, birçok uzman tarafından teknoloji asrı olarak adlandırılıyor. Hayatımızın her alanına yayılan teknolojik ürünler, yüz milyonlarca insanı etkisi altına almayı başardı.

Hemen her şeyde olduğunu gibi teknolojinin de hem iyi hem de kötü yanları var. Örneğin günümüzde birçok işi, eskisine oranla çok daha hızlı yapabiliyoruz. Bir iki mouse hareketiyle banka ödemelerimizi gerçekleştirebiliyor, alışveriş yapabiliyor ve istediğimiz birçok bilgiye erişebiliyoruz.

Diğer taraftan, özellikle gençler, sanal ortamdan gerçek hayata geçmekte sıkıntı yaşıyor. Gerek akıllı telefonlar gerek bilgisayarlar yetişme çağındaki gençleri öyle etkisine alıyor ki, gerçek hayat onlara sanal ortamdaki kadar keyif vermemeye başlıyor. Bu da gelecek nesiller adına en büyük tehlikelerden biri olarak görünüyor.

GENÇLERİ KANDIRMANIN EN KOLAY YOLU İNTERNET!

Hal böyle olunca art niyetli insanlar da günümüz şartlarına ayak uyduruyor. Örneğin terör örgütleri... Son yapılan araştırmalar çerçevesinde, terör örgütlerinden propagandalarını daha çok internet üzerinden yaptığı anlaşıldı. Kendi icraatlerini öven ve yalan yanlış vaatler savuran bu örgütler, bir şekilde gençlerin aklını çelmeyi başarıyor.

Henüz kimlik arayışında olan gençleri kendi safına çekmeyi başaran terör örgütleri, bu sayede dünya çapında kendilerine çok sayıda destekçi buluyor.

SİSTEMİ EN İYİ KULLANAN ÖRGÜTLER ARASINDA DAEŞ VAR!

Ağırlıklı olarak Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren DAEŞ terör örgütü, Haziran 2014'te hilafet ilan ederek bir anda dünya gündemine oturmuştu. Dünya çapında kanlı eylemlere imza atan bu örgütün hedefi, kendi anlayışlarına göre bir düzen kurmak. İlk olarak 2004 yılında 'Tevhid ve Cihat' ismiyle kurulan örgütün başında Ebu Bekir el-Bağdadi olduğu biliniyor.

Bilindiği üzere DAEŞ'e, 70'i aşkın ülkeden terörist katılıyor. Bu 70 ülkenin içinden özellikle Avrupalı ülkelerin fazlalığı dikkat çekiyor. DAEŞ'in bu kadar çok ülkeden destekçi bulması, sosyal ağları ve arama motorlarını etkin bir şekilde kullandığının en büyük kanıtı.

Özellikle gençlerin beynini yıkayan bu örgüt, internet üzerinden kendi propagandalarını yaparak kendi safına çok sayıda destekçi çekiyor.

GOOGLE DAEŞ'E KARŞI HAMLE YAPMAYA HAZIRLANIYOR

İşte buradaki açıklığı fark eden Google, daha fazla insanın terör örgütlerine katılmasının önüne geçmek için sürpriz bir girişimde bulundu.

Bildiğimiz üzere Google'ın bünyesinde Jigsaw isimli bir program bulunuyor. Bu programın misyonu şu şekilde belirtiliyor:

Savunmasız kişileri korumak ve dünyanın en zorlu güvenlik tehditlerini savunmak için teknoloji üretiyoruz.

Google, Jigsaw programını genişleterek DAEŞ ile mücadele etmeye karar verdi. Programın işleyişi aslında oldukça basit. Örneğin terör örgütlerine ilgi duyan bir gencin Google üzerinden DAEŞ ile ilgi aramalar yaptığını düşünelim. Jigsaw programı hemen bu durumu saptıyor ve bu gencin karşısına terör karşıtı arama sonuçları çıkartıyor. Henüz karar aşamasında olan bu gencin beyni yıkanmadan, kararından vazgeçirilmeye çalışılıyor.

Aynı şekilde YouTube üzerinden video araması yaptığı zaman da terör örgütlerini kötüleniyor ve aslında onların iyi bir şey yapmadıkları, aksine masum insanların canına ve malına kast ettikleri gözler önüne seriliyor.

Jigsaw programında tetikleyici 1,700 kelime bulunuyor ve bu kelimelerin içerdiği bir cümle araması yapılınca sistem otomatik olarak devreye giriyor. Örneğin aynı cümle içinde "Cihat, Suriye, Fetva" kelimeleri yer alıyorsa, karşınıza terör karşıtı arama sonuçları çıkartılıyor.

PROGRAM BAŞARILI OLABİLİR Mİ?

Jigsaw programının Ar-Ge Başkanı Yasmin Green, yaptıklarının bir 'Yeniden Yönlendirme Metodu' olduğunu söylüyor ve DAEŞ'e ilgi duyanları doğruya yönlendirmeyi, propagandalarının yalan olduğunu gözler önüne sermeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Yıl başında pilot uygulama olarak başlanan bölgelerde, 2 ay içinde sürpriz bir şekilde 300 bini aşkın kişi YouTube üzerinde DAEŞ karşıtı videolar izleyip bu kanalları takip etmeye başladı ki bu, gidişatın hayli olumlu olduğunu gösteriyor.

Google'ın Jigsaw ekibi şimdi bu programı geliştirerek ve genişleterek daha fazla insana ulaşmayı hedefliyor.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55