,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 23 °C

Göçerlerin zorlu dönüş yolculuğu başladı

Göçerlerin zorlu dönüş yolculuğu başladı
Havaların soğumasıyla birlikte Hakkâri ve Nusaybin yaylalarında hayvanlarını otlatan göçerlerin 2 ayı aşkın süren dönüş yolculuğu başladı.

 

Havaların soğumasıyla birlikte Hakkari'deki yaylalardan yola çıkan göçerler hayvanlarıyla birlikte Siirt'te ulaştı.

Siirt'te gelen göçerler, Botan Çay'ı üzerinden Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı köylerden geçerek Batman'ın Raman Dağı eteklerine doğru sürüleriyle birlikte yol alırken bu zorlu yolculuğa sürü köpekleri de eşlik ediyor.

Kışın gelmesiyle dönüş yoluna girdiklerini belirten göçerlerden Kenan Behlan, zorlu araziden geçerken geceyi bulundukları arazide geçirdiklerini, günün aydınlanmasıyla birlikte yol almaya devam ettiklerini söyledi.

Göçerlerin zorlu dönüş yolculuğu başladı

Hakkâri yaylalarından yola çıkan göçerlerin, 2 ay önce başladıkları yolculuğu Batman'da son bulacak. 

Havaların soğumasıyla birlikte Hakkâri'den 2 ay önce yola çıktıklarını ve bu zorlu yolculuğu binlerce koyun ile devam ettiklerini ifade eden çoban Kenan Behlan, Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı köylerden geçerek Batman'ın Raman bölgesine döneceklerini kaydetti.

Göçerlerin zorlu dönüş yolculuğu başladı

 

"Yaylalar için bir yılda yaklaşık 300-400 milyar para veriyoruz"

Çoban parası, yayla parası, buğday parası derken dünyanın parasını verdiklerini ama devletin bunlara destek vermediğini dile getiren Behlan, masraflarının bir hayli fazla olduğunu söyledi.

Göçerlerin zorlu dönüş yolculuğu başladı

 

90'lı yıllarda olduğu gibi yaylaların tehlikeli olmadığını ama gece vakti yapılan top atışlardan dolayı endişe duyduklarını ifade eden Behlan, "Hakkâri yaylalarından yola çıktık. Raman bölgesine doğru gidiyoruz. Bu çıktığımız yolculukta çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. 30 yıldır hayvancılık yapıyoruz. Bu meslek, baba ve dedelerimizden gelen bir gelenek. Nusaybin'den Hakkâri'ye kadar bölgenin hemen hemen tüm köylerine gidiyoruz. Bu sene masraflarımız çok fazla. Yaylalar çok pahalı. Bir sene içerisinde yaklaşık 300-400 milyar para veriyoruz." diye konuştu.

Göçerlerin zorlu dönüş yolculuğu başladı

 

 ''Devlet bize sahip çıksın''

"Buğday ve arpanın biraz da olsa ucuzlamasını istiyoruz." diyen Behlan, ''Devlet'ten isteğimiz bizlere sahip çıkması, desteklemede bulunmasıdır. Göç esnasında köylüler bizlere çok zorluk çıkarıyorlar. Tarlaları sürülmemiş halde olanlar bile jandarmayı arıyor ve koyun sürülerimizin tarlalarına girdiğini söyleyerek şikâyet ediyor. Jandarma da bizlere ceza veriyor. Biz hayvancılıkla bu dünyanın hepsine fayda veriyoruz. Bu konuda bizlere yardımcı olsunlar ki tüm insanlığa faydalı olalım.'' ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55