,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C

Geciken kar yağışı kaynak sularının kurumasına yol açıyor

Geciken kar yağışı kaynak sularının kurumasına yol açıyor
Türkiye'nin birçok ilinde kar ve soğuk hava etkili olurken Siirt'te ise kış aylarında adeta ilkbahar mevsimi yaşanıyor. Küresel ısınma ile artan kuraklık, sadece büyük şehirlerde değil, ilçe ve köylerde de büyük sıkıntılara neden oluyor.

Türkiye'deki kaynak sularının en çok olduğu ve neredeyse her derede bir kaynak suyunun bulunduğu Siirt'in Pervari ilçesinde, azalan kar yağışları nedeni ile birçok kaynak suyunun kuruduğu, içme suyunun temin edildiği derelerin de azaldığı görülüyor.

Türkiye'nin birçok ilinde kar ve soğuk hava etkili olurken Siirt'te ise kış aylarında adeta ilkbahar mevsimi yaşanıyor. Küresel ısınma ile artan kuraklık, sadece büyük şehirlerde değil, ilçe ve köylerde de büyük sıkıntılara neden oluyor.

Son 2 yıldır azalan ve aralık ayının sonuna gelinmesine rağmen kar ve yağmur yağışının olmaması nedeni ile bu yıl kaynak sularının tamamen kuruduğu ve köylülerin içme suyunu temin ettikleri Botan ve Müküs Çayı'nın da köylülerin su ihtiyacını karşılayamayacak derecede azaldığı dikkatlerden kaçmıyor.

"Şu anda dağlarda bile kar yok ve bahar havasını yaşıyoruz"

Aralık ayının sonuna gelinmesine rağmen dağlara bile kar yağmadığına ve bahar havası yaşadıklarına dikkat çeken Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Beğendik Belediye Başkanı Gürgin Özdemir, kar yağışı olmaması durumunda su sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi.

Özdemir, "Şu anda su sıkıntımız başladı. İnşallah kar ve yağmur yağar da su sıkıntısı çekmeden bolluğunu görürüz. Köylülerin su sıkıntısı çekmemesi için gereken tedbirleri aldık. Su sıkıntısı yaşanması durumunda Müküs Çay'ından su çekmeyi düşünüyoruz. Geçmişte bu mevsimde kar yağardı ama iklim bayağı bir değişti. Şu anda dağlarda bile kar yok ve bahar havasını yaşıyoruz. Aslında çiftçilerimiz bundan çok etkilenmiyor çünkü Allah bizlere Müküs Çay'ı gibi bir nimeti bahşetmiş. Sulama açısından pek bir sıkıntımız yok ama kar yağışı olmaması durumunda içme suyu etkilenebilir. Aslında etkilemeye başladı ama gereken tedbirleri aldık." ifadelerini kullandı.

Coğrafi durumu

Pervari ilçesi Siirt'in kuzeydoğusunda yer almaktadır. Kuzeyini Hizan ve Bahçesaray ilçeleri, doğusunu Çatak ve Beytüşşebap ilçeleri, güneyini Şırnak ili ve Eruh ilçesi, batısını ise Aydınlar ve Şirvan ilçeleri çevrelemektedir. Alanı bin 459 Km2'dir. 

İlçe son derece dağlık olup, sarp ve derin vadilerle birbirinden ayrılmış kompartımanlar halindedir. Vadilerin ayırdığı bölümlerde çeşitli yükseltilerde ova, plato ve dağlara rastlanır. İlçe merkezinin denizden yüksekliği bin 380 metredir. 

2 bin 953 metre yüksekliğindeki Yazlıca ve 2 bin 759 metre yüksekliğindeki Körkandil dağları en önemli dağlarıdır.

İlçenin en önemli akarsuları doğu-batı yönünde akan Botan Çayı ve Müküs Çayı'dır. Bunlar Güleçler köyü yakınlarında birleşirler. Yazlıca Dağı eteklerinden çıkan Kilis Çayı yine doğu-batı yönünde akarak Botan Çayı ile birleşir. Bunların dışında Çemikarı, Masiri, Sinebel Deresi, Zere ve Bakirma Dereleri sürekli su taşıyan önemli derelerdir.

En önemli göller; yazın bataklığa dönüşen Zervin ve Zirin Gölleri'dir. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55