,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 16 °C

Gaziantep’te zeytin hasadı başladı

Gaziantep’te zeytin hasadı başladı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zeytin üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Gaziantep'te hasat zamanı başladı.

 

Kentin en önemli tarımsal ürünlerinden olan Antep fıstığının yanı sıra kendine özgü yağlık türleriyle Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Gaziantep'te yetiştirilen zeytinlerin hasadına başlandı.

Kendine has özellikleri ve zengin yemek çeşitliliğine sahip dünyaca ünlü mutfağıyla gastronomi şehri Gaziantep, Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleri arasında yer alıyor.

Türkiye'de zeytin üretiminde 7’nci sırada yer alan Gaziantep’te hasat dönemi başlarken üretimi son yıllarda yüzde 50'den fazla artış gösteren ve kendine özgü yağlık türleriyle üreticisine ciddi ekonomik gelir sağlayan yüksek zeytin rekoltesi bu yıl çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Kente has olan “Nizip yağlık” türü zeytin üretiminin yaygın olduğu Nizip ilçesinde yılın ilk zeytin hasadı yapılırken yaklaşık 2 ay sürmesi beklenen hasat döneminde, çiftçiler zeytin hasadı sevincini yaşıyor.

Zeytinde verimin geçen yıllara göre yüksek olması yetiştiricilerinin yüzünü güldürürken kentte Antep fıstığından sonra en önemli tarımsal geçim kaynağı olan zeytin, zengin çeşitleriyle her damak tadına hitap ediyor.

Hem damak zevki hem de yağ kalitesi açısından kendini kanıtlayan ve çok tercih edilen "Nizip yağlık" türü zeytinler zeytinyağı yapılıyor.

Zeytin hasadının başlamasıyla yorucu ve bir o kadar da zahmetli bir çalışmanın ardından bahçelerden toplanan zeytin, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yağa dönüştürülüyor. Zeytin hasadı için sabah erken saatlerde aileleriyle birlikte zeytin bahçelerine gelen üreticiler, ilk olarak ağaçların altına büyük brandalarını seriyorlar.

El makineleri ile gün boyu bin bir zahmetle toplanan ve tane tane ağaçların altına serilen brandaların üzerine dökülen zeytinler, daha sonra da traktörlerle yağ yapılmak üzere tesislere gönderiliyor.

Zeytinler, tesislerde salamura ya da yağ olarak ayrılarak işleniyor. Bölge halkının bütün yemeklerde kullandığı zeytinyağının faydası da lezzetiyle yarışıyor.

Gaziantep’te zeytin hasadı başladı

 

Nizip ilçesinde zeytin hasadına başlayan üreticilerden Hanifi Yaşar, 2 ay önce sona eren Antep fıstığı hasadının ardından şu anda zeytin hasadına başlandığını ifade etti.

“Zeytin rekoltemiz yüksek”

Gaziantep’te elde edilen zeytinyağının saflık, berraklık ve tadı konusunda çok özel bir ürün olarak öne çıktığını belirten Yaşar, “Zeytin hasadı başladı. İnşallah hayırlı uğurlu olur. İnşallah bu yıl bol zeytin olur. Sabah 07.00’de mesaiye başlıyoruz akşam 17.00’a kadar çalışıyoruz. Bayan işçiler 100, erkek işçiler de 125 lira yevmiye alıyor. Yağmur olmadığı zaman zeytin toplamak daha iyi oluyor. Allah'a şükürler olsun zeytinimizin yağ oranı güzeldir. Bu sene rekoltemizde yüksek ve aynı şekilde zeytin de biraz değer kazandı.” dedi.

“Yağış olmadığından dolayı zeytinlerde küçülme oluyor”

Yıllardır zeytincilik yaptıklarını ve geçimlerini zeytinle sağladıklarını belirten Yaşar, “Zeytin sezonu kışa denk geldiği için mecburen bu soğukta zeytin topluyoruz. Küçükken karın altında zeytin topladığımızı hatırlıyorum. Fakat son birkaç yıldır kuraklıktan dolayı pek fazla yağış olmuyor. Yağmur olmadığında zeytinlerimizi rahat topluyoruz. Keşke yağmur yağsa da zeytin toplamaya 3-5 gün arada verebiliriz. Zeytin ağaçlarında muhakkak kuraklığın etkisi oluyor. Çünkü yağış olmadığından dolayı zeytinlerde küçülme oluyor. İnşallah bu yıl yağmur bol olur.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te zeytin hasadı başladı

 

“Gün boyu tarlada soğukta zeytin hasadı yapıyoruz”

Zeytin toplamanın kolay iş olmadığını belirten Yaşar, “Her işin kendine göre bir zorluğu var. Biz zeytin toplamaya alışığız. Zeytincilikten anlamayan kişi için zeytin toplamak çok zordur. Herkes yatağında yatarken biz bu soğukta sabah kalkıp tarlaya geliyoruz. Gün boyu tarlada bu soğukta zeytin hasadı yapıyoruz. Halimizden şikayetçi değiliz.” şeklinde konuştu.

Hasat ettikleri zeytinlerin tesislerde salamura ya da yağ olarak ayrılarak işlendiğini bildiren Yaşar, bu yıl kuraklığa rağmen zeytinde verimin iyi olduğunu belirtti.

“Zeytin ve zeytinyağı için biran önce pazar oluşturulması lazım”

Zeytin rekoltesinden memnun olduklarını ancak pazarın olmamasından dolayı dertli olduklarını ifade eden Yaşar, “Gaziantep'te zeytin ve zeytincilerin sahibi yoktur. Marmara ve Ege Birlik gibi birliklerimiz yoktur. Zeytin Ege'de daha kıymetli. Çünkü yetkilileri zeytin ile ilgileniyor. Fakat Gaziantep'te zeytin ile pek fazla ilgilenen yok. Bundan dolayı genelde topladığımız zeytinleri zeytinyağı yapıyoruz.” diye konuştu.

Gaziantep’te zeytin hasadı başladı

 

“Günlük 125 TL yevmiye alıyoruz”

Zeytin bahçesinde tarım işçisi olarak çalışan Ahmet Kurban, “Zeytin sezonunda zeytin hasadı yapıyoruz. Zeytin toplamanın kolay ve zor yönleri var. Ailemizin geçimini sağlamak için çalışıyoruz. Daha önce sırık ile zeytin topluyorduk, sonradan tırmık ve şu anda artık makine ile zeytin topluyoruz. Makine ile zeytin toplamak daha kolay oldu. Sabah zeytin bahçesine gelip akşama kadar çalışıyoruz ve 125 TL yevmiye alıyoruz.” dedi.

Gaziantep’te zeytin hasadı başladı

 

“Zeytin hasadı zor da olsa el birliğiyle zeytinlerimizi topluyoruz”

Mesailerinin sabahın çok erken saatinde başladığını ve en geç 07.00 sularında hasada başladıklarını anlatan Hediye Sümer de şunları söyledi:

“Sabah 07.00’de zeytin bahçesine geliyoruz, akşam 17.00’a kadar çalışıyoruz. Günlük tarlada zeytin topluyoruz. Hava bazen güneşli bazen bulutlu ve bazen de yağmurlu oluyor. Eskiden sırık ile zeytin topluyorduk, sırık ile zeytin toplamak yorucu oluyordu. Şu anda ise makine ile zeytin topluyoruz. Makine ile zeytin toplamak daha rahat ve kolay oluyor. Elbette ki her işin bir zorluğu vardır ve yoruluyoruz ama makine işimizi kolaylaştırıyor.”

Gaziantep’te zeytin hasadı başladı

 

“Büyük zahmetler içerisinde zeytin topluyoruz”

11 yaşından beri bahçelerde zeytin topladığını belirten Sakine Tosun da şöyle konuştu:

“Daha önceleri sırık ile zeytin topluyorduk ve zor oluyordu. Makine işimizi kolaylaştırdı. Zaman nasıl geçiyor bilmiyoruz ve zaman çok güzel geçiyor. Aileme katkıda bulunmak için çalışıyorum ve aldığım yevmiye ile çeyiz eşyalarımı alıyorum.” (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Batman'a özgü 6 ürün coğrafi işaretle tescillendi20 Nisan 2024 Cumartesi 17:36
  • Sera ürünleriyle birlikte sebze fiyatları düştü20 Nisan 2024 Cumartesi 11:56
  • Meteorolojiden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı20 Nisan 2024 Cumartesi 01:06
  • Bugün hava nasıl olacak?19 Nisan 2024 Cuma 00:20
  • Bugün hava nasıl olacak?18 Nisan 2024 Perşembe 00:16
  • Bugün hava nasıl olacak?17 Nisan 2024 Çarşamba 01:23
  • Bugün hava nasıl olacak?16 Nisan 2024 Salı 00:16
  • Van Gölü'nde inci kefali için av yasağı başladı15 Nisan 2024 Pazartesi 11:04
  • Bugün hava nasıl olacak?15 Nisan 2024 Pazartesi 00:18
  • e-Tebligat ile 7 bin 470 ton kağıt tasarrufu sağlandı14 Nisan 2024 Pazar 14:17
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55