,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2247.662
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1788
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

Gaziantep’te firik sezonu başladı

Gaziantep’te firik sezonu başladı
Gaziantep'te yılın ilk mahsul firiği Yavuzelili çiftçi tarafından üretilerek, Gaziantep Ticaret Borsasında satışa sunuldu.

Gastronomi şehri Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan firikte yılın ilk üretimi gerçekleştirildi.

Gaziantep'te yılın ilk mahsul firiği Yavuzelili çiftçi tarafından üretilerek, Gaziantep Ticaret Borsasında satışa sunuldu. Kayıt altına alınan sezonun ilk firiğin kilosu 5 TL’den işlem gördü.

Yavuzeli ilçesine bağlı Şenlikçe köyünde çiftçi Hamit Demir tarafından yaklaşık 15 dönümlük arazide yetiştirilen buğday tarlasından elde edilen yaklaşık 5 ton firik, satışa sunulmak üzere Gaziantep’e getirildi. Gaziantep Ticaret Borsasında kayıt altına alınan sezonun ilk firiği, kilogramı 5 liradan işlem gördü.

Yavuzeli’nde ailesiyle birlikte buğday üreticiliği yaptığını ve her sene sezonun açılmasıyla birlikte firik üretimine başladıklarını belirten çiftçi Hamit Demir, böylesi özel bir lezzetin ihracatla tüm dünyaya taşınmasını istediklerini söyledi.

Demir, “Firik yapımı buğday başaklarının toplanması gerekse de bu başakların ateş üzerinde yakılarak işlenmesinden dolayı oldukça yorucu ve zahmetli bir iştir. Fakat biz her sene bu üretimi gerek hasat sezonunun başlangıcı olmasından gerekse de asırlık bir geleneği yaşatıyor olmaktan dolayı büyük bir şenlik havası içerisinde yapıyoruz. Bölgemiz insanı tarafından sevilerek tüketilen firiği, biz geleneksel yapım aşamaları ve eşsiz lezzetiyle gelecek nesillere taşımak istiyoruz.”dedi.

Firiğin olgunlaşmaya başlamış yeşil buğdayın kendi sapında yakılarak yapılmasından elde edildiğini belirten Demir, firiğin zengin Gaziantep mutfağının değişmez unsurları arasında yer aldığını belirtti.

Firik ticareti ile uğraşan Tüccar Mustafa Kiraz ise bu sene bölgede yağışların istenilen seviyede gittiğini ve özellikle Araban ile Yavuzeli’nden bu sezon çok kaliteli ve yüksek bir miktarda firik rekoltesi beklediklerini söyledi.

Firik

Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok ilde yaygın olarak tüketilen firik buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilmesiyle üretilen bir ürün. Buğday başakları olgunlaştıktan sonra henüz yeşil renginde iken toplanarak bir araya getirilir. Köklerinden 15 santim kadar üstten kesilerek hasat edilen buğday desteleri, kendi saplarında yakılarak ateş üzerinde ütülür. Yapılan bu işlemin ardından kavrulan destenin sapı, buğday kellelerinden kesilerek ayrılır.

Ayrılmış buğday kelleleri kalbur içerisine alınarak, avuç içini bastırarak ovalanır. Buğday tanesi kabuk içerisinden çıkartılır ve rüzgârda savrulur. Geriye kalan kavrulmuş, kolay ezilebilen buğday tanelerinin adı firiktir. Sap alev üzerinde ütüldüğü için yanan sapın çıkardığı duman firiğe hoş kokulu ayrı bir aroma verir. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55