,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C

​Gaziantep’te ayakkabı fuarı açıldı

​Gaziantep’te ayakkabı fuarı açıldı
Gaziantep'te “28’inci Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES)” kapılarını ziyaretçilere açtı.

​Gaziantep’te “28’inci Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES)” düzenlenen törenle açıldı.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ayakkabıcılar Odası ile Akort fuarcılık tarafından düzenlenen “28’inci Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES)” kapılarını ziyaretçilere açtı.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen 250 firma ve 750 markanın yer aldığı fuara, yurtiçinden başta Gaziantep olmak üzere, Adana, Bursa, Çankırı, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Samsun ve Şanlıurfa yurtdışından ise Çin, Suriye, Suudi Arabistan, Irak ve İran’dan firmalar yer alıyor.

Fuarın açılışında konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, bir ekonomik saldırının altında kalındığını, ancak hem Gaziantep’in hem de Türkiye’nin bu saldırıyı çok çabuk atlattığını söyledi.

“Bir ekonomik saldırı altında kaldık”

Vali Gül, “Bir fuarın 28’incisini yapmak orada bir kümeleşmenin olduğunu, bir devamlılığın olduğunu gösteriyor. Şundan emin olun; Türkiye’nin yarını dünden daha parlak ve bugünü de dünden daha iyi. Hiçbir şey geriye gitmiyor. Bir ekonomik saldırı altında kaldık. Ama çok şükür hem Gaziantep hem de Türkiye bunu çok çabuk atlattı. Diğer ülkelerden daha da çabuk atlattı. Bizim, özellikle ihracat yapan firmalarımız için bir avantaj doğdu. Kurdan dolayı şu anda daha çok ihracatla ilgili belli bir avantajımız var. Bu daha çok ihracat demek, daha çok üretim demek, daha çok kendimizi yenilemek demek. Bunu da en iyi Gaziantepliler yapıyor. Herkes Gaziantep’in hakkını teslim ediyor. Şu anda insanlar en kaliteli malın Gaziantep’te üretilebildiğini, en rekabet edilebilir ve en uygun fiyat ile bulunabileceğini biliyor. Diğer ülkelere göre istenilen kalitede ürün makul fiyata buradan alınabiliyor. Bu şehrimizin önemli bir avantajı. Kamuya düşen iş sizin önünüzü açmamız. Finansman sıkıntılarımız var ama iki ay öncesinden çok daha iyiyiz. Bütün uzmanlar finansman maliyetlerinin düşeceğini belirtiyorlar ve bizler de buna inanıyoruz. Karamsarlık bulaşıcıdır. Şimdiye kadar olduğu gibi ileri bakmamız gerekiyor.” dedi. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Türkiye’nin mazeret üretmeden alın teri ve akıl teriyle giden bir kalkınma yolculuğu olduğunu belirtti.

“Asıl olan bu coğrafyada ekmeğini taştan çıkaranlarındır”

Konuşmasında fuarların önemine değinen Şahin, yurt dışındaki bazı şehirlerin fuarcılık sayesinde ülke ekonomisinden daha çok büyüdüğünü belirterek, “Elbette sınırımızdan kaynaklı risklerimiz var. Ama risk eşittir rızık. Eğer her krizi fırsata dönüştüremezsek ve sürekli mazeret üretirsek bugün hiçbirimiz burada olmazdık. Zaten yeterince mazeretimiz var. Zaten dibimizde bir istikrarsızlık var. Zaten 500 bin mültecimiz var, birçok sıkıntımız var. Ama asıl olan bu coğrafyada ekmeğini taştan çıkaranlarındır." diye konuştu.

“Kalkınma yolculuğunda hedefimize ulaşacağız”

Türkiye’nin hedefinin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek olduğunu vurgulayan Şahin, şunları söyledi.

“Kalkınma yolculuğunda hedefimize ulaşacağız. Buna en yakın şehir de Gaziantep’tir. Gaziantep’i bu direncinden dolayı kutluyorum. 15 Temmuz’da tankların önüne kendini siper ederek bir ve şehir olan kardeşlerimizden hiçbir farkımız yok. Bu şartlarda makineyi çalıştırmak, çarkları döndürmek ve milli seferberlik etmek en büyük duruştur. O yüzden bütün sanayicilerimizle övünüyorum. Bu topraklarda doğmak büyük bir ayrıcalıktır ve gazi şehrin bir evladı olmak büyük bir farkındalık. Yolumuzda engeller olabilir ama bir ve beraber olursak bu yolculuğu hızlı bir şekilde tamamlayacağız. 10 Ağustos’ta dolar kuruyla başlayan sıkıntılı dönemde den hızlı şekilde toparlanan şehir Gaziantep oldu. Bu şehrin başka bir derdi var. Bu şehirde damdan düşenlerin başka bir derdi var. Kimsenin bireysel bir derdi yoktur ve memleket sevdası var. Kalkınma yolculuğunda nasıl bir Gaziantep modeli oluşturduğumuzu artık tüm dünya konuşuyor. 500 bin mültecisini bir kalkınma modeline dönüştürmek için gayret gösteren bir Gaziantep var. Dibimizde savaş varken mevcut fabrika sayısının üstüne 150 fabrika daha kuran bir Gaziantep var. Biz büyük bir enerji ve sinerji ile yolumuza devam ediyoruz.”

“Tarihimizin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik”

Üretim gücü, ihracatı ve güçlü sanayisi ile Türkiye’nin lokomotif kenti olan Gaziantep’in her koşulda Türkiye için katma değer oluşturmaya devam ettiğini belirten Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de “Geniş bir yelpazede üretim yapan şehrimizden kasım ayında 665 milyon 637 bin dolar ihracatla aylık bazda tarihimizin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik ve böylesi zorlu bir dönemde bir rekor kırdık.” ifadelerini kullandı.

“Yılsonu hedefimiz olan 7 milyar dolar hedefine inşallah ulaşacağız”

Türkiye’nin kasım ayı ihracatının yüzde 9,4 artarken, Gaziantep’in ihracatının ise yüzde 13,4 oranında arttığını ve ihracatta 6’ncı sırada yer aldığını belirten Ünverdi  “11 aylık ocak-kasım döneminde ise 6 milyar 356 milyon 675 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bizim yılsonu hedefimiz olan 7 milyar dolar hedefine inşallah ulaşacağız. Türkiye’nin 6’ıncı büyük ekonomisine sahip kentimizden dünyanın 180 ülkesine ihracat yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Ayakkabı sektörümüz son yıllarda makineleşme ile yeni bir büyüme ivmesi yakaladı”

Ayakkabı sektörünün, Gaziantep’in üretim gücünde en önemli sektörleri arasında yer aldığına dikkati çeken Ünverdi, şöyle devam etti:

“Ayakkabı sektörümüz özellikle son yıllarda makineleşme ile birlikte yeni bir büyüme ivmesi yakaladı. Gaziantepli üreticiler erkek, çocuk, bayan ve spor ayakkabısında günlük 150 bin adet, terlik imalatında da 1,5 milyon adet kapasiteye ulaşmış durumda. 28’incisini gerçekleştirdiğimiz fuarımızı yılda iki kez, yaz ve kış olmak üzere düzenlememizdeki amacımız, ayakkabı sektörünün potansiyelini, Türkiye ve dünya pazarlarına açarak, atılım içerisindeki sektörün büyümesine katkı sağlamaktır.”

Ünverdi, GAPSHOES fuarının, hızla büyüdüğünü ve Türkiye’de sektörün en büyük fuarlarından birisi haline geldiğinin altını çizerek, fuarda Suriye’den Çin’e kadar 250 firma ve 750 marka ile ürünlerini sergileyeceğini ifade etti.

Türkiye’de ayakkabı sektörünün nabzını tutan ve en önemli ayakkabı üreticilerinin faaliyet gösterdiği Gaziantep’te, 2017 yılı toplam ayakkabı ihracatının 120 milyon dolar olduğunu da aktaran Ünverdi, 2018 yılı ocak-ekim döneminde ise sektörün ihracatı geçen yılın toplam ihracatını geride bırakarak 127 milyon dolara ulaştığını, Gaziantepli ayakkabıcıların bu rakamlarla ilk 10 ayda Türkiye ihracatının yüzde 16,4’ünü tek başına gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

“Gaziantep fuarı Ortadoğu’nun kapısı konumunda”

 Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aydan da konuşmasında Gaziantep’te gerçekleştirilen fuarın önemine dikkat çekerek, fuara olan ilgi ve katılımcı firma sayısından büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

İzmir’de gerçekleştirilen uluslararası fuara 108 firmanın katıldığını hatırlatan Aydan, “Gaziantep’teki fuara 250 firmanın katıldığını duyunca ben çok sevindim. Biz buraya 60 oda başkanımızla geldik. Biz ayakkabıya, sektörümüze büyük önem veriyoruz. Resmi açılış öncesi de fuarı arkadaşlarımızla birlikte gezdik. Girdi maliyetleri dolayısıyla en fazla sıkıntı yaşayan sektörlerden birisiyiz ama şu anda fuarda insanların yüzü gülüyor. Bu fuardan çok güzel dönüşler alınacağına da inanıyorum ve Gaziantep fuarı Ortadoğu’nun kapısı konumunda, Ortadoğu’nun damarı konumunda. Türkiye’de bu fuarı bilmeyen yok. Ayakkabıcıların hepsinin amacı ihracat olmalı. Ekim ayı itibarı ile ayakkabı ihracatındaki rakam 770 milyon dolar, ithalat 543 milyon dolar.” ifadelerini kullandı.

“GAPSHOES fuarı Türkiye’nin, İstanbul’dan sonra yapılan en büyük ikinci fuarı”

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, GAPSHOES fuarının Gaziantep’in yüz akı olduğunun altını çizdi.

GAPSHOES fuarının Türkiye’nin, İstanbul’dan sonra yapılan en büyük ikinci fuarı olduğunu vurgulayan İnce, “250 kahraman firmanın bugün burada olması özellikle de bu ekonomik sıkıntılı süreçte dimdik durduğumuzu göstermektedir. erkek, çocuk, bayan, spor ayakkabısı ve terlikte Yeni trend ürünlerimizi sergileyecek, bu fuar bizleri heyecanlandıracak. Bu sektör önümüzdeki süreçte Türkiye ve Gaziantep ekonomisine güç katacaktır.” dedi.

Fuarın, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan en büyük kapısının Gaziantep’te gerçekleştirilmesinin sektör ve kentin fuarlardan büyük gelir elde edebilmesi için olumlu ve güzel bir gelişme olduğunu belirten İnce, dövizde yaşanan yükselmenin sektörü zor durumda bıraktığını belirtti.

İnce, sektör olarak finansmana ulaşmada kolaylık sağlanması noktasında çalışma yapılmasını özellikle beklediklerini belirterek, bu noktada sektör temsilcilerinin sorunlarının dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Akort Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya da GAPSHOES’un dünya tarafından takip edilen bir fuar olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri fuar stantlarını gezdi.

Fuarın açılış törenine, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, Jandarma Alay Komutanı Halil Uysal, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aydan, Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, kentteki sanayici ve iş adamları ile firma temsilcileri katıldı.                   

Fuar hakkında

30 bin metrekare alanda gerçekleştirilen GAPSHOES fuarında 250 firma ve 750 marka ürünlerini sergiliyor.

Fuarda yurtiçinden başta Gaziantep olmak üzere, Adana, Bursa, Çankırı, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Samsun, Şanlıurfa yurtdışından ise Çin, Suriye, Suudi Arabistan, Irak ve İran’dan firmalar yer alıyor.

Firmaların son tasarım ürünlerini sergilediği fuarda, erkek, kadın, çocuk, spor, iş emniyet, askeri ayakkabıları ile taban, aksesuar, tekstil, kimyevi maddeler, kesim, monte hazır taban gibi ürün grupları bulunuyor.

Fuar 4 gün boyunca saat 10:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55