,
  • BIST 8904.46
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 22 °C

Gazianteplilerden "Pembe Otobüs ve Tramvay" talebi

Gazianteplilerden "Pembe Otobüs ve Tramvay" talebi
Gaziantep'te Otobüs ve tramvaylardaki yoğunluk, özellikle kadın yolcuları ciddi şekilde rahatsızlığa neden olduğunu dile getiren halk, Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin'den, kadınlar ve aileler için otobüs ve tramvay tahsis edilmesini istedi.

Toplu taşıma araçlarında kadın yolcuların daha rahat yolculuk yapabilmeleri için bazı illerde uygulamaya konulan “Pembe Otobüs ve Tramvay” uygulamasının, Gaziantep'te de hayata geçirilmesini isteyen vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulundu.

Yaklaşık 2 milyon nüfusu ile Türkiye’nin en büyük metropol illeri arasında gösterilen Gaziantep’teki en önemli sıkıntılardan biri de toplu ulaşım araçlarının aşırı kalabalık olması. Otobüs ve tramvaylardaki yoğunluk, özellikle kadın yolcuları ciddi şekilde rahatsız ediyor.

Gaziantep'te yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen yolcu yoğunluğunun, özellikle kadınlar ve ailece yolculuk yapanlarda rahatsızlığa neden olduğunu dile getiren halk, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e çağrıda bulunarak, kadınlar ve aileler için otobüs ve tramvay tahsis edilmesini istedi.

Kadın ve ailelere yönelik özel otobüs ve tramvay tahsis edilmesini isteyen Gaziantepliler, Büyükşehir Belediye Başkanının da bir kadın olduğunu, halkın ve özellikle bayanların bu talebinin dikkate alınması gerektiğine dikkat çekerek, yaşadıkları sıkıntı ve mağduriyetleri İLKHA'ya anlattı.

Şehir içi toplu taşıma araçlarında bayan ile erkeklere ayrı otobüs ve tramvay tahsis edilmesini talep ettiklerini belirten Behice Erdoğan, “Pembe Otobüs”uygulamasının Gaziantep’te de uygulanmasını isterim. Halkımız için ve özellikle bayanlar için güzel bir uygulama olur. Devlet bize böyle bir imkân tanıyorsa neden olmasın. Biz bayanlar için çok güzel olur. Erkek ve kadınların beraberce kullandığı otobüslerde bazı sorunlar oluyor. Bayanlara yönelik taciz gibi olaylar kalabalık alanlarda daha çok görülüyor. Eğer böyle bir uygulama olursa iyi olur.” dedi.

Kadınlara tahsis edilmiş özel otobüslerin muhakkak olması gerektiğini belirten Ali Çiftçi ise, “Pembe Otobüs” uygulamasının kadınlar için güzel bir çalışma olacağını belirtti.

Çiftçi, “Otobüse bindiğimizde bazen çok aşırı bir kalabalık oluyor. Şoför mecburen arka tarafa yolluyor. Herkes anamız bacımız ama sonuçta istemeden de olsa bir temas oluşuyor ki bu durum hiç hoş değil. Pembe otobüsler olsa daha iyi olur. Normal otobüsler çok kalabalık. Bayanlar ve erkekler iç içe giriyor. İslam’da böyle bir şey yok. Bundan dolayı olmasını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Kadınların, erkeklerle aynı otobüse bindiğinde rahatsız olduklarını belirten Abbas Çiftçi de, şunları dile getirdi:

“Eğer uygulanırsa çok güzel olur. Toplu taşıma araçlarında yaşlılar, hamile bayanlar, engelliler oluyor. Otobüsler kalabalık olduğu zaman bayanların ayakta yolculuk yapması hoş değil. Ben bu uygulamaya olumlu bakıyorum. Zaten toplu taşıma araçlarında genellikle hamile bayanlar, yaşlılar sıkıntı çekiyor. Bunun yanında engelliler için sıkıntı oluyor. Bu konuda gereken duyarlılık gösterilmiyor. Bu durumda otobüslerde sıkışıklık oluyor. Gençler için pek fazla sıkıntı olmuyor. Ama yaşlı gruplar için ve hamileler için büyük sıkıntılar oluyor. Toplu ulaşım araçlarına biraz daha önem verilmesini istiyoruz.”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e çağrıda bulunan Mehmet Özer, “Pembe otobüs uygulamasını isteriz. Şu an toplu taşıma araçlarında erkek-bayan karışık olduğunda ne bayanlar rahat edebiliyor ne de erkekler. Zaten gençlerimiz elinden telefonları düşürmüyor ve hamile bir bayan binse bile ellerinde telefon, yer vermemek için uğraşıyorlar. Bundan dolayı, olsa çok daha iyi olur. Başkanımız Fatma hanımdan özellikle bayanlar için bu uygulamayı yapmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Pembe Otobüs” uygulamasının hem erkekler için hem de kadınlar için güzel bir uygulama olacağını ifade eden Fatma Düz de, “Eğer uygulanırsa bizim için çok iyi olur. Ulaşımda ikiye bölünmüş olur. Bu şekilde çok yoğun ve kalabalık oluyor. Otobüsler gerçekten çok kalabalık oluyor, sayısından fazla yolcu alıyor. Kadın erkek sıkışık bir şekilde yolculuk yapıyoruz. Ya ulaşımda otobüs sayısı artırılmalıdır ya da pembe otobüs uygulamasına geçilmelidir. Bu şekilde daha rahat bir yolculuk yapılır. Eğer ki böyle bir uygulama olursa çok iyi olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle de sabah ve akşam saatlerinde kapasitesinin üstünde yolcu taşıyan araçlarda yoğunluk yaşandığını ve bu durumda da sorunlar oluştuğunu ifade eden Emel Şeker de, “Böyle bir uygulama neden Gaziantep'te olmasın ki tabi ki isteriz. Otobüsler çok kalabalık oluyor. Otobüse binmeye korkuyoruz. Bu durum hiç iyi değil. Hakkımızı savunduğumuz zaman da üstüne bir de azar işitiyoruz. Bu uygulama bence iyi olur.” İfadelerini kullandı.

 “Bu uygulama bir ayrımcılık değildir”

Hayri Topal ise, “Şahsen ben bu uygulamayı isterim. Çünkü daha iyi olur. Bu durumda hem kadınlar ve hem de erkekler için daha iyi olur. Bu uygulamanın Gaziantep için de daha iyi olacağını düşünüyorum. Olursa çok güzel bir uygulama olur. Şu anda bayanlarla, erkekler karışık olarak toplu taşıma araçlarını kullandığından dolayı biz de rahat edemiyoruz, bayanlar da rahat edemiyorlar. Çünkü otobüslerde ve tramvaylarda çok kalabalık oluyor. İster istemez istenmeyen durumlar yaşanıyor. Kalabalık olan toplu taşıma araçlarında insan rahat edemiyor. Ama ayrı olsa daha güzel olur. Bu uygulamada bir ayrımcılık değildir. Özellikle kadınlar için daha da iyi olur. Çünkü bayanları rahatsız eden erkekler oluyor. Bu uygulama bir bayan içinde daha iyi olur diye düşünüyorum. Bunun yanında isteyen istediği şekilde de toplu taşıma araçlarını kullanabilir.” diye konuştu.

Fatma Özalan ve Sevil Hanım da, toplu taşıma araçlarında kadınların daha rahat bir şekilde yoluculuk yapabilmeleri için “Pembe Otobüs ve Tramvay” uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesini istedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55