,
  • BIST 9712.86
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C

Gaziantepliler: "Asgari ücrete yapılan zam hayal kırıklığına uğrattı"

Gaziantepliler: "Asgari ücrete yapılan zam hayal kırıklığına uğrattı"
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zam oranı belli oldu ve 2020 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı 2 bin 324 TL olarak belirlenmesine tepki gösteren Gaziantepliler, hayat şartlarına göre çok düşük olduğunu belirttiler.

Asgari ücrete yapılan zammın yeterli olmadığını ve belirlenen rakamın hayat şartlarına göre çok düşük olduğunu belirten vatandaşlar, 304 TL’lik zammın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zam oranı belli oldu ve 2020 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı 2 bin 324 TL olarak belirlendi. Yüzde 15.04 olarak belirlenen yeni ücret ile 2 bin 20 TL olan asgari ücret 304 TL’lik artışla 2 bin 324 TL oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, asgari ücret görüşmelerine ilişkin "Geldikleri noktayı görelim inşallah jestimizi yaparız" açıklaması umutlu bir bekleyişe giren asgari ücretle çalışanlar, yüzde 15’lik zam karşısında hayal kırıklığına uğradılar.

Asgari ücrete yapılan zammı İLKHA’ya değerlendiren Gaziantep’teki vatandaşlar, hayat şartları göz önüne alındığında asgari ücretle geçinmenin zor olduğunu belirterek, yapılan zammı yetersiz ve çok düşük bulduklarını söylediler.

Vatandaşlar, asgari ücrete yapılan 304 TL'lik zammı yetersiz bulduklarını, günümüz ekonomi şartlarına göre asgari ücretin en azından 3 bin TL’den aşağı olmaması gerektiğini belirterek, son zamanlarda art arda yapılan zamlar dikkate alındığında asgari ücretin daha fazla artması gerektiğini dile getirdiler.

Ev kirası, elektrik, su, doğalgaz, telefon faturası derken asgari ücretlinin elinde hiçbir şeyin kalmadığını belirten vatandaşlar, yeni yılda gelecek zamlara karşın asgari ücrete yapılan artışın yetersiz olduğunu belirttiler.

"Gerçekten çok büyük bir jest oldu!"

Hayat pahalılığından yakınan ve başta su, elektrik ve doğal gaz olmak üzere yapılan zam oranlarına göre asgari ücrete yapılan yetersiz olduğunu belirten Ahmet Kuvvetli, "Bu zammı doğru bulmuyoruz. Gerçekten şaka gibiydi. Çünkü enflasyon, TÜİK oranlarına bakıyorlar. Elektrik, su, doğal gaz, ulaşım ve akaryakıt TÜİK oranlarına göre ise, yüzde 25-26 oranında zam verilmesi lazımdı. Ama yüzde 15 zam verildi. Bu da gerçekten şaka gibiydi. Ben Organize Sanayi Bölgesinde çalışıyorum. Günlük sadece 8 TL yol parası veriyorum. Zaten benim aylık yaklaşık 250 TL ulaşım giderim var. Evim kira, diğer masraflar var. Bu zammı beğenmiyoruz. Çok yüksek bir zam da istemiyoruz. Asgari ücretliden vergi alınmasın. Sadece bunu istiyoruz. Biz insanca yaşayabileceğimiz şartlar istiyoruz. İşçinin durumunu değiştirsinler. Asgari ücretle çalışan vergi alıyorlar. Şu anda en yüksek vergi veren biz çalışanlarız. Bu açıklanan zam oranı büyük bir hayal kırıklığı oldu. Cumhurbaşkanımız, ‘jestimiz’ olacak dedi. Gerçekten çok büyük bir jest oldu, teşekkür ediyoruz. İnşallah bu jesti diğer memurlara da aynı şekilde gösterirler." dedi.

"Asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması lazım"

Maaş zamlarında adaletsizlik olduğunu belirterek tepki gösteren İrfan Avşar ise, "PTT’de taşeron işçi olarak çalışıyorum. Asgari ücretin biraz üzerinde maaş alıyoruz ama yinede yetmiyor. Asgari ücret şu an 2 bin 324 TL oldu. Ben şu anda 2 bin 700 TL alıyorum. Asgari ücretlilere göre 400 TL fazla alıyorum ama ev kirası, elektrik, su faturası derken ay sonunu zor getiriyoruz. Aldığımız maaş inanın yetmiyor. KİT’lere kadro istiyoruz. Ama hükümet bunu değerlendiremedi ve söz verdiği halde yerine getirmedi.  Memurdan daha çok çalışıyoruz. Ama memurun en az 3-4 katı fazla çalışıyoruz. Tebligat hariç bütün işleri biz yapıyoruz. Bu durum nereye gidecek bilmiyorum, Allah (Celle Celaluhu) yardımcımız olsun. Asgari ücrete yapılan zammı yetersiz buluyorum. Asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması lazım." diye konuştu.

"Hayal kırıklığına uğradık"

304 TL’lik zammın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Mehmet Özkan da,"Asgari ücrete yapılan zam, bu sene düşük oldu. Geçen sene 400 TL zam yapıldı. Bu senede en azından 400-500 TL zam bekleniyordu. Bu sene de zam geçen yılki kadar yapılsaydı, çok daha iyi olurdu. Evi kira olan vatandaşları düşünelim, bu maaş yetmiyor. Adeta hayal kırıklığına uğradık." dedi.

"Bu maaş ile bir vatandaş nasıl geçinsin?"

"Bu maaş ile kimse geçinemez" diyerek asgari ücrete yapılan zamma tepki gösteren Kadir Yazğan ise,"Asgari ücrete yapılan zamdan memnun değiliz. Çünkü çok az miktarda zam geldi. Herkesin beklentisi en az 2 bin 700 TL’ydi. İnsanların aldıkları maaş yetmiyor. 300 TL zam çok büyük bir para değil ve bu maaş ile kimse geçim sağlayamaz. Sadece simidin tanesi 1,50 TL. Gaziantep'te ev kiraları bin 250 TL olmuş. Bu maaş ile bir vatandaş nasıl geçinsin?" diye sordu.

"Asgari ücretin en az 2 bin 500 TL'nin üzerinde olması gerekiyordu"

Asgari ücrete yapılan zammın yetersizliğinden ve ekonomik olarak hayat şartlarından yakınan Kadir Gül de, şunları söyledi:

"Asgari ücreti belirleyenler acaba bu maaş ile geçinebilecekler mi? Böyle bir şansları olur mu? Onları bir ay bu para ile yaşamaya muhtaç etmek gerekir. Mevcut asgari ücret ile geçinmek mümkün değil.  Çünkü bugün en düşük ev kirası 750 TL. Doğal gaz, elektrik, su faturası 600 TL'den aşağı düşmüyor. Diğer masraflar hesaplanınca nasıl geçineceğiz? Sigortalı olduğumuz halde ayda en az 400 TL sigorta giderimiz var. Asgari ücretin en az 2 bin 500 TL'nin üzerinde olması gerekiyordu. Belki o zaman yeterli olabilirdi."

"Hayat şartları asgari ücretle geçinmeyi oldukça zorlaştırdı"

Hayat şartlarının çok zorlaştığına dikkat çeken Mehmet Kök ise,"Asgari ücrete 300 TL zam geldi. Ama aldıkları vergilerle bu zamı tekrar alıyorlar. Yapılan zammın da bir anlamı kalmıyor. Zam gelmese daha iyi olur. Asgari ücretle geçim sağlamak çok zor. Çünkü hayat şartları asgari ücretle geçinmeyi oldukça zorlaştırdı." dedi.

"Asgari ücrete yapılan zam yetersiz"

Asgari ücrete yapılan zammın çok yetersiz belirten Ramazan Kurt,"Aldığımız maaş ile mecburen idare ediyoruz. Günlük harcamalarımızdan, çocuklarımızın giderinden kısıyoruz. Çok şükür benim evim kira değil ama evi kira olanlar var. 600-700 TL ev kirası verenler var. Bu insanları da düşünmek lazım. Bu insanları düşündüğümüzde asgari ücrete yapılan zam yetersiz. Ama yapacak bir şey yoktur." dedi.

"Asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması lazımdı"

Asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması gerektiğini vurgulayan Zeynel Demircan da,"Asgari ücrete yapılan zammı yetersiz buluyorum. Bu asgari ücret ile geçinmek çok zor. Asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması lazımdı. Yapılan bu zammı düşük buluyorum. Çünkü dar gelirli bir aileye bu maaş yetmez." diye konuştu.

Mehmet Emin Kılıç da,"Asgari ücreti belirleyenler, bu maaş ile bir bile ay değil, bu maaş ile sadece bir hafta ile geçinsin, bakalım geçinebilecekler mi?" dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55