,
  • BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Gaziantep'in kurutmalık patlıcanı tescillendi

Gaziantep'in kurutmalık patlıcanı tescillendi
Gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel mutfak lezzetlerini koruma altına almak, marka değerini oluşturmak ve bu ürünleri ise aslına uygun hazırlanış şekilleriyle gelecek nesillere taşımak amacıyla coğrafi işaret tescil çalışmaları sürüyor.

Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan "Antep Kuruluk Patlıcanı"nın coğrafi işaret tescil belgesi alındı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, TÜRKPATENT nezdinde son 2 yıldır gerçekleştirdikleri çalışmalar neticesinde kentin önemli lezzeti "Antep Kuruluk Patlıcanı"na da coğrafi işaret tescil belgesi aldıklarını açıkladı.

Akıncı, Gaziantep'in asırlık lezzetlerini coğrafi işaret tesciliyle kentin marka değerleri arasına katmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Gaziantep'te özellikle kış aylarında yoğun olarak tüketilen kuruluk patlıcanın son yıllarda ihracatta da önemli bir sektör oluşturmaya başladığını belirten Akıncı, "Yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında son olarak 'Antep Kuruluk Patlıcanı'nı da Gaziantep'in tescilli mutfak hazineleri arasına kattık. Bizim tescil çalışmalarındaki tek gayemiz şehrimizin sahip olduğu eşsiz değerlere büyükşehir belediyemiz ve diğer kurumlarımızla birlikte el birliğiyle sahip çıkmak ve onları gelecek nesillerimize geleneksel hazırlanış biçimleriyle taşımak." dedi.

Bu anlamda yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve şu ana kadar ise Türkiye'de bulundukları şehirlerin en fazla ürününü tescil ettiren borsaların başında geldiğini ifade eden Akıncı, 2 yıl içerisinde Gaziantep'in geleneksel lezzetlerinden Antep Tırnaklı Pidesi, Antep Lahmacunu, Antep Fıstık Ezmesi, Antep Firiği, Antep Bulguru, Antep Köy Kahkesi, Antep Peyniri, Antep Muskası ve Antep Kuruluk Patlıcanı olmak üzere 9 farklı ürünün coğrafi işaret tescil belgesini aldıklarını anımsattı.

Günümüzde coğrafi işaret tescili alan ürünlerin üretildikleri yörelerde üreticilerine satış ve pazarlama konusunda katma değer avantajı sağladığını vurgulayan Akıncı, Avrupa'da, Türkiye'de birçok üründe bunun en somut ve en güzel örneklerinin görülebileceğini söyledi.

Dünyada artık ülkeler kadar şehirlerarasında da kıyasıya bir rekabet yaşandığına işaret eden Akıncı, marka değeri oluşturulan ürünlere sahip şehirlerin ise bu yarışta her zaman için bir adım daha önde olduğunu söyledi.

"Kurutmalık üretiminin önemli bir bölümü Gaziantep'te yapılmaktadır"

Akıncı, "Yaz aylarında taze olarak toplanıp, oyulup kurtulduktan sonra tüketime hazır hale getirilen kuruluk patlıcanı, diğer kurutmalık ürünlerimizle birlikte son yıllarda önemli bir sektör oluşturmaya başladı. Kurutmalıklar yetiştiricisinden, oyma işlemini yapıp kurutan ve ticaretini yapan birçok kişiye kadar ekonomik gelir kaynağı sağlamaktadır. Türkiye'nin kurutmalık üretiminin önemli bir bölümü şehrimizde yapılmakta. Kalitesiyle ve tadıyla ön plana çıkan Antep kurutmalığı iç tüketimin yanı sıra son yıllarda birçok Avrupa ülkesinden de ihraç yoluyla büyük talep görmektedir. Kuruluk patlıcanın alınan coğrafi işaret tescil belgesiyle bilinirliğinin daha da artarak ihracat payının gelişmesini umut ediyoruz." şeklinde konuştu. (LKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55