,
  • BIST 9530.47
  • Altın 2483.763
  • Dolar 32.4961
  • Euro 34.8541
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C

GAİB: "Güneydoğu'dan ihracat artıyor"

GAİB: "Güneydoğu'dan ihracat artıyor"
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Kasım 2017 dönemine ait ihracat rakamlarını açıkladı.

​Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 187 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini bildiren GAİB Başkanı, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 53,4 payla ilk sırada yer aldığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Kasım 2017 dönemine ait ihracat rakamlarını açıkladı. Çıkmaz, 2017 Ocak-Kasım döneminde, 2016 yılının aynı dönemine oranla yüzde 3,2'lik artışla toplam 7 milyar 338 milyon 821 bin dolarlık ihracatı kayda aldıklarını bildirdi.

Aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına ise 354 milyon 948 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını bildiren Çıkmaz, bölgeden 187 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.

Çıkmaz, "Bölge ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 53,4 payla ilk sırada yer alıyor. AB ülkeleri yüzde 18,8 payla ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,3 payla üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 187 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, İsrail ve Belçika bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca, halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, demir çelik mamulleri, dış giyimle diğer gıda müstahzarları, bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur." dedi.

Kasım 2017 döneminde ihracat artışının Gaziantep için yüzde 4,1 oranıyla 586 milyon 722 bin dolar olduğuna işaret eden Çıkmaz, "Ocak-Kasım 2017 dönemi için artış oranı yüzde 4,6 oldu. Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2017 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla aranla yüzde 4,6'lık bir artışla 5 milyar 964 milyon 887 bin dolar ihracatla yine Türkiye'nin en çok ihracat yapan beşinci ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddelerle ağaç ve orman ürünleri de ilimizin ihracatında en önde gelen sektörlerdir." ifadelerini kullandı.

"Yenilikçi ürünlerle 2018’de dünya pazarlarında olmalıyız"

2018 yılında da ihracatın arttırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade eden Çıkmaz, ihraç ürünlerinin hammadde üretimine geçilmesi gerektiğini, üst sıralara çıkmak için hammadde üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

 "Geçmişte önemli adımlar atarak ülke ihracatına katkı sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz. Bugün önemli bir eşikteyiz. Dünyanın farklı coğrafyalarına ihracat yapıyoruz. Şimdi de ihracatımızı daha fazla artırmak için hammadde üretimine ağırlık vermeliyiz. İş dünyası bazı üretimler için hammaddeyi ithal etmek zorunda. Bizim isteğimiz de bu hammaddenin ülkemizde üretilmesidir. Bunun için de gerekirse işadamları güç birliği dahi yapmalıdır. 5’e alıp 8'e satarak kâr edemeyiz. O 5'i ülkemizde değerlendirip yenilikçi ürünlerle ihracat yapmalıyız. Ben birçok hedefe ulaşan iş dünyamızın buna ulaşacağına da inanıyorum. İhracatçılarımıza yoğun çaba ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum."

"Gaziantep’in ihracatı artıyor"

 Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu da son aylarda döviz kurlarında yaşanan iniş çıkışlara rağmen Gaziantep’in ihracattaki istikrarlı artışını sürdürdüğünü ifade etti.

Gaziantep’ten 2017 Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artışla 586 milyon 722 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildiren Konukoğlu, 2017 Ocak-Kasım ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 oranında artışla 5 milyar 964 milyon 887 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ise ihracattaki artıştan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Kasım ayı ihracat verilerine göre Gaziantep’in Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 3,7 artırdığını bildiren Hıdıroğlu, "Gaziantep Kasım ayında 586 milyon 722 bin dolar ihracat gerçekleştirdi." dedi.

Hıdıroğlu, üreticinin ve ihracatçının döviz kuru hareketliliğinden olumsuz etkilenmemesi için de katma değerin üretilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55