,
  • BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Fransa işgaline karşı savaşan 24 Cezayirli direnişçinin kalıntıları ülkelerine döndü

Fransa işgaline karşı savaşan 24 Cezayirli direnişçinin kalıntıları ülkelerine döndü
Cezayir, Fransa'nın Cezayir'i işgali sırasında başını kestiği ve on yıllardır bir müzede sakladığı 24 direnişçinin kafataslarını geri aldı.

Direnişçilerin kalıntıları, dün akşam saatlerinde Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, asker, hükümet ve parlamento yetkililerinden oluşan bir heyet tarafından Huari Bumedyen Havaalanında resmi törenle karşılandı. Tebun, törende gözyaşlarına hakim olamadı.

Kafatasları Cezayir bayrağına sarılı tabutlara yerleştirildi ve askerlerin omuzunda taşındı.

Kalıntılar halka açık bir şekilde ziyarete açıldıktan sonra Cezayir'in Fransa'dan bağımsızlığının 58. Yıldönümünde düzenlenecek cenaze töreninde toprağa verilecek.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, 1849'da ülke Fransız sömürgesi altındayken öldürülen 24 Cezayirli direnişçinin kalıntılarının Fransa'dan ülkeye getirileceğini duyurmuştu.

Kalıntıları Cezayir'e getirilen direnişçiler arasında 1849 Zaatcha Direnişi'nde sömürgeciliğe karşı direnen Şeyh Bouziane'nin de olduğu belirtildi. Şeyh Bouziane Fransızlar tarafından yakalanmış, vurularak öldürülmüş ve başı kesilmişti.

Ülkeye getirilen direnişçiler arasında, Fransız sömürgesine karşı direnişin ilk günlerinde şehit olduğu belirtilen Bou Amar Ben Kedida ve Si Mokhtar Ben Kouider Al Titraoui'nin de olduğu belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2017'deki Cezayir ziyaretinde İnsan Müzesi'nde bulunan kalıntıların Cezayir'e iade edileceğini belirtmişti.

Tarihçiler kalıntıların geri alınmasını memnuniyetle karşıladılar ancak hala Fransa'nın elinde olan tarihi bulguların olduğunu belirtiyor.

Tarihçi Muhammed El Korso "Tarihsel hafızamızın bir kısmını kurtardık. Fakat yüzlerce direnişçinin tüm kalıntılarının ve devrimimizin arşivlerinin geri alınmasına kadar mücadele devam etmelidir." ifadelerini kullandı.

Muhammed Arzqi Farad ise kalıntıların Cezayir'in bağımsızlığının 58'inci yıldönümünde geri verildiğini belirterek zamanlamanın tesadüf olmadığını belirtti.

Cezayir'de son bir yılı damgasını vuran ancak mart ayından bu yana Covid-19 nedeniyle gerçekleştirilemeyen protestolara işaret eden Farad, kalıntıların geri getirilmesindeki amaçlardan birinin de halkı memnun etmek olduğunu ifade etti.

Farad, Fransız gençlerin ülkelerinin sömürgeci tarihi mirasından kurtulmak istemeleri, aydın ve aktivistlerin baskıları gibi nedenlerden ötürü de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un böyle bir adım attığı değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)

fransa-vahseti-cezayirli-direnisciler.jpg

fransa-vahseti-cezayirli-direnisciler-001.jpg

fransa-vahseti-cezayirli-direnisciler-002.jpg

fransa-vahseti-cezayirli-direnisciler-003.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55