,
  • BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

Fırıncılar zamlardan şikâyetçi

Fırıncılar zamlardan şikâyetçi
Adıyaman'daki fırıncı esnafı son zamanlarda una gelen büyük orandaki zamlardan şikâyet ederek her gün ciddi oranda zarar ettiklerini ifade etti.

Son zamanlarda una gelen zamlardan şikâyet eden Adıyaman'daki fırıncı esnafı, mesleklerini icra etmekte artık zorlandıklarını ifade etti.

Son zamanlarda gıdadan giyime, kırtasiyeden mutfağa birçok kaleme gelen zamlar vatandaş ile birlikte esnafı da oldukça zor duruma koymuş durumda.

İLKHA'ya konuşan fırıncı esnafı, zamların kendilerine büyük oranda zarar verdiğini, böyle giderse birçok küçük esnafın kepenk kapatmak durumuna geleceğini belirtti.

Adıyaman'da unun diğer illere göre daha fazla zam yediğini savunan Okan Uzun isimli fırıncı ustası, "Şu an Adıyaman'dan un almak bayağı bir zor olmuş. 72 liraya aldığımız un şu an 107 lira olmuş. Yüzde 50 civarında bir zam var, bu zam da bizi bayağı yoruyor. İşçilerin yevmiyesi, diğer giderler, sigorta, BAĞKUR bizi bayağı yoruyor. Bizim açımızdan bu büyük biz zarardır. Dışarıdan un almak istiyoruz fakat buradaki un satıcılarına yüklü miktarda un borcu olan fırıncılara dışarıdan un getiremiyorlar. Borç olduğu için oradan un almak mecburiyetinde kalıyoruz." dedi.

Una ciddi oranda zam gelmesine karşılık ekmeğin aynı fiyata satılmasının da kendilerine zarar verdiğini ifade eden Uzun, "Ekmeğe zam gelmemiş olması hep içeriye girmemize neden oluyor. Birçok mahalle fırının iş yerini kapatmak üzeredir." şeklinde konuştu.

Zamlardan çok etkilendiklerini belirten bir diğer fırıncı Murat Türkoğlu da "Hem iş acısından hem de kar oranı açısından etkileniyoruz. Bir ay önce 70 ile 75 lira civarında olan bir torba un şimdi 107 lira olmuş durumdadır. Bu da fırıncılar açısından sıkıntılı durumlar ortaya çıkarıyor. Una gelen zamlar ile beraber günde 3 torna un ekmek yapan bir fırıncı her gün 100 ile 150 lira arasında çeri giriyor. Bir de buna işçi eklenenince durumlar vahimdir." ifadelerini kullandı.

"Unu dışardan daha ucuz alıyoruz"

Una gelen zamlardan sonra il dışından un almaya başladığını söyleyen Serkan Taştaş isimli fırıncı, dışarıdan unu daha ucuz aldığını belirtti.

Taştaş, "Una gelen zammın bize bayağı bir zararı var. Adıyaman'daki un toptancıları da bu krizi bir fırsat bilip una yüzde 50 zam yaptılar. 72 liraya aldığımız unu şu an 105 liraya alıyoruz. Bu durumu içimize sindiremeyip dışarıdan un almaya başladık. Malatya'ya gidip oradan unu 90 liraya alıyoruz. Oradan nakliyat ve hamal parası ile 92 liraya mal ediliyor. Burada niye bu kadar pahalı anlamış değilim. Zamlar bizi yüzde yüz etkiliyor. Aylık 2 bin 500 lira şu an zarar ediyoruz. Şu an sadece bize işçiliğimiz kalıyor." diye konuştu.

"Ekmeğe zam kapıda"

Ekmeğe zammın kapıda olduğunu söyleyen Taştaş, "Pazartesi veya salı günü ekmeğe zam gelebilir. Bu durum ister istemez vatandaşa yansıyor. Vatandaş ne yapsın onlar da zor durumdadır. Her şeye gelen zamlar ile birlikte elemanlar da zam bekliyor onlarda da yüzde 25 civarında bir gerileme var. Gelen zamlardan dolayı şu an işler bizi kurtarmıyor." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55