,
  • BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C

Feqîyê Teyran ve Mirası Sempozyumu sona erdi

Feqîyê Teyran ve Mirası Sempozyumu sona erdi
​Van’da düzenlenen “3. Uluslararası Feqîyê Teyran ve Mirası” konulu sempozyum, Bahçesaray’da yapılan toplantı ile tamamlandı.

Büyükşehir Belediyesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği sempozyuma Türkiye, İran ve Irak’taki birçok üniversiteden 60 akademisyen ve öğrenciler katılımıyla start aldı. YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda başlayan ve 3 gün süren sempozyumun son toplantısı ise Bahçesaray İlçesinde yapıldı.

Yapılan toplantıya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Bahçesaray Kaymakamı Ömer Tuğrul Kundakçı, Bahçesaray Belediyesi Başkanı Meki Arvas, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Sinan Hakan, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Nuri Bekiroğlu, yazarlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bahçesaray oturumunun açılış konuşmasını yapan Yazar M. Halit Yalçın “Feqîyê Teyran Klasik Kürt Edebiyatı'nın en önemli yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Feqîyê Teyran’ın yazıları şiirleri sade bir dile, engin, edebi anlam ve anlatım üslubuyla yazılmıştır. Aynı zamanda bir İslam âlimi olan Feqîyê Teyran, şiirleriyle ve hikâyeleriyle manevi dünyamızı aydınlatmış, iç dünyamıza yön vermiş hatta benliğimizi dahi şekillendirmiş bir şahsiyettir. Bugün sempozyumun son gününde Feqîyê Teyran’ın yaşamış olduğu Bahçesaray ilçesinde olmak bizleri heyecanlandırıyor. Yine onun hatırasını yaşatmak ise bizleri mutlu edip onurlandırıyor” dedi. 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise konuşmasında Feqîyê Teyran'ın ömrünü ilimle geçiren önemli bir şahsiyet olduğunu belirterek, bu tür sempozyumların bölgemiz için çok önemli olduğunu belirterek sempozyumda emeği geçen Büyükşehir Belediyesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesine teşekkür etti.

Yapılan toplantının ardından davetliler ilçede bulunan Feqîyê Teyran türbesini ve yaşadığı evi ziyaret etti. Türbeyi ziyaret edenler mezarı başında Feqîyê Teyran için dua edip çiçek bıraktı.

Duhok Üniversitesinden gelen yazar Musediq Tivi, “Feqîyê Teyran konferansı için Van iline geldik. 3 gündür devam eden sempozyum çok verimli geçti.  Van Büyükşehir Belediyesi sempozyomu çok iyi bir şekilde organize etmiş. Sempozyum kapsamında Feqîyê Teyran türbesini evini ve medresesini ziyaret ettik. Böyle sempozyumların sık sık yapılması lazım. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55