,
  • BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C

Fahiş oranda artan kira fiyatlarına halktan tepki

Fahiş oranda artan kira fiyatlarına halktan tepki
Salgın sürecinde birçok üründe yaşanan zam, kiralık ev fiyatlarında da yüzde 100'ün üzerinde bir artış olması halkın mağdur olmasına neden oluyor.

 

Batman'da son bir yılda kiralık ev fiyatlarında yüzde 100'e yakın bir artış olması halkın tepkisine neden oldu.

Düşük ücretle çalışan vatandaşlar özellikle Batman merkezde kiralık ev bulmakta zorlanırken, bulunan evlere ise fahiş oranda yüksek fiyat isteniyor.

Batman'da yüksek kira artışı nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan halk, yaşadıkları sıkıntıları İLKHA muhabirine anlattı.

Kentte kimi bölgelerde asgari ücreti geçen yüksek kira fiyatları vatandaşları mağdur ederken, yetkililerin bu konuda bir çözüm bulması isteniyor.

Bir taraftan salgın diğer taraftan ise yüksek kira artışları nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten vatandaşlar, kiracılara hiçbir tercih hakkının verilmemesinden yakındı.

Yükselen kira fiyatlarının genelde arz talep durumundan kaynaklandığını belirten halk, devletin fahiş oranda artan ev kiralarının denetlenmesini ve Batman'ın ihtiyacını karşılayacak toplu konutların yapılması çağrısında bulundu. 

Fahiş oranda artan kira fiyatlarına halktan tepki

Ferhan Dağ

"İnşallah yetkililer sesimizi duyar da halkın sorununa bir çözüm bulurlar"

Ferhan Dağ, orantısız bir şekilde artan ev kiralarının devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Dağ, "Son zamanlarda pandeminin de etkisiyle ev kiralarının yüzde 100 artması vatandaşı zora soktu. Bununla beraber millet kiralık ev bile bulamıyor. Devletin bir an önce buna bir çözüm bulması ve bir an evvel toplu konut yapmalarını istiyoruz. Kiralık olan evlerin orantısız artışının devlet yetkilileri tarafından denetlenmesini istiyoruz. Mülk sahiplerinde ne vicdan kalmış ne de merhamet. 500 lira olan kirayı bin liraya, bin lira olan kirayı da 2 bin liraya yükseltiyorlar. Devletin bu durumu denetleyip bir an evvel çözüm bulmasını istiyoruz. İnşallah yetkililer sesimizi duyar da halkın sorununa bir çözüm bulurlar." diye konuştu.

Fahiş oranda artan kira fiyatlarına halktan tepki

Necat Deniz

"Devlet yüksek kiraları denetlemesi ve toplu konut yapması lazım"

Kira fiyatlarının fahiş oranlarda artmasına anlam veremediklerini ifade eden Necat Deniz, "Kiralar çok pahalı. Ev sahipleri bu durumu fırsat bilip insanları eziyorlar. İnsanlar ev bulamadıkları için perişan olmuş durumdalar. Buldukları evler ise çok pahalı oluyor. Nereye gideceğimizi bilemiyoruz. Şu an Batman'da en düşük ev kirası bin 500 ile 2 bin arasında hatta 3 bin lirayı geçen evler bile var. Burası Batman; İstanbul değil. Durumu olmayan insanlara çok yazık oluyor. Kiralar neden bu kadar yükseldi? Anlam veremiyoruz. Devletin yüksek kiraları denetlemesi ve toplu konut yapması lazım." dedi.

Fahiş oranda artan kira fiyatlarına halktan tepki

Hamit Şişman

"Batman'da deniz varmış gibi kiralar çok yüksek"

Özellikle Batman'ın bazı semtlerinde kiraların çok aşırı yükseldiğini söyleyen Hamit Şişman şöyle konuştu:

"Geçenlerde internetten baktım Batman'daki evlerin kira fiyatları neredeyse İstanbul ve Eskişehir'le aynı. Batman'daki kira fiyatlarının en düşüğü bin 500 ile 2 bin olmuş durumda. Güneydoğu'da kira fiyatlarının neden bu kadar artığına anlam veremiyorum. Batman'da deniz olmamasına rağmen varmış gibi kiralar çok yüksek. Kira fiyatlarının makul bir seviyeye getirilmesini istiyoruz. Mesela 800 veya 850 lira civarında olsun. Şu anda satılık evler çok ama kiralık ev yok bulamıyoruz. Semt semt dolaşıp ev arıyoruz, bulduğumuzda da çok pahalı oluyor. Yüksek kiralara karşı devlet, durumu elvermeyenlere toplu konutlar yaparsa bir nebze de olsa insanlar rahatlayacaktır. Bu konuda devletten beklentimiz var."

Fahiş oranda artan kira fiyatlarına halktan tepki

Abdulkadir Altsoy

"Fahiş fiyatla kiraları yükseltenlere ceza verilsin"

Salgın sürecinde Batman'da ev fiyatlarının aşırı yükseldiğini belirten Abdulkadir Altsoy, mülk sahiplerinin durumu fırsat bilip kiraları 2 katına çıkarmamaları gerektiğini söyledi.

Altsoy, "Kira fiyatları asgari ücret seviyelerine çıkmış durumda. Kira fiyatları 2 bin ile 2 bin 500 lira olmuş. Asgari ücret 2 bin 800 TL iken, ev kiraları da 2 bin 800 lira olarak korkunç bir şekilde artmış durumda. Bunun için mülkiyet sahiplerinden ricamız ev kiralarında halkımıza yardımcı olmalarıdır. Devlet bu konuda kendi kurumları ile emlak ve odalarla bir çalışma başlatsın. Yüksek kira uygulayan mülk sahiplerine ceza-i müeyyide uygulasın. Asgari ücret alan biri nasıl 2 bin lira kira versin. Devlet mümkün ise bütün kurumları ile kira kontratlarını denetleyip halka fahiş fiyat yükseltenleri bulup ceza vermesini istiyoruz." dedi.

 

Fahiş oranda artan kira fiyatlarına halktan tepki

Süphi Şimşek

"Millet ev bulamadığı için perişan halde"

Batman'daki kira fiyatlarının kontrolden çıktığını ifade eden esnaf Şüphi Şimşek, "Kira fiyatları fahiş durumda ve ev bulunamıyor. Piyasada satılık ev çok ama kiralık ev yok. Devletin bu duruma bir el atması gerekir. İnsanlar ev bulamadığı için perişan halde. Asgari ücretin ne olduğu belli. Bakıyorsun en uygun kiralık ev 2 bin ile 2 bin 500 lira civarında. Bu vatandaş nasıl geçinecek, çocuklarını nasıl besleyecek artık aklımız almıyor. İstiyoruz ki devlet bu konuya bir el atsın." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55