,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2246.151
  • Dolar 32.3314
  • Euro 35.1904
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

"Eski Ramazanlarda hayır ve bereket vardı"

"Eski Ramazanlarda hayır ve bereket vardı"
11 ayın Sultanı Ramazan ayında eskiden birlik ve beraberlik olduğunu belirten Şanlıurfalılar, şimdiki Ramazan ayında tat alamadıklarını ifade ederek eskiyi aradıklarını vurguladılar.

 

İslam ümmetinin özlemle beklediği 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı, afet bölgesi Şanlıurfa'da hüzünle karşılandı.

Deprem ve selden etkilenen Şanlıurfa'da Ramazan ayı, bu sene ihya edilmeye başlandı. Eski Ramazanlarda komşuların birbirlerini sık sık ziyaret ettiğini söyleyen yaşlılar, eskiden fakirlerin hakkının gözetildiğini ifade etti.

Ramazan ayının tefekkür ayı olduğunu dile getiren Şanlıurfalılar, bu ayda insanın kendisini bilmesi gerektiğini belirttiler.

Eski Ramazanlarda hayır ve bereket olduğunu söyleyen Şanlıurfalılar, bu Ramazan'da insanları dayanışmaya davet etti.

"İslam düşünmeden değil düşünerek hareket ettiriyor"

İbrahim Çınar

Ramazan ayının tefekkür ayı olduğuna dikkat çeken İbrahim Çınar, "Batıdaki felsefecilerin İslam hakkındaki düşünceleriyle alakalı oluşturmuş olduğu kirli propaganda Ramazan ayında son buldu. Felsefeciler Müslümanların düşünmeden inandıklarını söylüyorlar. Ramazan'da biz tefekkür ayındayız. Bir insan düşüneceği zaman durması, duraksaması ve kendisini bilmesi gerekir. Biz bunu Ramazan ayında sağlıyoruz. Diğer aylarda da sağlıyoruz ama Ramazan'da bir nevi bunu taçlandırıyoruz. İslam düşünmeden değil düşünerek hareket ettiriyor. Eski Ramazan ile şu anki Ramazan arasında pek fark göremiyorum. Sadece düşünceler değişmiş. Eskiden akşam komşuya gitmek varken şimdi depremi düşünüyoruz. Yaşanan gelişmelerden dolayı eski Ramazan ile yeni Ramazanları kıyaslamak güncel olaylara alakalıdır." dedi.

"Bu Ramazan'da insanlar birbirini sevmeli, saymalı"

Cemal Demirel

Eski Ramazan'da komşuluğun önemli olduğunu ifade eden Cemal Demirel, "Eskiden komşular birbirlerini sık sık ziyaret ederdi. Şimdi ise öyle değil, parası olanı ziyaret ediyorlar. Fakirleri ziyaret etmiyorlar. Eski Ramazan'da külünce ve yemek yapılıp komşular davet edilirdi. Şimdiki Ramazanlar iyi geçmiyor. Bu Ramazan'da insanlar birbirini sevmeli, saymalı. Bu Ramazan'da yardımlar yapılmalı. Türkiye'nin halini görüyoruz; afetler ve zelzeleler var. Bunlar Müslümanlığımız eksik olduğu içindir." diye konuştu.

"Eski Ramazanlar yok"

Mustafa Akkuş

Artık eski sofraların kalmadığını belirten Mustafa Akkuş, "Eski Ramazanlar daha iyiydi. Hayır ve bereketliydi. Yemekli geçiyordu. Şimdi hayat pahalı olunca yemek veren de kalmadı. Komşuluk eskisi gibi değil. Eski Ramazanlar yok. Eski sofralar ve eski yemekler yok. Bu Ramazan'da birbirimize yardım etmeliyiz. Bir koyun sürüsü gibi birbirimizden sorumluyuz." şeklinde konuştu.

"Eski insanlarla şimdiki insanlar bir olmaz"

Mustafa Yıldızsoy

Eskiden tutulan orucun bir kıymetinin olduğunu söyleyen Mustafa Yıldızsoy, "İnsan daima eskiyi arıyor. Eski insanlarla şimdiki insanlar bir olmaz. Eskiden tuttuğumuz orucun bir tadı, kıymeti vardı. Eskiden her şeyin bir tadı vardı. Şimdi hiçbir şeyin tadı kalmamış. Afetler üzerimize geliyor çünkü adımımızı doğru atmıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Teravih namazlarını bazen evde kılıyorduk"

Mustafa Toprak

Eskiden Ramazan ayında dayanışmanın olduğunu ifade eden Mustafa Toprak, "Eskiden Ramazan güzeldi; şimdi de inşallah güzel olur. Eskiden akrabalar birbirlerini davet ederdi. Güzel bir hoşluk ve ziyafet vardı. 2-3 sene önce davetler vardı. Her akşam bir evdeydik. Teravih namazlarını bazen evde kılıyorduk. Şimdi ise herkes birbirinden kopmuş." dedi.

Mustafa Toprak

Ömer Faruk Damar ise "Eski Ramazanlarda hayır ve bereket vardı. Vatandaşlar birbirini severek Ramazan'ı karşılardı. Ramazanlar eskisi gibi değil. Ramazan'ı artık hüzünlü karşılıyoruz." diye konuştu.

"Ramazan ile ilgili sohbet ederdik"

Mehmet Emin Maraşlıoğlu

Eski Ramazan muhabbetinin kalmadığını dile getiren Mehmet Emin Maraşlıoğlu, "Eski Ramazanlarda yerlere hasırlar serilirdi. Birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik sevgisi vardı. Burada namaz kılardık. Arkadaşlar arasında birbirimize fıkra anlatır, Ramazan ile ilgili sohbet ederdik. Şimdi muhabbet kalmamış." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55