,
  • BIST 9697.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 22 °C

Erdoğan: Özbekistan'la uzun bir yolculuğa çıkıyoruz

Erdoğan: Özbekistan'la uzun bir yolculuğa çıkıyoruz
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şavkat Mirziyoyev ile birlikte, ortak basın toplantısında,Türkiye ile Özbekistan’ın yaptıkları anlaşmalarla artık uzun bir yolculuğa çıktığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile birlikte gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında, “Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in geçen yıl Ekim ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette, iki ülke ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine çıkartmıştık. Bugünkü görüşmelerimizde stratejik ortaklığın altyapısını güçlendirecek adımları attık” dedi.

Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile birlikte, ortak basın toplantısı düzenledi. Köksaray’da düzenlenen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“TÜRKİYE VE ÖZBEKİSTAN, İMZALANAN ANLAŞMALARLA UZUN BİR YOLCULUĞA ÇIKIYOR”

Yaptıkları görüşmelerde Türkiye-Özbekistan arasındaki siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel ve savunma sanayi alanlarındaki konuları ve bundan sonraki süreçte neler yapabileceklerini ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel ve küresel meselelerde de görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in geçen yıl Ekim ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette iki ülke ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine çıkardıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü görüşmelerinde stratejik ortaklığın altyapısını güçlendirecek adımları attıklarını ve ortaklık bildirisiyle beraber 25 maddeden oluşan tüm anlaşmaların imzalanmış olduğunu belirtti.

Türkiye ile Özbekistan’ın bu anlaşmalarla artık uzun bir yolculuğa çıktığına inandığını, iki ülkenin atacağı adımların ve yapacakları işlerin olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzaladıkları ortak açıklama ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasını ihdas etmeyi kararlaştırdıklarını ve konseyin ilk toplantısının önümüzdeki dönemde Türkiye’de icra edeceklerini kaydetti.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEKTE KARARLIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki iş birliğini ekonomiden savunma sanayine, eğitimden kültüre, çevrede enerjiye, tarımdan turizme her alanda daha da güçlendirmekte kararlı olduklarını, imzaladıkları anlaşmalarla ilişkilerin ahdi zeminini güçlendirmiş olduklarını dile getirdi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin son dönemdeki gelişme seyrinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, ikili ticaret hacminin 2017’de 1,5 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hacmi 5 miyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini, buna yönelik iradeye sahip olan her iki ülkenin bu potansiyeli taşıdığını söyledi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile birlikte katılacakları Özbekistan- Türkiye İş Forumu’nun bu açıdan önemli olduğunu ve karşılıklı yatırımların ve ticaretin artmasını teşvik edeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, forumda Türkiyeli ve Özbekistanlı iş adamlarına karşılıklı yatırımlar için teşvik etmenin gayreti içinde olacaklarını kaydetti.

“ÖZBEKİSTAN, CUMHURBAŞKANI MİRZİYOYEV’İN ÖNDERLİĞİNDE PEK ÇOK KONUDA ÖNEMLİ AÇILIMLAR YAPTI”

Özbekistan’ın, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in önderliğinde ekonomik ve sosyal alanlar başta olmak üzere pek çok konuda önemli açılımlar yaptığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘bir kişi ark kazar, bin kişi su içer’ şeklindeki Özbek atasözüne atıfta bulunarak, “Değerli kardeşim Sayın Mirziyoyev attığı bu cesur adımlarla adeta Özbekistan için, bölgemiz için yeni bir su arkı inşa ediyor. İnşallah bu kanal Özbekistan’ı daha güzel, daha müreffeh günlere ulaştıracaktır” diye konuştu.

Özbekistan’ın çevre ülkelerle ilişkilerini çok iyi bir konuma taşıması sebebiyle bölgenin bir barış bölgesi hâline geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Özbekistan’da turizm sektörünün geliştirilmesine verdiği desteği artıracaklarını, turizmdeki tecrübelerini Özbekistan’la paylaşmak istediklerini söyledi. Bu adımla iki ülke halklarının kaynaşmasının artacağını, Türkiye’deki Özbek nüfusun anavatanlarına daha sık geleceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk vatandaşlarının, Türk İslam medeniyetinin kadim şehirleri olan Semerkant, Buhara, Hive gibi şehirlere ev sahipliği yapan Özbekistan’a ilgilerinin artacağından emin olduğunu sözlerine ekledi.

“BUHARİ ENSTİTÜSÜ İLİŞKİLERİMİZDE ÖNEMLİ ADIM OLACAK”

Türkiye ve Özbekistan’ın işbirliğiyle Buhara’da kurulacak olan Buhari Enstitüsü’nün iki ülke ilişkilerinde önemli adım olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki genç ilahiyatçıların buradaki kardeşleriyle beraber eğitim-öğretim alma fırsatı yakalayacaklarını ifade etti. İki ülke olarak, yine Özbekistan’da İmam Maturidi ile ilgili de bir akademinin oluşturulması konusunu ele aldıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu adımların atılmasıyla birlikte Türkiyeli gençlerin Özbekistan’a ilgisinin artacağını, bu alandaki ilimlerini, kaynağında tahsil etme fırsatı bulacaklarını kaydetti.

Yarın, iki ülke halklarının müşterek tarihinde müstesna yeri olan Buhara’yı ziyaret edeceğini aktaran ve “Türk İslam medeniyetinin bu kadim şehrinde ecdadımızı bir kez daha rahmetle yâd edecek olmanın heyecanını yaşıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke vatandaşlarının, bu gece idrak edilecek olan Berat kandilini kutladı ve gecenin her iki ülkenin birliğine, beraberliğine, dayanışmasına vesile olması temennisinde bulundu.

ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI MİRZİYOYEV: “TÜRKİYE, ULUSLARARASI PLATFORMDA İTİBARI GİDEREK ARTMAKTA OLAN BÜYÜK BİR DEVLET”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini, geçen yıl Türkiye’de gerçekleştirdikleri yüksek düzeyli siyasi temaslarının devamı olarak nitelediklerini belirten Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Türkiye Cumhuriyeti’ni; büyük, siyasi, ekonomik ve askerî potansiyele sahip, uluslararası platformda itibarı giderek artmakta olan büyük bir devlet olarak gördüklerini vurguladı. Türkiye’yi dünya platformunda güvenilir ve önemli bir ortak olarak kabul ettiklerini kaydeden Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, “Kardeş halklarımızın gelişmesi ve esenliği yolunda pekişmekte olan geleneksel dostluk, uzun vadeli iş birliği bağlarını yeni düzeye çıkarmak için tüm güç ve imkânlarımızı seferber edeceğiz” şeklinde konuştu.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından verilen resmî öğle yemeğine katıldı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55