,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2247.249
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1899
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

Erdoğan: BM'nin reforme edilmesi şart!

Erdoğan: BM'nin reforme edilmesi şart!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’un merkezi noktalarından birinde, BM binasının karşısında inşa edilecek olan Türkevi’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, "Birleşmiş Milletlerin değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta inşa edilecek yeni Türkevi binası temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Birleşmiş Milletler Teşkilatı tüm eksikliklerine rağmen dünyada herkesin sesini duyurabildiği, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirebildiği yegâne küresel çatıdır. Ancak dünya artık Birleşmiş Milletlerin kurulduğu dönemdeki dünya değildir. Ülke sayısı misliyle artarken tehditler de biçim ve ölçek de artık değişmiştir. Bu tehditlerle mücadele için yeni yöntemler geliştirilmesine ihtiyaç vardır” dedi.

Birleşmiş Milletler 72. Genel Kuruluna katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin New York’ta kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte, yeni Türkevi binasının temel atma törenine katıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’un merkezi noktalarından birinde, BM binasının karşısında inşa edilecek olan Türkevi’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada; New York’un, pek çok uluslararası kuruluşa ev sahipliği yaptığına, şehrin aynı zamanda dünyanın önde gelen finans, ticaret, kültür-sanat ve diplomasi merkezlerinden biri olduğuna işaret etti. Türkiye’nin hedeflerine uygun mekân ihtiyacının en çok hissedildiği yerlerin başında New York’un geldiğini belirten ve eski Türkevi binasının ihtiyacı karşılayamaz hâle geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi’nin, Türkiye ve Türkiye’nin ABD’deki dostları için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

“TÜRKEVİ, BM’YE ASIL MİSYONUNU HATIRLATACAK KUCAKLAYICILIKLA HİZMET VERECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm aşamalarıyla yakından ilgilendiğini söylediği yeni Türkevi projesinin bir an önce tamamlanarak hizmete gireceğine inandığını kaydetti ve şöyle konuştu: “Türkevi Amerika’da yaşayan on binlerce vatandaşımız yanında dost ve kardeş olarak gördüğümüz tüm halklara da hizmet verecektir. Hedefimiz, bu binayı sadece işi olanların geldiği bir yer olmanın ötesinde, sıkıntıya düşen herkes için güvenli bir liman, ferahlatıcı bir vaha hâline getirmektir. Türkevi’nin tam karşısında yer aldığı Birleşmiş Milletler’e asıl misyonunu, asıl görevini hatırlatacak bir kucaklayıcılıkla hizmet vereceğini ümit ediyorum.”

Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası düzeyde barışın, istikrarın, güvenliğin ve refahın tesisi için tüm gücüyle, tüm imkânlarıyla mücadele ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu doğrultuda sürdürdüğümüz yapıcı ve aktif girişimlerimizle dünyadaki halkların büyük bölümünün takdirini kazandık. Bölgesel düzeyde üstlendiğimiz etkin roller sayesinde milyonlarca insanın hayatına olumlu yönde katkıda bulunduğumuza inanıyorum” diye konuştu.

Uluslararası alanda yeni iş birliği imkânları oluşturarak bu çabalarını genişletmeye çalıştıklarını, siyasi diyaloğu, ekonomik iş birliğini ve toplumlar arası etkileşimi güçlendirmek suretiyle insanlığa küresel ölçekte katkı sağlamanın gayreti içinde olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel sorunların ancak küresel iş birliği sayesinde veya bu yolla çözülebileceği yönündeki görüşlerini her fırsatta ifade ettiklerini hatırlattı.

“DÜNYA, ARTIK BM’NİN KURULDUĞU DÖNEMDEKİ DÜNYA DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler Teşkilatı tüm eksikliklerine rağmen dünyada herkesin sesini duyurabildiği, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirebildiği yegâne küresel çatıdır. Ancak dünya artık Birleşmiş Milletlerin kurulduğu dönemdeki dünya değildir, İkinci Dünya Savaşı artık gerilerde kaldı. Ve o dönemdeki beş ülkenin daimi üyeliğiyle geleceğe yürümek, bu adaletle bağdaşır bir durum değil. Dünya barışını da sağlamaya yönelik bir yapı asla değil. Ülke sayısı misliyle artarken tehditler de biçim ve ölçek de artık değişmiştir. Bu tehditlerle mücadele için yeni yöntemler geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Birleşmiş Milletlerin değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır. Örneğin bu yılki gündemde reform var, ama bu reform yine bizim anladığımız manada bir reform değil. Aslolan, Birleşmiş Milletlerin yapısı üzerindeki reformdur. Bu reform gerçekleşmediği sürece sağlıklı bir Birleşmiş Milletler yapısı veya çalışması görmek de mümkün değildir.”

“BÖLGESEL MERKEZ OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLEYEN İSTANBUL, BİR BM MERKEZİ OLMALI”

Türkiye’nin; kurucu üyesi olduğu Birleşmiş Milletlerin yürüttüğü ihtilafların önlenmesi ve çözümü, barışı koruma faaliyetleri, kalkınma ve insani yardımlar gibi çalışmalara önemli katkılarda bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesel merkez olma yolunda hızla ilerleyen İstanbul’un, aynı zamanda bir Birleşmiş Milletler merkezi olmasını teklif ettik, teklif ediyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 hedeflerini de hatırlatarak bu hedeflerin, Türkiye’nin demokrasi ve kalkınma standartlarını yükseltmesinin yanı sıra, Türkiye’nin kendi coğrafyasına ve dünyaya yaptığı katkıları da güçlendireceğinin altını çizdi. Türk insanının girişimci ruhunun ve insani değerlerin üzerinde inşa ettikleri dış politikanın, bu konuda güçlü bir altyapı oluşturduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birleşmiş Milletler ve diğer çok taraflı örgütler nezdinde yürüttüğümüz etkin diplomasiyi güçlendirmek istiyoruz. Yeni Türkevi binası, dünyanın en önemli diplomatik merkezlerinden biri olan New York’ta dış politika hedeflerimizi hayata geçirmemizi kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda, projenin hayata geçirilmesinde emeği bulunanları ve katkı verenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi’nin inşasını 36 ayda bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı ve 36 ay sonra yine temel atma töreninde bulunanlarla birlikte binanın açılışını yapmayı umduğunu sözlerine ekledi.

“TÜRKEVİ, TÜRKİYE’NİN BAŞARI HİKÂYESİNİN SEMBOLLERİNDEN OLACAK”

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin kaleme aldığı bir mektubu özel bir kapsülün içine koyarak temele yerleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Türkiye son 15 yılda demokraside ve ekonomide gerçekleştirdiği reformlarla tarihi başarılara imza atmıştır. Bugün temelini attığımız Türkevi, ülkemizin bu başarı hikâyesinin sembollerindendir. Tarihimizden ve değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmanın mücadelesini veriyoruz. İstikbalimizin teminatı olarak gördüğümüz, kendilerine daha müreffeh bir ülke bırakmak için gecemizi gündüzümüze kattığımız yeni nesillerin de aynı inanç ve azimle bu kutlu yolculuğu devam ettireceklerine inanıyorum. 2017 Türkiye’si ve New York’undan geleceğe selam ve saygılarımı sunuyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mektubunu temele yerleştirdikten sonra yeni Türkevi binası için kürekle toprak attı ve günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da eşlik etti.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55