,
  • BIST 9773.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C

Erdoğan: Batılı Ülkeler İnsani Trajedilerde Üç Maymunu Oynuyor!

Erdoğan: Batılı Ülkeler İnsani Trajedilerde Üç Maymunu Oynuyor!
Somali Cumhurbaşkanı Muhammed ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok batılı gelişmiş ülkenin insani trajediler karşısında üç maymunu oynadıklarına işaret etti

Somali Cumhurbaşkanı Muhammed ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ve Somali’ye yapılan yardımlar hakkında, “Somali’de 6 milyon, Güney Sudan’da ise 1 milyon kişi yiyecek ekmek bulamıyor. Afrika genelinde ise çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 14 milyon kişi açlık çekiyor. Birçok batılı gelişmiş ülkenin bu tür insani trajediler karşısında üç maymunu oynadıklarını görüyoruz. Biz Kızılay'ımızla TİKA'mızla elimizden gelen bütün destekleri süratle, yoğun bir şekilde hazırladık, inşallah gönderiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi Muhammed Farmajo, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek, yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.


Somali Cumhurbaşkanı Muhammed ve değerli heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali’de devletin inşası, barış ve istikrarın tesisi yolunda önemli gelişmelerin yaşandığı kritik bir dönemden geçildiğine işaret ederek, “Sahip olduğu engin tecrübe ve sergilemiş olduğu güçlü iradeyle Sayın Cumhurbaşkanının bu süreci başarıyla yöneteceğine inanıyorum. Bu vesileyle seçimlerin ardından demokratik olgunluk içinde ve dostane şekilde gerçekleştirilen yönetim değişimini de takdirle karşıladığımızı özellikle belirtmek isterim” dedi.

“SOMALİ HALKI GELECEĞE DAHA BİR UMUTLA BAKIYOR”

İlk ziyaretini gerçekleştirdiği 2011 yılından bugüne Somali’nin çok ciddi bir değişim geçirdiğini, yaptığı 3 ziyaretin her birinde farklı bir Somali’yi görmekten mutlu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası toplumun sırtını döndüğü, kendi kaderine terk ettiği bir ülkeden istikrar yolunda ilerleyen artık bir Somali’nin olduğunu söyleyebilirim. Bilhassa Somali halkı artık geleceğe daha bir güvenle, daha bir umutla bakıyor. Ve her ziyaretimde bu ülkede şahit olduğum bu değişimin son ziyaretimde artık zirve yaptığını gördüm” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki dönemde Mogadişu’da inşaatı tamamlanmakta olan askerî eğitim tesisin açılışını yapacaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada eğitim görecek Somalili subay, astsubay ve askerlerin; Somali’nin ordusunda yerlerini alacağını ve Somali’nin en büyük ihtiyacı olan güvenliğin tesisine ciddi katkı sağlayacağını söyledi.

“ENERJİ VE MADEN KONULARINDA İŞ BİRLİĞİ GELİŞTİRİLMELİ”

Somali Cumhurbaşkanı Muhammed’in Ankara programının ardından Türkiye-Afrika Tarım Bakanları 1. Toplantısı ve Tarım İş Forumuna katılmak üzere Antalya’ya geçeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Afrika’da Hint Okyanusuna en uzun kıyısı olan Somali’nin zengin faunasıyla önemli bir potansiyel barındırdığını da biliyoruz. Türkiye ve Somali arasında özellikle balıkçılık ve su ürünleri alanında geniş bir iş birliği alanı bulunuyor. Bu iş birliğinin ahdi temelini oluşturacak anlaşma inşallah Antalya’daki Tarım Bakanları Toplantısında imzalanacaktır. Bunun yanında enerji ve maden konularında da iş birliğimizin geliştirilmesinde, artırılmasında büyük faydalar olduğuna inanıyorum.”

“BATILI GELİŞMİŞ ÜLKELER İNSANİ TRAJEDİLER KARŞISINDA ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR”

Bugün Doğu Afrika başta olmak üzere Afrika’da 2011 yılına benzer nitelikte bir kuraklık ve açlık felaketi yaşandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali’de 6 milyon, Güney Sudan’da ise 1 milyon kişinin yiyecek ekmek bulamadığını, Afrika genelinde ise çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 14 milyon kişinin açlık çektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok batılı gelişmiş ülkenin bu tür insani trajediler karşısında üç maymunu oynadıklarına işaret etti ve “Biz Kızılay’ımızla, TİKA’mızla elimizden gelen bütün destekleri süratle yoğun bir şekilde buralara hazırladık inşallah gönderiyoruz. Yokluk ve yoksulluk içinde hayata tutunmaya çalışan mazlumların görüntülerini görmezden gelenlerin yanında, biz onların yanında olmaya devam edeceğiz. Çocukların açlıktan öldüğü bir dünyada ne huzur, ne barış, ne istikrar olur” değerlendirmesinde bulundu.

“15 BİN TONLUK YARDIMI RAMAZAN AYINDA SOMALİ’YE ULAŞTIRACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz Mart ayında ‘İnsanlığın Umudu Ol’ kampanyasını biz başlatmıştık. Türk Kızılay’ı Doğu Afrika’da kuraklıktan etkilenen bölgelere yardımını ulaştırıyor. AFAD, TİKA ve STK’larımız bu bölgelerde yoğun olarak çalışmalar sürdürüyor. İlk aşamada gıda, ilaç, sarf malzemelerinden oluşan 15 bin tonluk yardım sevkiyatımızı Ramazan ayında Somalili ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Bu bağlamda TİKA’nın Mogadişu ve diğer bölgelerde başlattığı kırsal kalkınmayı, tarımsal üretimi ve sanayileşmeyi destekleyen kapsamlı kalkınma projelerine hız veriyoruz. Özel sektörümüze de bölgede yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. Uluslararası ortaklarımızın da Somali’ye destek olmalarını bekliyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak Doğu Afrika’daki kuraklıkla mücadele konusunda bir çalışma yapmayı da öngörüyoruz. İnşallah bu çalışmaların Somalili kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntıları hafifleteceğine inanıyorum.”

“SOMALİ, 15 TEMMUZ’DA TÜRKİYE İLE TAM BİR DAYANIŞMA İÇİNDE OLDU”

Somali’nin, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında Türkiye’yle tam bir dayanışma içinde olduğunu hatırlatan ve Somali Cumhurbaşkanı Muhammed’e teşekkürlerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Darbe girişiminin haberini alır almaz Somali sokaklarında gösteriler düzenlemiş, camilerde eller semaya kalkmıştır. O gece boyunca Somalililer bize ve milletimize dua etmişlerdir. Aynı şekilde darbe girişiminden sadece bir gün sonra Bakanlar Kurulu kararıyla FETÖ iltisaklı tüm oluşumlar da kapatılmıştır. Biz bu samimi duruşun tüm ülkelere örnek olmasını diliyoruz” diye konuştu.

“NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI SOMALİ’NİN EN BÜYÜK İHTİYACI”

Ülke olarak eğitim konusunda da Somali’yi yalnız bırakmayarak, üniversite ve üniversite üstü seviyedeki öğrencileri Türkiye bursları; orta öğrenim seviyesindeki öğrencileri ise Diyanet Vakfı’nın burslarıyla desteklemeye devam edeceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsana yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Nitelikli insan kaynağı da Somali’nin en büyük ihtiyacıdır. İnşallah bu alandaki çalışmalarımız artarak sürecektir” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının sonunda, Şubat ayında yapılan seçim sonrasında görevine başlayan Somali Cumhurbaşkanı Muhammed’e ve Somali Federal Hükûmetine başarı temennisinde bulundu ve sözlerini, “Sizleri ikinci vatanınızda görmek hasebiyle de tekrar şükranlarımı ifade ediyorum” diyerek tamamladı.

SOMALİ CUMHURBAŞKANI MUHAMMED: “TÜRKİYE HEM DOSTUMUZ HEM DE EN DERİN MÜTTEFİKİMİZ”

Somali Cumhurbaşkanı Muhammed de ülkesinin Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı derin ve özel bir ilişkisinin bulunduğunu dile getirerek, “Türkiye, hem dostumuz, kardeşimiz, hem de en derin müttefikimiz. Aynı zamanda Sayın Erdoğan kalbiyle Somali’ye destek olmaya çalışıyor her zaman. Türkiye’nin aktif çalışması Somali’nin uzun zaman sonra çatışmalar ve sıkıntılar sonrasında yeniden inşası çerçevesinde Türkiye’nin bu ilişkileri, Türkiye’nin, kurumların oluşturulması çerçevesindeki desteği çok çok önemli” açıklamasını yaptı.

Yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, her iki ülkeyi de ilgilendiren önemli konuları ele aldıklarını kaydeden Somali Cumhurbaşkanı Muhammed, kendilerine gösterilen sıcak karşılama ve misafirperverlik için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti ve “Somali halkı size son derece minnettar, Türk halkına da minnettarız. Sizi inşallah Mogadişu’da çok yakın bir gelecekte ağırlamayı büyük bir istekle bekliyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da cevaben, en kısa zamanda ülkedeki yeni açılış törenlerine iştirak etmek için Somali’ye gideceğini söyledi.

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55