,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 16 °C

Erbil'e uçuş yasağı kalktı

Erbil'e uçuş yasağı kalktı
Başbakan Yıldırım, cuma namazı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kuzey Irak'a hava sahamızı bugün itibariyle açıyoruz" dedi.

Cuma namazı sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başbakan Yıldırım, "Malum hiçbir şekilmde uygun görmediğimiz Kuzey Irak referandumundan sonra hava sahasını kapatmıştık. Şimdi Irak merekiz hükümeti hava sahasını açtı. Biz de aynı doğrultuda hava sahamızı bugün itibariyle açıyoruz" dedi.

Başbakan Yıldırım’ın gazetecilerin sorularına verdiği cevaplar:

SORU- Efendim, bir haber yer aldı Amerikalı bir heyetin ay sonuna doğru Türkiye’ye geleceği ve patriot hava savunma sistemine ilişkin yeni bir teklif verecekleri yönünde. Böyle bir alışveriş gerçekleşebilir mi, bunun gerçekleşmesi için ne gibi şartların…

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Türkiye NATO üyesi bir ülke dolayısıyla, NATO’nun sınırları Türkiye’nin güney sınırlarından başlıyor. Türkiye’nin güney sınırlarını teminat altına alacak her türlü ortak çalışmaya biz sıcak bakıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri Suriye bölgesinde birtakım yanlışlarına rağmen hala bizim müttefikimizdir, NATO’da ortağımızdır o bakımdan NATO müktesebatına uygun savunma sistemi projemizden vazgeçmiş değiliz. Bu bakımdan patriotlar ve NATO’yla uyumlu diğer savunma sistemlerine yönelik çalışmalarımız devam edecek. Bunlar S-400’lerin bir alternatifi değildir. S-400 bağımsız, NATO sisteminden müstakil bir savunma sistemidir ve Türkiye bu konuda kararını zaten vermiştir. Bu patriot ve diğer savunma sistemiyle ilgili talebi ve düşüncelerimizi ortadan kaldırmıyor.

SORU- Efendim, iç siyasetle bir sorum olacak. AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın özellikle Gaziantep’te FETÖ borsası kurulduğuna dair bazı iddiaları olmuştu, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz acaba bu açıklamayla ilgili?

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Değerli arkadaşlar, bu konuyla ilgili Genel Başkan Yardımcımız Hayati Yazıcı Bey gerekli açıklamaları yaptı, arkadaşımızla da görüşmeleri gerçekleştirdi. Şunu söylemekte yarar var: Türkiye topyekun olarak memleketimizin, istikbalimizin başına en büyük belalardan biri olan son yıllarda FETÖ’yla amansız bir mücadele veriyor. Bu mücadele hakkında şüphe uyandıracak, bu mücadelenin tavsadığı kanaatini oluşturacak her türlü girişim asla ve asla kabul edilemez. Partimizin mensubu bir arkadaşımızın bu yönde kayda değer kuşkuları, bulguları varsa bunu kamuoyuyla paylaşmak değil, partimizin yetkili organlarına ve de yargıya bir şekilde intikal ettirilmesi daha doğru bir yol olur. O bakımdan ümit ederim bundan sonraki bu yöndeki memleketin genel güvenliğini ilgilendiren ve milletimizin büyük bir hassasiyet gösterdiği bu konuda daha dikkatli davranış içerisinde olurlar.

SORU- Efendim, bir çalışma var mı bu konuda?

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Ne gibi?

SORU- Sayın Tayyar, Cumhurbaşkanıyla görüştüğünü de ifade etmiş üzerine gidilecek…

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Ne gibi çalışma?

SORU- Yani özellikle bu iddialarla ilgili bir çalışma…

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Arkadaşlar, FETÖ konusunda en ufak bir iddiayı, en ufak bir istinadı es geçmemiz söz konusu değil. FETÖ mücadelesi terörle mücadele kadar ve hatta daha önemli bir mücadeledir. Ve topyekun bu mücadele yargı boyutuyla, kolluk boyutuyla ve istihbarat boyutuyla yurt çapında devam etmektedir. Malum FETÖ konusuyla açılan davaların hemen hemen 3’te 1’i birinci derece yargılamaları tamamlanmış ve diğerleri de büyük bir ihtimal tamamına yakını bu yıl sonuna kadar bu davalar sonuçlanmış olacak. Ve böylece asrın terör olayı ve ülkemizin bağımsızlığına, demokrasisine karşı girişilen o alçak darbenin sorumluları yargıda hesabını vermiş olacak.

Buyurun.

SORU- Sayın Cumhurbaşkanı’nda Sincar’a yönelik bazı açıklamaları olmuştu efendim bir gece ansızın gelebiliriz şeklinde de. Yakın bir zamanda böyle bir operasyon planlanıyor mu? Birde ek bir sorum daha olacak efendim. Özellikle Kuzey Irak’a yönelik olarak uçuş yasağına ilişkin Bağdat yönetiminin aldığı kararın ardından uluslararası ilişkiler. Türkiye’nin bir adımı olacak mı, olacaksa nasıl olacak?

Teşekkürler.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Şöyle: Malum hiçbir şekilde tasvip etmediğimiz, uygun görmediğimiz, dünyanın da tepkisini çeken Kuzey Irak referandumundan sonra hava sahasını kapatmıştık. Şimdi Irak Merkezi Hükümeti hava sahasını açtı. Biz de aynı doğrultu da hava sahamızı bugün itibariye açıyoruz. Bundan böyle Türkiye’den veya Avrupa’dan Erbil’e uçuşlar sivil amaçlı ticari uçuşlar gerçekleştirilebilecek. Ancak bu sadece Erbil’le ilgili Süleymaniye’ye herhangi bir uçuş gerçekleşmeyecek, Süleymaniye bu uygulamanın dışında olacak.  Çünkü maalesef Süleymaniye’de terör örgütüne yönelik ülkemiz aleyhine faaliyetler yoğun bir şekilde devam ediyor. Güvenlik gerekçesiyle bu bölgeyi Süleymaniye hariç Erbil’e uçuşlar bugün itibariyle hava sahası açılmış oluyor.

Türkiye terör tehdidi karşısında herhangi bir zaman ve yerle sınırlı olmaksızın mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Malum Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı zaman zaman da Kuzey Irak bölgesine havadan, karadan operasyonlarımıız gerçekleşiyor. Bundan sonra da tehdit nerede gözükürse, nerede belirgin hale gelirse bu noktalara da gerekli müdahaleyi, operasyonu yapma hakkımız saklıdır. Uluslararası hukuktan ve ülkemizin milli güvenlik kaygılarından kaynaklanan bu hakkımızı her zaman kullanmaktan imtina etmeyiz.

Teşekkür ediyorum.

SORU- Efendim, bugün itibariyle gerçekleşti mi peki? ...

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Bugün itibariyle hava sahası akşama doğru açılmış olur. Artık sefer planlaması Türk Hava Yollarının diğer hava yolu şirketlerinin çalışmasına bağlı gerçekleşmiş olacak. Teşekkür ederim.

İyi günler arkadaşlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55